De Spaanse koffie op de “International Coffee Day”

Oeps ... foto ontbreekt!

De Spaanse koffie op de “International Coffee Day”

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 1 oktober is het de “International Coffee Day” ofwel in het Spaans “Día Internacional de Café”. Aangezien Spanje net zoals andere Zuid Europese landen een koffieland bij uitstek is, willen we diverse van de verschillende Spaanse koffievarianten uitleggen.

Café solo, café con leche, corto de café of largo de leche, descafeinada de sobre en nog vele andere variaties. Koffie in Spanje is iets wat of thuis of in de vele bars en op terrassen gedronken wordt, als ontbijt of na een maaltijd of gewoon tussendoor. Er zijn koffievariaties met of zonder alcohol erin en ook de verschillende regio’s in Spanje hebben weer andere uitdrukkingen en variaties.

Varianten

Er zijn vele variaties koffie in Spanje en als je in een bar of op een terras in Spanje eens om je heen luistert dan hoor je dat vanzelf. Op de meest gebruikelijke types koffie zijn ook weer diverse soorten te bedenken en de lijst wordt dan steeds langer. De meest gangbare varianten zijn:

Cortado

Een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt. Wil je nog iets sterker gaan en de bar in kwestie het aanbiedt, dan kun je ook een Italiaanse macchiato vragen.

Americano

Een Americano is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.

Café con leche

Wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11 uur geen café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken.

Carajillo

Dit is een klein sterk kopje koffie (café solo of cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen.

Café con hielo

Zeer populair in de warme zomermaanden, een kopje koffie, meestal café solo of cortado, die geleverd wordt met suiker en een glas met ijs. De drinker schenkt zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.

Cappuccino

Uiteraard bekend bij iedereen en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

Afwijkingen

Naast de hierboven genoemde types café zijn er nog vele soorten van koffie te bestellen en te drinken. Het is geen eenvoudige zaak om in een Spaanse bar te werken met al deze verschillende variaties op een kopje koffie.

Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de máquina of de sobre (zakje).

Ga naar de inhoud