Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer?

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer?
Beeld: Canva

Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

HUESCA – Een beer tegen het lijf lopen is dan wel onwaarschijnlijk in Spanje, in de Pyreneeën kan het wel gebeuren. Een week geleden viel een beer een jager aan in de Franse zijde van de Pyreneeën, waarop de man het dier neerschoot. Een jaar geleden gebeurde hetzelfde in de Valle de Bardaji in de provincie Huesca, de Spaanse kant van de Pyreneeën.

Wie graag in de bergen wandelt kan dus maar beter op alles voorbereid zijn. “De stijging in het aantal exemplaren van de berenpopulatie doet ook de mogelijkheid op ontmoetingen toenemen”, verklaart de organisatie voor de bescherming van beren. “Zeker nu steeds meer mensen de wilde natuur opzoeken als vrijetijdsbesteding”.

Een van de voornaamste adviezen is voorzichtig en oplettend te zijn, niet “avontuurlijk en roekeloos.” De organisatie raadt ten stelligste af sporen of andere tekenen van beren te volgen. “Wij vermijden de beren, maar zij doen hetzelfde met ons.” Beren vluchten normaal gezien weg van de mens, ze hebben een uitzonderlijk goed gehoor en reukvermogen. Zeker wanneer er honden in de buurt zijn of het dier gewond is. “Het beste is langzaam en stil af te druipen”, benadrukt de organisatie.

Wanneer je toch een beer ontmoet, kan je je bovendien best laten zien aan het dier, maar zonder geluiden of beangstigende gebaren. Niet zoals men wel eens in films of op televisie ziet dus. “Je moet er voor zorgen dat het dier je niet als een gevaar ziet, niet lopen noch roepen dus, en nog veel minder het dier bedreigen of aanvallen.”

Wanneer de beer toch aanvalt, wat erg zeldzaam is, kan je het best met het gezicht naar de grond in foetus-houding gaan liggen. Je beschermt met de handen het hoofd en gezicht, en blijft onbeweeglijk liggen.

In tegendeel tot de grizzly beren in de Verenigde Staten, zijn de Spaanse beren over het algemeen niet gewelddadig. Bij de meeste ongelukken was het gedrag van de mens dan ook de aanleiding.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.