Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (28)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (28)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (28)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Afgelopen maandag is de installatie van het technische gedeelte van de vloerverwarming, warm water en airconditioning van start gegaan. We gaan ons huis verwarmen en koelen met een warmtepomp, maar ook het warm tapwater en douche wordt door de warmtepomp verzorgd. Dit laatste is vrij uniek en wordt nog niet veel toegepast. Het gebruik van een warmtepomp is een energiezuinig manier om je huis te verwarmen. Er zijn twee manieren hoe een warmtepomp aan de warmte komt; 1. Uit de aarde door middel van een pin die de grond in gaat of 2. hij haalt warmte uit de lucht. Wij hebben gekozen voor de versie die de warmte uit de lucht haalt en dit kan ook bij lage temperaturen.

Warmtepompen worden, omdat ze energiezuinig zijn, steeds meer toegepast. Om dit te stimuleren zijn er regelmatig subsidies te verkrijgen, ook in Spanje. Mocht je er dus over nadenken om over te gaan op een warmtepomp, loont het zeker om eens op onderzoek uit te gaan en te bekijken welke subsidies er op dit moment te verkrijgen zijn. Er zijn speciale bureaus die hiermee kunnen helpen. Het zijn allemaal flinke kosten, maar op langere termijn gaat het zich terugbetalen. Het bedrijf is dus al een week bezig met installeren van alle spullen en het begint er al behoorlijk professioneel uit te zien. We hadden ons beide niet gerealiseerd wat hier allemaal bij komt kijken. De hoeveelheid materiaal dat wordt gebruikt is enorm. In onderstaand filmpje is een update te zien hoever het ervoor staat.

Omdat het gemeentewater behoorlijk wat kalk bevat, laten we ook een waterontharder installeren. Hiermee verleng je de levensduur van kranen, douchekoppen en apparaten die met water werken, zoals de wasmachine. Dit wordt door de loodgieter gedaan die ook de watertoevoer en afvoer heeft geïnstalleerd. We hadden ruim van tevoren aangegeven waar deze geplaatst moest worden, namelijk in dezelfde ruimte als het technische gedeelte voor de warmtepomp en vloerverwarming. Ook hadden we gemeld wanneer de installatie hiervan zou beginnen, zodat de loodgieter hier rekening mee kon houden. Nou kan je misschien al raden wanneer de loodgieter voor onze neus stond met de waterontharder, inderdaad afgelopen week en toen bleek de ruimte iets te klein om met vier man alles te installeren. Tja, dat hadden wij al een beetje voorzien…

Update over de rest van de verbouwing; De keuken is nu echt bijna klaar om te worden ingericht en gedeeltelijk in gebruik te nemen. Het tegelwerk vordert gestaag en het voegwerk van Danielle ook. We zijn bezig om een beslissing te nemen over welke plinten we gaan nemen en er worden zelfs al wat oude kasten opgeknapt, balken en muren geverfd… Hasta luego, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?