De intensive care heeft minder dan 5 procent Covid-patiënten in Spanje

De intensive care heeft minder dan 5 procent Covid-patiënten in Spanje
Beeld: Europa Press

De intensive care heeft minder dan 5 procent Covid-patiënten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje stevent op dit moment af op een nieuwe normaal situatie wat betreft de ziekenhuisopnames en met name de bezetting van de intensive care afdelingen in heel het land. Het aantal Covid-patiënten dat op de UCI ligt is onder de 5% gekomen met volgens de cijfers van vrijdag 29 oktober 411 patiënten. Er liggen in totaal 1.640 Covid-patiënten in ziekenhuizen in Spanje waarvan dus 411 op de IC.

Op 1 februari 2021 lagen er op de ‘unidad de cuidados intensivos’ (UCI) 4.894 Covid-patiënten wat 43,30% van het totaal aantal UCI-bedden was. Die stijging was met name het gevolg van de kerstperiode. Op 1 november 2021 liggen er 411 Covid-patiënten op de intensive care afdelingen wat 4,48% van het totaal aantal IC-bedden is.

Het gaat daarbij om cijfers voor heel Spanje maar als we naar de autonome regio’s kijken dan zien we verschillen. Zo heeft de kleinste autonome regio van Spanje, La Rioja, 9,43% van de IC-capaciteit bezet met 5 Covid-patiënten maar is dat 86 patiënten in Catalonië waar de bezetting 7,4% is. In de Madrid regio is dat 7.1% en 80 Covid-patiënten op de UCI en op de Balearen eilanden is dat 6,4% en 21 patiënten. 

In de Valencia regio liggen op dit moment 45 Covid-patiënten op de IC wat een percentage is van 5,8% terwijl er 42 patiënten met Copd op de UCI in Andalusië liggen wat 2,3% is en de Canarische Eilanden 16 IC-patiënten heeft wat 3,35% is.

Net zoals in Nederland en België is het aantal patiënten dat niet gevaccineerd is groter dan het aantal wel gevaccineerde patiënten. Inmiddels heeft 78,6% van de inwoners vanaf 12 jaar (37,3 miljoen) in Spanje twee prikken gehad en zijn ze volledig gevaccineerd terwijl 80,2% (38 miljoen) tenminste een prik heeft gehad en zijn zij gedeeltelijk gevaccineerd. Er zijn inmiddels ook meer dan één miljoen mensen die een derde ‘boosterprik’ hebben gehad in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.