skip to Main Content
Animatiefilm Ferdinand is een remake van ooit door Franco verboden korte Disney film

Animatiefilm Ferdinand is een remake van ooit door Franco verboden korte Disney film

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 20 december draait in de Nederlandse, Belgische en Spaanse bioscopen de animatiefilm “Ferdinand”. In eerste instantie lijkt het een leuke animatiefilm over een Spaanse stier die geen vlieg kwaad doet maar door een ongelukkige handeling gezien wordt als een gevaarlijke stier. Het verhaal is gebaseerd op het kinderboek “The Story of Ferdinand” van schrijver Munro Leaf en illustrator Robert Lawson. Het is echter niet de eerste keer dat over de schattige stier een film wordt gemaakt waarbij deze ooit voor politieke problemen zorgde.

Terwijl de film “Ferdinand” anno 2017 gezien kan worden als een leuke animatiefilm voor kinderen en ouders was de eerste korte versie in 1938 een film die door de toenmalige dictator Franco in Spanje werd verboden. In dat jaar produceerde Disney een korte animatiefilm getiteld “The story of Ferdinand the bull”, gebaseerd op een sprookje voor kinderen geschreven door Munro Leaf en getekend door Robert Lawson. Dit korte 7 minuten durende filmpje wist in de Verenigde Staten een Oscar te winnen maar werd door de Generaal Franco in Spanje verboden omdat het volgens El Generalisimo een statement was tegen het stierenvechten en gezien werd als een propaganda tegen zijn regime.

Anno 2017 is “Ferdinand” de stier opnieuw in de bioscopen te zien in de vernieuwde en lange versie. Het verhaal is nog steeds gebaseerd op dat van de oorspronkelijke schrijver en illustrator en wellicht kan ook in de 2017 versie een protest tegen het stierenvechten gezien worden al is dat volgens de makers nooit zo bedoelt. Dit keer werd de film echter niet door Disney uitgebracht maar door Blue Sky Studios en 20th Century Fox.

Verhaal 2017 (trailer)

Ferdinand is een stier die geen vlieg kwaad doet. Als hij in het dorp is en ruikt aan de bloemen wordt hij gestoken door een bij. Ferdinand loopt hierbij bijna het hele dorp plat. De mensen van dorp zien hiermee Ferdinand een geweldige tegenstander voor een matador. Ferdinand ziet dit niet zitten en wil terug naar Nina, het meisje die hem heeft opgevoed op de boerderij. In de film zijn veel elementen en herkenbare gebouwen en plaatsen in Spanje te zien zoals de brug van Ronda.

Verhaal 1938 (hele film)

De stier Ferdinand in de korte animatiefilm ruikt liever aan bloemen en slaapt liever siësta onder de kurkbomen in Extremadura dan iets anders. In het filmpje is te zien hoe (stoere) Spaanse mannen (met Mexicaanse sombrero) een stier komen uitzoeken voor een stierengevecht in Madrid waarbij alle broers van Ferdinand graag mee willen doen. Uiteindelijk wordt voor de rustige bloemen ruikende Ferdinand gekozen omdat hij wild wordt nadat hij door een bij wordt gestoken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik heb hem met mijn jongste 2 kinderen gezien, prachtige film moet ik zeggen, met een enorme lach en soms een traan. Zeker de moeite waard.
    En idd mooie politieke boodschap zit er zeker in.

  2. Mooi toch, die parallel, dat Franco op dit filmpje reageerde als ‘door een bij’ gestoken!????

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken