Search
menu
Search

Agenten van de Spaanse Policía Nacional ontvangen 15.000 uitschuifbare wapenstokken

Agenten van de Spaanse Policía Nacional ontvangen 15.000 uitschuifbare wapenstokken
Beeld: Europa Press

Agenten van de Spaanse Policía Nacional ontvangen 15.000 uitschuifbare wapenstokken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is deze week begonnen om de agenten van de Spaanse Policía Nacional te voorzien van nieuwe uitschuifbare wapenstokken. Deze ‘porras extensibles de acero’ vervangen de korte wapenstokken. De nieuwe wapenstokken zijn door de lengte, materiaal en gewicht van minder dan 610 gram moderner en effectiever. In totaal zijn er 15.384 gekocht die alleen in bepaalde omstandigheden gebruikt mogen worden.

Terwijl de politiek in Spanje verwikkeld is in een debat tussen voor- en tegenstanders van de muilkorfwet (ley mordaza) die door de huidige coalitieregering is aangepast en waar de oppositiepartijen niet blij mee zijn, krijgen de agenten van de Policía Nacional nieuwe wapenstokken.

In totaal heeft het Ministerio del Interior 1.209.951 euro uitgegeven aan de 15.384 uitschuifbare wapenstokken die 80 euro per stuk kosten. Agenten van de Nationale Politie hebben tot nu toe een korte wapenstok. In de praktijk bleek deze echter niet altijd het gewenste effect te hebben. Zo was de wapenstok onvoldoende effectief en was de lengte te kort om relschoppers mee op afstand te houden.

De agenten mogen de wapenstokken niet altijd gebruiken en er zijn regels aan verbonden. De ‘porras’ mogen pas gebruikt worden als dialoog, onderhandeling en bemiddeling geen effect hebben. De wapenstokken mogen ook alleen gebruikt worden om het midden van het lichaam, armen en benen te raken maar nooit vitale delen van een lichaam zoals hoofd, nek, geslachtsdelen en wervelkolom.

De uitschuifbare wapenstokken mogen net zoals de oude/huidige wapenstokken niet gebruikt worden bij zwangere vrouwen, minderjarigen tot 14 jaar, ouderen (zonder leeftijdslimiet) en personen met een fysieke slechte gezondheid of handicap. Verder wordt aangeraden de wapenstokken niet te gebruiken bij demonstraties of bijeenkomsten waar een groot aantal mensen aanwezig is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?