Restricties voor het autoverkeer op de beroemde brug van Ronda

Oeps ... foto ontbreekt!

Restricties voor het autoverkeer op de beroemde brug van Ronda

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De gemeente Ronda heeft besloten dat er minder autoverkeer gebruik mag maken van de beroemde brug over de Tajo de Ronda. Het gaat om de Puente Nuevo die hoog boven de rivier de twee stadshelften met elkaar verbindt. Op dit moment worden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de brug omdat eerder dit jaar de sneeuw en regen voor scheuren en verzakkingen zorgden. Als deze werkzaamheden voltooid zijn wil men minder autoverkeer op de brug hebben waardoor voertuigen met vier wielen nog maar enkele uren per dag gebruik mogen maken van de verbindingsweg.

Zo wil de gemeente dat er tussen 10.00 en 13.30 uur en 17.00 en 20.00 uur geen voertuigen met vier wielen over de Nieuwe Brug mogen rijden. De enige voertuigen die er in die uren wel overheen mogen zijn fietsen, scooters, motors en nooddiensten zoals politie, brandweer en ambulances. De tijdslimieten gelden in principe voor elke dag van de week. Deze uren zullen alleen gewijzigd worden tijdens feesten zoals de Ronda Romantica en de Feria de Pedro Romero.

Om het autoverkeer voor inwoners van de stad toch enigszins te vergemakkelijken komen er drie speciale stickers voor inwoners van de stad, ouders van schoolkinderen en de ouders van de conservatorium kinderen. Met deze speciale voorruit stickers hebben deze ouders en inwoners van de stad de mogelijkheid om op bepaalde tijdens straten in te rijden waar dat voor al het andere verkeer niet is toegestaan. De politie gaat toezien dat alleen mensen met stickers bepaalde straten inrijden, iets wat vanaf volgend jaar door speciale camera’s gedaan moet worden.

In februari van dit jaar besloot de gemeente Ronda dat er of een algeheel verbod of gedeeltelijk verbod op het autoverkeer zou moeten komen voor de Puente Nuevo. Overvloedige regenval en sneeuw van de maand januari en december hebben toen voor waterschade gezorgd aan de fundamenten van de brug waarbij deze op een punt iets naar beneden was gezakt en op andere punten het water tussen de stenen door sijpelde. Om verdere schade en belasting van voertuigen te voorkomen heeft de gemeente besloten om op bepaalde tijden het verkeer van de brug te bannen.

De rivier Guadalevín splitst de stad Ronda in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano (“Romeinse brug”, ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo (“Nieuwe brug”). Met deze laatste brug werd de bouw begonnen in 1751 maar kon de brug pas in 1787 in gebruik worden genomen. Sindsdien is deze brug niet alleen belangrijk voor het verkeer tussen de twee stadshelften maar is het tevens de grootste toeristische trekpleister van Ronda geworden.

Ga naar de inhoud