menu: rubrieken, zoeken & meer

Alles over de verplichte corona-test op de Canarische Eilanden

Alles over de verplichte corona-test op de Canarische Eilanden
Beeld: Freepik

Alles over de verplichte corona-test op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Enkele dagen geleden schreven we er al over maar toen was er nog niets definitiefs besloten. Afgelopen donderdag 29 oktober heeft de regionale overheid van de Canarische Eilanden echter een wetsbesluit goedgekeurd waardoor het voor toeristen verplicht wordt een bewijs te laten zien dat de niet ‘besmet’ zijn met het coronavirus.

ATTENTIE: Inmiddels is bekend gemaakt dat vanaf 23 november alle reizigers die Spanje binnenkomen via een vliegveld of haven de resultaten van een negatieve PCR-test moeten laten zien. Daarmee zal de corona-test-eis van de Canarische Eilanden waarschijnlijk vanaf 23 november komen te vervallen. Meer informatie lees je HIER.

Vakantiegangers moeten laten zien dat ze tot 72 uur voor aankomst op de eilanden negatief getest zijn via een PCR-test, een antigeentest of soortgelijk. Zonder die negatieve test mag en kan men op de eilanden geweigerd worden in de toeristische accommodaties zoals hotels, appartementen en vakantiewoningen.

Naast de verplichte negatieve corona-testresultaten moeten alle reizigers die naar Spanje reizen (dus ook de Canarische Eilanden) voor vertrek het zogenaamde SPTH formulier invullen. Dit verplichte Spaanse gezondheidsformulier is een document om een eventueel bron- en contactonderzoek uit te kunnen voeren en is al sinds 21 juni verplicht dus dat is niets nieuws. Meer informatie lees je HIER.

Hieronder in het kort enkele feiten over de negatieve corona-test. Bekijk HIER de publicatie (in het Spaans) in de Canarische staatscourant BOC Nº 223 , geplaatst op zaterdag 31 oktober.

Vanaf
Vanaf 14 november (10 werkdagen nadat het wetsbesluit is gepubliceerd en dat was op zaterdag 31 oktober). ‘10 días hábiles de la entrada en vigor del Decreto ley’.

Tot 
De einddatum is nog niet bekend maar deze corona-maatregel zal net zolang duren totdat de regionale autoriteiten anders besluiten.

Waar
De corona-test eis geldt voor alle 8 eilanden te weten Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, La Gomera, El Hierro en La Palma.

Wie
Alle toeristen waaronder de buitenlandse vakantiegangers en ook de Spaanse toeristen van het vasteland en de Balearen eilanden. 

Bewoners eilanden
Bewoners van de Canarische Eilanden (residentes) hoeven geen negatieve corona-test uitslag te laten zien maar moeten wel onder eigen verantwoordelijkheid verklaren dat ze de 15 dagen voor aankomst niet buiten de autonome regio Canarische Eilanden zijn geweest.

Bewoners van de eilanden die niet officieel (no residentes) op de eilanden verblijven moeten laten zien dat ze reeds langer dan 15 dagen op de archipel verblijven (reisdocumenten zijn een bewijs).

Wie moet een test laten zien
Alle Spaanse en buitenlandse toeristen ouder dan 6 jaar ( ‘… los usuarios turísticos mayores de seis años …).

Soort test
Negatieve PCR-test, antigeentest of soortgelijk (test de diagnóstico de infección activa) die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst.

Bewijzen
Document toegestaan op papier of digitaal. Het document moet de datum en tijdstip van de corona-test vermelden, de identiteit van de drager van het document, de naam van het laboratorium dat verantwoordelijk is voor de verificatie en de aard van de test en het negatieve resultaat.

Verplicht bij
De verplichting van een negatieve corona-test geldt niet om de eilanden binnen te komen (wordt niet op gecontroleerd bij de vliegvelden) maar geldt als verplichting om in een toeristische accommodatie te kunnen verblijven. Zonder het bewijs van de negatieve corona-test kom je een hotel, appartement of vakantiewoning niet in.

Eigen woning
We kunnen nog nergens de definitieve informatie vinden of eigenaren van vakantiewoningen en tweede huizen ook verplicht een negatief corona-testresultaat moeten laten zien. In het wetsbesluit wordt alleen gesproken over de toeristische accommodatie (alojamientos turísticos).

Geen test
Stel je hebt geen bewijs van een negatieve corona-test bij je, dan geldt ‘bij uitzondering’ dat je wel de toeristische accommodatie kan betreden op voorwaarde dat je accepteert een corona-test lokaal te laten uitvoeren. Deze test moet door de toerist zelf betaald worden. Als dit het geval is mag de toerist de hotelkamer of appartement alleen verlaten om een test te laten doen en/of de uitslag van die test op te halen. Accepteert een toerist die voorwaarde niet, dan mag hij/zij niet in de accommodatie verblijven.

Controle
Het personeel in de toeristische accommodaties moet controleren of de toeristen de verplichte documentatie van de negatieve corona-test bij zich hebben. Is dat niet het geval dan moet de toerist geïnformeerd worden over de te volgen stappen.

Lokaal testen
Moet je lokaal ‘bij uitzondering’ een test laten doen, dan zal het personeel van de toeristische accommodatie uitleggen waar dat kan gebeuren. Dat kan bij ziekenhuizen of medische centra maar de accommodatie kan ook beslissen zelf corona-tests uit te (laten) voeren. In alle gevallen moet de test door de toerist zelf betaald worden.

Smartphone app
De toeristische accommodaties moeten de toeristen erop wijzen dat het verplicht is om de Spaanse coronamelder app Radar-Covid te downloaden en installeren. Deze moet tijdens het verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn en ook tot 15 dagen na terugkomst in eigen land na het verblijf op de eilanden.

Lees HIER meer informatie over Radar-Covid.

Andere maatregelen
Alle toeristen moeten zich (logisch) houden aan de op de Canarische Eilanden geldende regionale en landelijke genomen corona-maatregelen waaronder de anderhalve meter afstand, de mondkapjesplicht, handen wassen en desinfecteren en het rookverbod op openbare plaatsen.

Bij reservering
De toeristen moeten door de reisorganisatie of de toeristische accommodatie voor aanvang van de reis op de hoogte zijn gesteld van de negatieve corona-test eis op de Canarische Eilanden. Het is ons niet duidelijk of ook luchtvaartmaatschappijen de passagiers op de hoogte moeten stellen.

48 uur voor vertrek naar huis
De toeristische accommodaties zijn verplicht 48 uur voor vertrek de toeristen te verwittigen of hun eigen land de eis heeft van een negatieve corona-test en/of quarantaine. Men moet de toeristen ook wijzen op de plaatsen waar een corona-test tegen betaling uitgevoerd kan worden.