Staking cabinepersoneel Vueling zorgt op eerste dag voor 54 geannuleerde vluchten

Staking cabinepersoneel Vueling zorgt op eerste dag voor 54 geannuleerde vluchten
Beeld: Canva

Staking cabinepersoneel Vueling zorgt op eerste dag voor 54 geannuleerde vluchten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals al eerder gemeld is het cabinepersoneel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling op 1 november begonnen met een staking van drie maanden die op 31 januari 2023 moet eindigen. De staking vindt alleen plaats op de vrijdagen, zondagen, maandagen en feestdagen. 1 november is Día de Todos los Santos en is een nationale feestdag in Spanje. Onderaan dit artikel is een stakingskalender te zien.

De eerste stakingsdag heeft, ondanks de vereiste minimale dienstverlening die door de Spaanse overheid geëist wordt, toch voor 54 geannuleerde vluchten gezorgd. Het gaat om ongeveer 10% van de 520 geplande vluchten wat dus betekent dat 90% volgens Vueling doorgang vindt, al is er kans op vertragingen. 

Barcelona is de hoofdbasis voor Vueling waar 84% van alle vluchten, 131 van de 156, doorgaan. In de rest van Spanje is dat percentage 92%. Vueling zegt 74% van de door de staking getroffen passagiers onder te hebben gebracht op andere vluchten van Vueling of andere luchtvaartmaatschappijen. De overige 26% heeft om teruggave van het geld of een voucher voor een andere vlucht gevraagd.

Het cabinepersoneel van Vueling eist een loonsverhoging van minimaal 13,4%, zo laat de vakbond Sindicato de Tripulantes Auxiliares de Vuelos de Líneas Aéreas (Stavla) weten. Volgens de vakbond  is de maat vol en kan het personeel niet verder werken in deze omstandigheden terwijl de luchtvaartmaatschappij juist aangeeft dat nu niet het moment is om het salaris te verhogen.

Omdat Vueling geen gehoor wil geven aan de eisen van de vakbond, ziet deze geen andere uitweg dan te gaan staken. Daarom zal het cabinepersoneel op vrijdagen, zondagen, maandagen en de feestdagen 1 november, 6, 8, 24 en 31 december en 5 januari het werk neerleggen. De periode is in totaal drie maanden lang en valt dus samen met de kerstdagen en de jaarwisseling, periodes waarin veel met Vueling gevlogen wordt.

Vueling is een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen in Spanje in termen van passagiersvolume. Op luchthavens zoals El Prat in Barcelona is het bijvoorbeeld de belangrijkste luchtvaartmaatschappij. In de maand september vervoerde Vueling 4,3 miljoen mensen door het hele land en tot nu toe heeft Vueling dit jaar de 30 miljoen passagiers overschreden.

huelga
Beeld: @sindicatostavla / twitter
Ga naar de inhoud