menu: rubrieken, zoeken & meer

Volksgezondheid geeft Madrid regio tot vrijdag de tijd om 10 steden te sluiten

123rf
Beeld: 123rf

Volksgezondheid geeft Madrid regio tot vrijdag de tijd om 10 steden te sluiten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft donderdagochtend de verordening om tien steden inclusief de Spaanse hoofdstad te sluiten gepubliceerd in de staatscourant BOE . Terwijl het Ministerie en dus de centrale regering opdracht geeft om de tien steden waar de meeste besmettingsgevallen per 100.000 geregistreerd zijn te sluiten en extra corona-maatregelen te nemen, is de regionale overheid van de Madrid regio het niet eens met deze maatregel en wil men naar de rechter stappen. Er is dus een nieuwe politieke ruzie ontstaan tussen de socialistische PSOE-regering en de conservatieve PP-regering van Madrid.

De regiopremier van Madrid Ayuso heeft tot vrijdagavond de tijd gekregen om het bevel gepubliceerd in de BOE te accepteren door de 10 steden te sluiten en de corona-maatregelen die door het Ministerie na overleg met de autonome regio’s bepaald zijn te accepteren. 

Uit de BOE van donderdag 1 oktober blijkt dat de steden Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla en Torrejón de Ardoz waar de afgelopen 14 dagen meer dan 500 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd, speciale corona-maatregelen moeten nemen waaronder de sluiting van deze steden. 

Op woensdag was er een videovergadering tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale autoriteiten van de 17 autonome regio’s waarbij o.a. afspraken werden gemaakt en gestemd werd over de maatregelen en regels die voor het hele land gelden. Daarbij stemden 11 regio’s voor maar stemden 5 regio’s tegen, te weten Madrid, Andalusië, Galicië, Ceuta en Catalonië en stemde 1 regio te weten Murcia niet mee. Op Catalonië na (die meestal tegen stemt) staan de tegenstemmende regio’s onder beheer van de oppositiepartij PP wat dus duidelijk een politiek standpunt is.

De eerder genoemde steden krijgen in- en uitreis beperkingen waarbij de inwoners in feite hun stad niet mogen verlaten en andere corona-maatregelen zoals sluitingstijden in bars en restaurants en met hoeveel mensen men samen mag komen. Eerder plaatste de regioregering Madrid zo’n 45 wijlen en randgemeenten onder toezicht maar volgens het Spaanse Ministerie ging dat niet ver genoeg. Madrid wil echter niet meer en verdergaande maatregelen nemen om de economie te redden terwijl de ziekenhuisbedden en ic-afdelingen steeds voller worden en men de controle kwijt is.

Omdat de regioregering de adviezen van het Ministerie van Volksgezondheid niet wil opvolgen heeft men een speciale wet en verordening moeten aannemen om de autonome regio Madrid te dwingen verdergaande maatregelen te nemen.

Maatregelen

De in de BOE gepubliceerde corona-maatregelen gelden dus voor steden wanneer er gedurende 14 dagen sprake is van meer dan 500 gevallen per 100.000 inwoners, een positiviteitspercentage in corona-tests (PCR) van meer dan 10% en een bezettingsgraad van de intensive care afdelingen (UCI) boven de 35%. Wanneer aan deze epidemiologische criteria wordt voldaan zullen er maatregelen genomen worden in die steden van meer dan 100.000 inwoners.

Er zijn mobiliteitsbeperkingen waarbij men alleen de gesloten steden mag verlaten of binnenkomen voor o.a. werk, medische hulp, studie etc. Het samenkomen mag maximaal met 6 personen, winkels mogen 50% van de toegestane capaciteit hebben en moeten om 22 sluiten, in de horeca geldt 50% van de toegestane capaciteit, zonder consumptie aan de bar, met anderhalve meter afstand tussen groepen personen en tafels en tot maximaal 23 uur.