skip to Main Content
Catalaanse politici beginnen hongerstaking in de gevangenis
El Confidencial

Catalaanse politici beginnen hongerstaking in de gevangenis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Twee Catalaanse politici die in voorarrest verblijven in afwachting van het proces rondom de poging tot afscheiding van Catalonië, hebben afgelopen donderdag aangegeven dat ze zaterdag met een hongerstaking beginnen. Het gaat om de voormalige ANC topman en JxCAT lijsttrekker Jordi Sánchez en JxCAT politicus Jordi Turull die in de Lledoners gevangenis verblijven.

Op de dag dat de naar België gevluchte voormalige regiopremier Puigdemont via Twitter een foto verspreidde van de in voorarrest verblijvende Catalaanse politici, zijn twee van hen begonnen met een hongerstaking. Het gaat om de voormalige ANC topman en lijsttrekker van de JxCAT partij Jordi Sánchez en de tevens JxCAT politicus Jordi Turull. De overige vijf Catalaanse politici die al maanden in voorarrest verblijven doen voorlopig niet mee met de hongerstaking.

Protocol

Beide Jordi’s hebben de leiding van de gevangenis verwittigd dat ze beginnen met een hongerstaking van onbepaalde duur. Na die bekendmaking is het protocol begonnen en zullen beide voormalige politici om de twee dagen door medisch personeel onderzocht worden. Ze hebben daarnaast moeten aangeven of ze alleen stoppen met eten of met eten en drinken.

Voor de rest zijn beide gevangenen verplicht om deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten inclusief het verplicht naar het de eetzaal gaan. Mocht de hongerstaking lang duren en de gezondheid achteruit gaat en hun levens in gevaar komen, kunnen ze naar het ziekenhuis in Sabadell overgebracht worden. Indien nodig kan een rechter beslissen dat beide Jordi’s verplicht eten krijgen toegediend.

Ontevreden

Jordi Sánchez en Jordi Turull beginnen de hongerstaking uit de ontevredenheid wat betreft het hooggerechtshof dat bezig is met de rechtszaak tegen de Catalaanse politici waarbij deze onder andere aangeklaagd worden voor rebellie en ongehoorzaamheid.

Volgens de beide Jordi’s geeft daarnaast het Grondwettelijk Hof geen gehoor aan de brieven die beide gevangenen hebben gestuurd. Volgens beide gevangenen en hun advocaten is dat in strijd met de mensenrechten en willen ze de hongerstaking ook gebruiken om hun situatie aan te klagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Regering

De Spaanse regering heeft via de woordvoerder Carmen Calvo aangegeven dat beide Jordi’s het recht hebben op een hongerstaking. Beide gevangenen kunnen rekenen op de bescherming en garanties van de Spaanse rechtsstaat.

Daarnaast geeft men vanuit de regering in Moncloa aan dat de Catalaanse politici net zoals alle burgers onderworpen zijn aan de wet en ook beschermd zijn door de Spaanse wetten. Daarnaast zullen de pro-onafhankelijkheid politici in de Spaanse rechtsstaat een eerlijke rechtszaak krijgen. Met name dat laatste wordt door de Catalaanse politici als niet reëel gezien. Amnesty International heeft inmiddels ook al aangegeven dat ze de rechtszaak tegen de separatisten die gevangen zitten zullen volgen en controleren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 55 reacties
 1. Jan, jouw commentaar gaat niet op, het raakt kant-nog-wal van de Moerdijk, het betreft ook geen lieve Vlamingen, maar het gaat over het democratische Spanje met zijn eigen grondwetten.

 2. hallo lieve Nederlanders (van over de moerdijk denk ik)
  als jullie eens eerst jullie eigen historisch verhaal onder de loep willen houden
  dan zou je wel eens een andere kijk kunnen krijgen over deze zaak
  worden in nederland politiekers opgesloten nee denk het niet, die moeten wel voor de rechter komen
  .maar in een (democratisch)land zoals spanje niet he
  grtjes van een fiere Vlaming

  1. Jan, jouw commentaar gaat niet op, het raakt kant-nog-wal van de Moerdijk, het betreft ook geen lieve Vlamingen, maar het gaat over het democratische Spanje met zijn eigen grondwetten.

 3. Minder dan een week geleden werden we hier met zijn allen beschuldigd beledigend te zijn vanwege de narcist Miet die nu wéér eens bewijst het zelf te zijn, projecteert zijn/haar(?) gebreken op anderen en om zijn/haar woorden te gebruiken: van een zeer, zeer laag niveau. Triestig maar van een nv-a fan te verwachten
  IK BEN NIEMANDS DIENAAR! Ga elders provoceren en get a live

  Redactie, het wordt stilaan weer tijd om de stop-knop te gebruiken!

  1. Ach Jopke, dit is waar die relnicht op uit is, dat mensen zich opwinden over dingen die hij schrijft of zegt. Je ziet dat er weet ik veel hoeveel reacties zijn op, in dit geval, Leon.
   Maar die door gesnoven Miel noemt alleen jou en mij.
   Dat hij en passant daar jou bij beledigen moet, dat is nu eenmaal zijn stijl.
   De redactie bepaald de grenzen hier, laat je vooral niet opjutten door iemand die kennelijk zelf geen leven heeft. Geniet van de mooie zondag Jopke. Ik ga eens een lekker uitgebreide Indonesische lunch verzorgen voor de mensen hier.
   Cheers!

  2. Blijkbaar is het een grote belediging om ‘akoliet’ van Juan(74) te worden genoemd ! Sorry, ik wou je echt niet kwetsen. Eerlijk ! ‘k Zal het nooit meer doen.

 4. Prima, na al het geld wat die mensen de samenleving hier kost met die onzin en ellende die ze veroorzaken kunnen ze nu wellicht een beetje helpen te besparen op het eten wat deze personen in de gevangenis krijgen. Voor het eerst een goed idee van die mensen, hoop dat die andere die gevangen zitten zich er bij aansluiten.

  1. heel goed van die twee oproerkraaiers , laat ze maar kreperen , hun eigen keus , en goed voor spanje , twee separatas minder , arriba españa

   1. Tom, ik ben het met je eens maar ik vind ook dat het gerecht nu eindelijk eens zijn werk moet doen: de eventuele strafmaat bepalen en meteen uitvoeren dan zijn we er meteen van verlost

 5. Het weer in het zuiden is in ieder geval geweldig!!!
  Al blijft het afhankelijk van hogedruk gebieden!!
  Onafhankelijkheid blijft een illusie in de letterlijke betekenis van het woord!

  1. Ach, Julio Poch zat 8 jaar onschuldig in voorarrest. Volgens zijn advocaat mede door medewerking van de Nederlandse overheid.
   Daar loopt een rechtszaak over.

 6. Vrije meningsuiting zoals Voltaire ze beschreef: “Ik verafschuw wat u schrijft, maar ben bereid mijn leven te geven opdat u kunt blijven schrijven.”
  Het schijn-democratische Spanje begrijpt dat zo niet. Sommige Spanje-liefhebbers ook niet.
  Ik moei me wel met Spanje, omdat we samen in een politieke unie zitten, en niet zoals voor enkele jaren alleen maar in een economische unie.

  1. Ach Luc, democratie is een wassen neus, overal ter wereld waar men onder de vlag van een democratie regeert. De stem van het volk is veelal van ondergeschikt belang. Macht en geld vormen de echte basis van een democratie. En het draait in deze kwestie om niet anders. We hangen allemaal aan de touwtjes van ‘puppetmasters’ die om het hardst strijden om macht en geld. Daar profiteert de burgerij nauwelijks van.

 7. Beste Allen,
  Ik heb jullie website nog maar pas ontdekt, omdat ik binnen het jaar ook naar Spanje kom wonen. Ik ben wel ongelofelijk verbaasd hoe kortzichtig sommige mensen hier reageren… Steeds verwijten naar de pro’s of de contra’s over Catalonië?
  Zielig…. De vraag naar onafhankelijkheid is er niet zomaar gekomen hoor. Informeer jullie aub. Catalonië wou zich in eerste instantie helemaal niet onafhankelijk verklaren of afscheiden van Spanje. Na jaren de vraag aan Rajoy/PP om iets meer autonomie te krijgen en meer van hun economische inkomen te kunnen behouden, zonder resultaat, dienden ze wel harde taal te gebruiken. PP, meest corrupte partij in het land met omgekochte rechters… Weten jullie waar Rajoy nu zit? Terug op zijn kasaster met een loon van 14.000€/mnd. Zelfs geen veroordeling voor corruptie. Van een lafaard gesproken. Hij zorgt dat politici in de gevangenis belanden en laat de boel achter. Alle economische inkomen gaan naar Madrid. Ze laten Catalonië financieel spartelen zodat zelfs Catalonië leningen dient aan te gaan om alles te kunnen betalen en dan gooit Madrid een steen dat Catalonië in schulden zit en niet zelfvoorzienend kan zijn… Ik weet niet hoe ik over dit alles moet denken maar heb veel respect voor Catalonië… Bij deze!

  1. Ik ben het helemaal eens met Leon. Vind het onbegrijpelijk dat andere Nederlanders met het gedrag van de corrupte regering kunnen goedpraten.

  2. Tja, Leon, ik ben benieuwd wie de eerste zal zijn om je te feliciteren met je duidelijke en ongetwijfeld gewaardeerde bijdrage,.

  3. hahaha Leon noemt iemand zich.
   Een Spaans woord, de Leeuw.
   Maar dan iemand die zegt dat die ¨binnen het jaar¨ naar Spanje komt.
   Tja, welk een alter ego zal hier weer achter schuil gaan.
   Gezien de teksten, hebben we allemaal wel een idee.
   Was het niet Simson/Samson in de bijbel die sprak over de Leeuw en honing, en wie zijn naam is dan hier op de site ¨honing¨ man man man wat slecht gedaan zeg.
   En dan is het ook nog een Leon die zeer slecht zijn of haar eigen taal kan schrijven.
   Ik ruik een internet trol en een alter ego van een honing een Jacobus en nog een paar van dezelfde lui….
   Ineens beginnen de namen met een L….ach welk woord hebben we daar in het Nederlands ook nog maar voor?? L.U.L. ik weet ff niet wat er tussen de L´s moet hoor.

   1. Vrij duidelijk waar de link ligt:
    Leon = leeuw = n-va = Vlaamse leeuw
    Dus de gewone nv-a praat zoals steeds.
    Inderdaad slecht gedaan

  4. Leon, geen idee waar je vandaan haalt dat Catalonië te weinig geld krijgt, het is een van de regio’s die het meeste krijgt. Het is ook al lang bekend dat ze zonder Spanje niet op eigen benen kunnen staan, in feite zeg je het zelf ook, dus “strijden” voor onafhankelijkheid is in feite zelfmoord.

   Verder moet je mosschien “corrupción Puyol” eens opzoeken, of ” 3 percent”, Puyol regeerde 30 jaar over Catalonië en verduisterde ca. 3 miljard euro. De PP is door en door verrot, maar in vergelijking met de corrupte Catalaanse regering zijn ze schatjes.

   1. Trouwens: ik wil er nog aan toevoegen dat de grootste lafaard – diegene die “zijn volk” in de steek heeft gelaten – zich in een riante villa schuilhoud in de nabijheid van Waterlo. Dát zal ook wel betekenisvol zijn me dunkt

  5. Als je hier naar toekomt en er een paar jaar leeft dan kom je er wel achter hoe een en ander in elkaar zit. Onzin en je zit er compleet naast. Makkelijk oordelen als je geen verstand van zaken blijkt te hebben.

   1. Beste nep-Rob. Wilt u a.u.b. een rugnummer of iets anders aan uw naam toevoegen? Dit is geen doen. Voor de lezers moet het duidelijk zijn wie wat schrijft.

  6. Beste Leon,
   Je interventie heeft geen enkele meerwaarde en is oude wijn uit oude zakken; je komt er wonen….ik woon er reeds jaren; dingen schrijven,zonder kennis van zaken, kan bijzonder vervelend zijn; informeer je maar eens naar de vergoedingen die de Catalaanse minister-president en zijn parlementsleden opstrijken; informeer je maar eens naar de Catalaanse corruptiezaken die nog hangende zijn of waarin CATALAANSE rechters reeds uitspraak hebben gedaan….Dan wordt je misschien wakker en ga je bepaalde dingen waarschijnlijk in een ander daglicht zien; de verkeersboetes, zoals zo veel andere belastingen, gaan niet naar Madrid. Meerdere nutteloze snelwegen die er bijna verlaten bij liggen, door wie zijn die betaald denk je? Zo kan er nog een tijdje doorgegaan worden….

  7. Zo, Leon, de kop is er af. Juan(74) en zijn acoliet Jobke hebben hun visitekaartjes afgegeven en nu weet je dus welke hoogstaande repliek je kan verwachten tenzij je natuurlijk van mening verandert. Soms inhoudelijk ‘to the point’, meestal zeer spitsvondig, op een bewust agressief spottende toon, niet altijd beledigend, en taalkundig af en toe correct en stijlvol. Ik wens je veel plezier tijdens je hoogst waarschijnlijk korte verblijf op deze site.

   1. Wanneer houd je nu eens op je provocerende en kleinerende gedrag. Jouw bijdrage levert niets op en wekt alleen maar onbegrip op en is bovendien nog zeer beledigend. Mijn zege heeft Jopke, de stopknop erop! Lost veel ergernis op. Wat zal dat een rust geven. Sommige figuren moeten nu eenmaal een halt worden toegeroepen en daar ben jij een uitstekend voorbeeld van. Ga eens lekker de tuin aanharken, maak je zwembad schoon en ga vanmiddag in de Jacuzzi zitten. Jij rust, wij rust!

    1. Thx Schnauzer. Het is niet de eerste keer dat hij dit doet.
     Men kan een uitgesproken mening over iets hebben maar daarmee hoeft iemand anders toch niet op de man te spelen?
     Ik moet niets hebben van bvb separatistische partijen zoals de nv-a of die in Catalonië. We leven met zijn allen op deze bol en we moeten leren samenleven met iedereen maar feit is dat onlangs de nv-a de meeste kiezers achter zich kregen dus wie ben ik dan? Daar moet ik toch ook mee samenleven, ook al ben ik niet akkoord met enkele van hun partij standpunten. Wens ik dat niet dan staat het me vrij uit te wijken naar een ander land niet? Hopelijk leest hij dit nog…

     1. Hij zal dit heus wel lezen Jopke maar hij is te laf, sorry voor het woord, om te reageren. Dat doet hij nooit want hij zal nooit een afdoende antwoord hebben en dat weet hij drommels goed.

   2. Dergelijke hevige reacties had ik écht niet verwacht. Waarom eigenlijk ? Ik denk dat Leon ondertussen wel al zal begrepen hebben wat ik bedoel !

  8. Ik ben blij dat u zegt dat u hier net zit. Dat verklaart namelijk heel goed dat u de enorme discussies die hier hebben plaatsgevonden over dit onderwerp niet heeft gelezen. En dat verklaart weer uw haast lachwekkende reactie.

  9. Je hebt wel je kop oh hoofd in de bek van de leeuw geplaatst op dit forum.
   Het is maar dat je het weet met al deze betwetertjes.

 8. Hoewel ik mij als buitenlander niet kan en wil bemoeien met deze kwestie doet het mij verdriet dat politici in staat zijn om zoveel verdeeldheid te zaaien. Verdeeldheid zaaien op basis van propaganda en valse sentimenten. Waar hebben we die methode in de jaren 30 van de vorige eeuw ook alweer gezien? Een afscheiding zie ik niet zo snel plaatsvinden en ik hoop dat het gros van de stemgerechtigde Catalanen gaat inzien dat dit ook niet zaligmakend zal zijn. De gevolgen zullen desastreus zijn. Bedrijven die wegtrekken, het toerisme zal een knauw krijgen en dan de bijkomende kosten voor een eigen leger, politie en andere overheidsorganen. Dat wordt een drama. De Catalanen mogen bij zijn met de democratie in Spanje want in de tijd van Franco hadden deze oproerkraaiers niet eens de kans gekregen om in hongerstaking te gaan.

  1. Loek, je hebt gelijk met je jaren 30 verhaal.
   Dat is nu exact wat de Indeps doen en hopen daarmee de rest van het Catalaanse volk in mee te krijgen. Wijzen naar 1 vijand, dat er een draaiboek lag sinds een aantal jaren waarin in Mas en der P. een rol hebben of hadden, is al bekend.
   Dus het klopt 100% alleen zijn de Indeps hier de volgers van het kleine boekje van der Adolf en weet de meerderheid van deze regio wel dat het zo beter niet moet gaan.
   Dat er nu ineens een paar andere namen hier opduiken met dezelfde teksten als een bepaald persoon, dat valt vast niemand op…..
   Wat is nu het Catalaans eigenlijk voor MEIN K…???

    1. Tja, Olivier, ik reageer op wat Loek zegt hier heh.
     En volgens mij ziet hij dit heel goed en is kennelijk jouw opvatting niet dezelfde als de zijne of de mijne. Om dan maar vast te stellen dat ik de voeling met de realiteit verloren ben? Ik vrees dat jij maar 1 ding wil zien en verder je ogen sluit voor wat er in de wereld om je heen gebeurd. Dat is nu exact wat men wil bereiken met de propaganda. Zonder dat je het waarschijnlijk wilt, heb je zojuist het punt van Loek bewezen.

 9. Niet eten overleef je uiteindelijk niet. Dat is dus een vorm van zelfmoord hetgeen verboden is bij de wet. Dus nog een paar jaartjes erbij voor de heren. En het normale leven in Catalonië kan weer gewoon doorgaan zonder die oportunisten.

 10. En ach ja, daar is onze Bergpiek weer. Was m bijna vergeten, ware het niet dat ik af en toe de maandelijkse huur van Waterloo voorbij zie komen. Fijn dat de redactie hem weer even afstoft.

 11. Kan iemand dat malle taaltje onder die foto even vertalen in het NL of ES? Wist niet dat Spanjevandaag ook al een fan was van het plurilingüismo.

  1. Er staat Rob:

   ¨voor we de wetten gingen overtreden, hebben ons nog allemaal even grondig volgevreten, zodat we in een later stadium best wat eten kunnen missen¨ EN ¨ook tonen enkelen van ons nog even de brilletjes die we van onze sponsor hebben gekregen, welke sponsor dat is, mogen we niet hard op zeggen, want onder andere met dat geld hebben we ons illegale referendum van centjes voorzien, enne, pppssstttt onze voormalige grote leider, die ons achterliet, heeft ook een brilletje van deze sponsor, trouwens onze nieuwe grote leider, wat denkt u? zelfde sponsor¨

   Dat zal het dan ongeveer zijn Rob, althans volgens Google vertaler, als het niet klopt, kan niemand mij iets verwijten of van iets beschuldigen, ga uw klachten dan maar bij Google neerleggen!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken