300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha

300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha
Beeld: Consejería de Cultura Castilla-La Mancha

300 miljoen jaar oude haaien gevonden bij een steengroeve in Castilla-La Mancha

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CIUDAD REAL – In een steengroeve in de gemeente Puertollano in de provincie Ciudad Real in de regio Castilla-La Mancha zijn fossiele overblijfselen van diverse soorten amfibieën en haaien van meer dan 300 miljoen jaar oud gevonden, De vondst werd gedaan in een steengroeve en twee mijnen in Puertollano. De vondst van deze haaien duidt op een mariene invloed op bijna 500 kilometer afstand van de huidige Middellandse Zee.

Deze overblijfselen vertegenwoordigen het oudste record van temnospondyls (orde van uitgestorven amfibieën) op het Iberisch schiereiland (Spaanse en Portugese vasteland) met een geschatte leeftijd van 303 miljoen jaar. Er wordt nu onderzocht of deze nieuwe fossielen behoren tot een nieuwe soort of tot de bestaande soort ‘I Schultzei’.

Bij de recente vondst gaat het om skeletresten van een amfibie temnospondylus van het geslacht ‘Iberospondylus’, geassocieerd met overblijfselen van Euselácean-haaien (‘Sphenacanthus carbonarius’ en ‘Lissodus lopezae’), xenacanthids (‘Orthacanthus’ en ‘ Triodus’), acanthodids (‘Acanthodes’) en paleonisciformes (‘Progyrolepis speciosus’).

Het Puertollano-bekken is een interessante plaats voor paleontologisch onderzoek omdat de vorming ervan de fauna en flora van de Carboon-lagen in uitzonderlijke omstandigheden heeft bewaard. De fossielen van twee niveaus van vulkanische as afgewisseld in de steenkoollaag zijn opmerkelijk.

Overigens zijn er naast de fossiele overblijfselen van diverse soorten amfibieën en haaien ook fossiele resten van meer dan 40 soorten planten gevonden waaronder varens met uitzonderlijk grote bladeren. Er werden ook pootafdrukken (ichnites) en fecale overblijfselen (coprolieten) van organismen gevonden.

Ga naar de inhoud