300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha

300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha
Beeld: Consejería de Cultura Castilla-La Mancha

300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CIUDAD REAL – In een steengroeve in de gemeente Puertollano in de provincie Ciudad Real in de regio Castilla-La Mancha zijn fossiele overblijfselen van diverse soorten amfibieën en haaien van meer dan 300 miljoen jaar oud gevonden, De vondst werd gedaan in een steengroeve en twee mijnen in Puertollano. De vondst van deze haaien duidt op een mariene invloed op bijna 500 kilometer afstand van de huidige Middellandse Zee.

Deze overblijfselen vertegenwoordigen het oudste record van temnospondyls (orde van uitgestorven amfibieën) op het Iberisch schiereiland (Spaanse en Portugese vasteland) met een geschatte leeftijd van 303 miljoen jaar. Er wordt nu onderzocht of deze nieuwe fossielen behoren tot een nieuwe soort of tot de bestaande soort ‘I Schultzei’.

Bij de recente vondst gaat het om skeletresten van een amfibie temnospondylus van het geslacht ‘Iberospondylus’, geassocieerd met overblijfselen van Euselácean-haaien (‘Sphenacanthus carbonarius’ en ‘Lissodus lopezae’), xenacanthids (‘Orthacanthus’ en ‘ Triodus’), acanthodids (‘Acanthodes’) en paleonisciformes (‘Progyrolepis speciosus’).

Het Puertollano-bekken is een interessante plaats voor paleontologisch onderzoek omdat de vorming ervan de fauna en flora van de Carboon-lagen in uitzonderlijke omstandigheden heeft bewaard. De fossielen van twee niveaus van vulkanische as afgewisseld in de steenkoollaag zijn opmerkelijk.

Overigens zijn er naast de fossiele overblijfselen van diverse soorten amfibieën en haaien ook fossiele resten van meer dan 40 soorten planten gevonden waaronder varens met uitzonderlijk grote bladeren. Er werden ook pootafdrukken (ichnites) en fecale overblijfselen (coprolieten) van organismen gevonden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.