skip to Main Content
Kansen op tsunami’s in Spanje
Pixabay

Kansen op tsunami’s in Spanje

Kansen op tsunami’s in Spanje

Pixabay

MADRID – Na de tsunami van afgelopen vrijdag bij het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) waarbij tot nu toe 832 doden vielen, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico van tsunami’s in Spanje. De tsunami bij het eiland Sulawesi was veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter, iets wat niet zo heel vaak voorkomt in Spanje.

Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Spaanse kust

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

Fenomeen

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami-achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (in het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was halverwege juli toen de rissaga ook gemerkt werd op Mallorca.

Verwoesting

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander.

In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Cabo San Vicente ligt niet in Spanje, maar is de zuid-westelijke punt van Portugal.

  2. Jazeker is dat er! Probleem is alleen dat een tsunami met een snelheid van rond de 900 km per uur voortraast . Vrij vertaald: je bent in de middelansezee dus bijna altijd te laat, omdat de afstanden daarvoor te klein zijn. Een sms alert zou hier wel misschien uitkomst bieden.
    Maar in de Grote Oceaan zijn de afstanden zo groot ( de naam zegt het al) dat zo’n waarschuwing hier wel zin heeft. Vaak tijd zat om te vluchten naar hogere delen, of als je een boot hebt, juist ver de zee op te varen.

  3. Wat een akelig idee. Is er geen apparatuur aanwezig die de mensen aan de kust op tijd kan waarschuwen als er een tsunami naar het vasteland komt? Weet iemand dat?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken