skip to Main Content
2015 is het jaar van de verkiezingen in Spanje

2015 is het jaar van de verkiezingen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen4MADRID – Volgens de jaarkalender zullen er dit jaar drie belangrijke verkiezingen gaan plaatsvinden en worden de Spanjaarden drie keer gevraagd om naar de stembussen te gaan. Zo zijn er gemeentelijke, regionale (autonome) en nationale verkiezingen in een jaar wat gekenmerkt zal worden door de nieuwe politieke partij Podemos die de gevestigde partijen PP en PSOE in het nauw heeft gedreven.

Het verkiezingsjaar zal beginnen op de vierde zondag van de maand mei, in dit geval op 24 mei. Over slechts vijf maanden zullen er zowel gemeentelijke alsook autonome verkiezingen plaatsvinden. De gemeentelijke verkiezingen vinden plaats in het hele land maar de autonome verkiezingen in 13 autonome deelstaten, te weten Asturië, Cantabrië, Navarra, Castilla y León, La Rioja, Comunidad Valenciana, Madrid, Castilla-La Mancha, Murcia, Canarische Eilanden, Balearen, Aragón en Extremadura en daarnaast ook in Ceuta en Melilla,

Alleen in Baskenland, Andalusië en Catalonië vinden geen autonome verkiezingen plaats, tenzij de regionale president van Catalonië Artur Mas vervroegde verkiezingen aankondigt waarna deze plaats zullen vinden in februari of maart.

Nationale verkiezingen

In november van dit nieuwe jaar zullen er algemene / nationale verkiezingen plaatsvinden, iets wat eventueel uitgesteld kan worden tot januari 2016 aangezien de verkiezingen van november 2011 vervroegd werden gehouden na het aftreden van Zapatero. Deze beslissing ligt geheel bij de actuele president van Spanje Mariano Rajoy en men verwacht dat hij eventueel gebruik zal maken van deze mogelijkheid.

verkiezingen3

Partijen

Een ding is echter zeker, de gevestigde politieke partijen, waaronder de twee grootste PP en PSOE, voelen de hete adem in de nek aangezien de nieuwe revolutionaire politieke sensatie van het land Podemos nu al veel stemmers heeft afgesnoept. Podemos wordt in veel verkiezingspeilingen nu al gezien als de tweede grote partij na de PP maar dat panorama kan compleet veranderen in 12 maanden tijd. Ook de PSOE heeft goed gedaan om van leider te veranderen nu Pedro Sanchez er voor heeft gezorgd dat er weer veel PSOE stemmers terug zijn gekomen naar zijn partij. De kans is dan ook groot dat PSOE en Podemos de grootste partijen zullen worden en eventueel moeten gaan samenwerken, iets wat ze tot nu toe niet bevestigen.

Let dus goed op met de nieuwsberichten aangezien het gebruikelijk is dat er tijdens een verkiezingsjaar van alles en nog wat wordt beloofd om maar zieltjes te winnen. Zo zullen er belastingen verlaagd gaan worden, of in ieder geval aankondigen hierover komen, zullen gemeentes extra hun best doen om de dorpen schoon en op orde te houden etc. – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken