Search
menu
Search

Spanje en Israël in diplomatieke rel over Gaza

Spanje en Israël in diplomatieke rel over Gaza
Beeld: AI-beeld & La Moncloa

Spanje en Israël in diplomatieke rel over Gaza

De diplomatieke betrekkingen tussen Spanje en Israël zijn verder verslechterd vanwege de recente gebeurtenissen in de Gazastrook. Israël heeft besloten om zijn ambassadeur in Spanje tijdelijk terug te roepen als reactie op de kritiek van de Spaanse premier Pedro Sánchez op het Israëlische optreden in Gaza.

Pedro Sánchez heeft forse kritiek geuit op Israël vanwege het grote aantal doden dat valt bij de Israëlische luchtaanvallen op Gaza, vooral onder kinderen. Hij heeft zijn twijfels geuit of Israël zich wel houdt aan het internationaal humanitair recht. Dit kwam hem op felle kritiek te staan van de Israëlische regering.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen noemde de uitspraken van Sánchez “schandelijk” en besloot meteen om de Israëlische ambassadeur in Spanje tijdelijk terug te roepen voor overleg. Ook werd de Spaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen.

Het is niet de eerste keer dat er spanningen zijn tussen Spanje en Israël over het Israëlisch-Palestijns conflict. Al eerder werd de Spaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen vanwege kritische opmerkingen. De verhoudingen staan al langer onder druk.

De terugroeping van de Israëlische ambassadeur volgde op de dag van een dodelijke aanslag door Palestijnse militanten op Israëliërs bij een bushalte in Jeruzalem. Drie mensen kwamen hierbij om het leven. De timing van de kritiek van Sanchez noemde premier Netanyahu daarom “beschamend”.

Israël verdedigt zijn militaire operatie in Gaza als noodzakelijk om de veiligheid van burgers te garanderen en vergeldingsaanvallen op raketaanvallen vanuit Gaza. Volgens Israël wordt er geopereerd conform het internationaal recht en is Hamas verantwoordelijk voor het oplaaiende geweld en de situatie in Gaza.

De relatie tussen Israël en Spanje staat al langer onder druk, vooral door de kritische houding van Spanje tegenover Israël en de Palestijnen. Afgelopen week nog heeft de Spaanse premier, samen met zijn Belgische collega, na een bezoek aan Israël en Gaza laten weten dat Spanje openstaat om Palestina te accepteren. De recente gebeurtenissen hebben de verstandhouding echter verder doen bekoelen. Voor Israël is het genoeg geweest.

Gaza

Het geweld tussen Israël en militante groeperingen in Gaza is recent weer hevig opgelaaid. Israël voert luchtaanvallen uit op Gaza als vergelding voor raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Hierbij vallen aan Palestijnse kant veel doden, waaronder kinderen.

De internationale gemeenschap reageert bezorgd op de escalatie van het geweld. Landen als Spanje uiten forse kritiek op met name Israël vanwege het grote aantal slachtoffers aan Palestijnse kant. Andere landen benadrukken het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.

De nieuwe geweldsgolf leidt tot verdere verslechtering van de toch al precaire humanitaire situatie in Gaza. De VN waarschuwt voor een mogelijke humanitaire ramp als er niet snel een einde komt aan de vijandelijkheden.

israel
De controversiële reis van de Spaanse premier naar Israël en Palestina
De reis van de Spaanse premier naar Israël heeft tot een diplomatieke rel geleid met het land. Zijn uitspraken over erkenning van een Palestijnse staat vielen zeer slecht in Tel Aviv en ook zijn houding tegenover Netanyahu getuigde van vijandigheid.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud