Search
menu
Search

Spaanse premier, Oekraïense ambassade en andere doelwitten ontvangen bombrieven in Spanje

Spaanse premier, Oekraïense ambassade en andere doelwitten ontvangen bombrieven in Spanje
Beeld: Oekraïense ambassade / twitter

Spaanse premier, Oekraïense ambassade en andere doelwitten ontvangen bombrieven in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen 24 uur van woensdag op donderdag zijn er zes bombrieven gelokaliseerd in Spanje. Een van de brieven met daarin explosief materiaal werd bezorgd bij de Ambassade van Oekraïne in Madrid waarbij een persoon gewond raakte na het openen van het pakketje. De overige bombrieven werden bezorgd bij het kantoor van de Spaanse premier, een munitie- en wapenfabrikant, een militaire basis en bij het ministerie van Defensie in Madrid.

De eerste bombrief werd woensdagmiddag rond 13 uur gevonden in de postafdeling van de Oekraïense ambassade in Madrid. Een beveiligingsmedewerker, die de post dagelijks controleert, raakte daarbij gewond aan zijn hand. Meteen werd de veiligheid van de ambassade verhoogd en werd de Spaanse politie naar de omgeving van de ambassade gestuurd om deze te beveiligen.

Woensdagmiddag werd ook een bombrief gevonden bij de munitie- en wapenfabrikant Instalaza in Zaragoza, de fabrikant van onder andere raketwerpers die door de Spaanse overheid naar Oekraïne zijn gestuurd. Daarbij vielen geen gewonden. Donderdagmorgen werd een derde bombrief gelokaliseerd bij de militaire vliegbasis van Torrejón de Ardoz nabij Madrid. Deze was gericht aan het satellietcentrum. Later in de ochtend op donderdag werd een vierde bombrief gevonden bij de postafdeling van het ministerie van Defensie in Madrid. In alle drie de gevallen waren er geen gewonden.

Nadat de vondst van deze vijf bombrieven bekend werd gemaakt in de Spaanse media, werd door Moncloa, de ambtswoning en kantoor van de Spaanse premier, ook bevestigd dat al op 24 november een soortgelijke bombrief met pyrotechnisch materiaal gevonden werd door het veiligheidspersoneel in de postkamer van Moncloa. Deze brief was gericht aan de Spaanse premier Pedro Sánchez. Dit feit werd eerder niet openbaar gemaakt terwijl de veiligheid bij overheidsinstanties werd verhoogd.

Na onderzoek van de politie is gebleken dat de zes bombrieven waarschijnlijk door dezelfde afzender(s) zijn verstuurd. Dat concludeert men uit het feit dat de schrijfwijze hetzelfde is omdat het adres in alle gevallen met de hand is geschreven. Verder zat er in het geval van de Oekraïense ambassade een postzegel op van 2,70 euro wat overeenkomt met een binnenlandse zending van de enveloppen van 100 tot 500 gram.

De enveloppen zijn niet erg groot met 15 centimeter lengte en 1 centimeter dikte. In plaats van bombrief kan eigenlijk beter geschreven worden over pakketbommen want het gaat om kleine pakketjes. Op de envelop staat als afzender een e-mailadres. Men heeft ook kunnen achterhalen dat alle bombrieven verstuurd zijn uit het binnenland van Spanje. Het zal waarschijnlijk niet zo heel lang duren voordat men heeft achterhaald waar precies de brieven met explosief materiaal werden verstuurd.

De rode draad tussen alle ontvangers van de bombrieven is de oorlog in Oekraïne. De doelstellingen varieerden van de Oekraïense vertegenwoordiging tot de Spaanse premier, die kritiek had op de invasie onder leiding van Vladimir Poetin. Een ander doelwit is een bedrijf dat raketwerpers naar Oekraïne stuurde terwijl het ministerie dat het Spaanse beleid van hulp aan Kiev coördineert en de militaire basis waar vandaan hulp naar Oekraïne werd verstuurd en waar militairen informatie uit beelden die per satelliet zijn gemaakt aan Oekraïne levert.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?