skip to Main Content
Onderzoek-enquête wijst uit dat de PP van Rajoy opnieuw zou winnen bij nationale verkiezingen

Onderzoek-enquête wijst uit dat de PP van Rajoy opnieuw zou winnen bij nationale verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het onderzoek-enquête van NC Report zou de Partido Popular (PP) van minister-president Mariano Rajoy bij mogelijke landelijke verkiezingen opnieuw de grootste politieke partij zijn. De conservatieve partij zou echter ten opzichte van de laatste verkiezingen veel stemmen verliezen waarbij er veel zullen overstappen naar de Ciudadanos partij van Albert Rivera. De PSOE zou bij verkiezingen op nog maar kleine afstand staan van de PP.

Deze nieuwe enquête werd gepubliceerd in de krant La Razon en overgenomen door diverse andere kranten zoals Publico. De vervroegde verkiezingen in Catalonië waarbij de partij van Inés Arrimadas Ciudadanos wist te winnen wat betreft stemmen en zetels hebben volgens het onderzoek ook gevolg voor de landelijke/nationale politiek waarbij er een verschuiving plaats zou vinden van stemmers die van de PP naar Ciudadanos overstappen.

Zoals te zien is in de enquête zou de PP weliswaar nog steeds de grootste partij zijn met 30% (33% bij verkiezingen in 2016) van de stemmen terwijl dat er 23,8% (22,6% in 2016) zouden zijn voor de socialisten PSOE. De Ciudadanos partij zou 18,8% (13,1% in 2016) van de stemmen krijgen volgens de enquête terwijl Podemos gedaald is naar 16,1% (21,2% in 2016) van de stemmen.

Als best gewaardeerde politici staat Albert Rivera van Ciudadanos met een 3,9 bovenaan gevolgd door Pedro Sanchez van de PSOE met een 3,5. Mariano Rajoy van de PP wordt gewaardeerd met een 3,1 wat nog steeds meer is dan de 2,6 punten van Pablo Iglesias van Podemos.

De enquête van NC Report werd telefonisch gehouden tussen 26 en 30 december in 91 gemeenten in heel Spanje. Er deden een 1.000tal mensen mee met deze enquête.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Triest om te zien hoe spanje worsteld met zijn franco verleden.
  Madrid is mede verantwoordelijk voor de politieke puinhoop.
  Een echte dialoog is de enige oplossing.
  Misschien eerst Rajoy vervangen voordat dat mogenlijk is

 2. Blijkbaar zijn er nog altijd van die idioten die vinden dat democratie een schoen is die enkel aan hun voet past: te pas en te onpas NVA als ondemocratisch afschilderen met het schuim van woede op de lippen… De werkelijkheid zien we in Belgie elke weer: NVA-politiekers krijgen steevast van het merendeel van de bevolking de beste plaats, tot spijt van wie het benijdt!

  1. En wat is nu je punt Roger?
   Dat je in eerste zin al het woord ¨idioten¨ nodig hebt om een stelling te deponeren, geeft aan dat dat de reactie van Daniel precies aangeeft waar het om gaat. Namelijk dat mensen zoals jij een ander totaal zijn of haar mening niet willen laten geven, als hen dat niet van pas komt. Als dat voor jou democratie is, tja dan snap ik ineens toch je reactie. Maar goed, Daniel heeft gewoon gelijk in mijn ogen en jouw reactie bewijst dat direct. Dus dank daarvoor.

   In Nederland lopen mensen ook blind achter Wilders en Baudet aan.
   Niet omdat ze die mensen nu zo geweldig vinden of hun plannen uitvoerbaar zijn, maar omdat mensen ontevreden zijn. In plaats van dat mensen zelf nu eens wat aan hun ontevredenheid doen, rennen ze achter anderen aan die alleen maar roepen, waarvan ze weten dat er een groep mensen is die daar achter aan gaat rennen. Dat ze zaken roepen die totaal niet relevant of uitvoerbaar zijn, daar wordt kennelijk niet naar gekeken. Maar in een vrije democratie is dat een ieder zijn of haar goed recht. Al mag ik in Nederland tegenwoordig geen ¨zijn of haar¨ meer zeggen, maar dat is een hele andere discussie.

   Ik spreek alleen even over Nederland, Wilders heeft een grote aanhang, maar de partij is totaal niet democratisch, hij is de baas en niemand anders.
   Dat dan veel mensen op hem stemmen, zegt dus totaal NIETS over wel of niet democratisch zijn van zijn partij.
   Wellicht eens de definitie van een democratie lezen?
   Dan zie je dus dat Wilders vooral een dictator is en niets anders.
   Baudet speelt handig in om de gevoelens van mensen, en pikt daarmee die iets minder extreme rechtse kant van het politieke spectrum in. Maar dit soort partijen komen en gaan, gaan op den duur kapot aan de te grote ego´s van hun ¨leiders¨

 3. Voor zij die in Spanje wonen en ook elders in Europa gelden rechtregels, ontstaan na de beide wereldoorlogen. Na Franco is Spanje kunnen meewerken aan de opbouw van een democratie. Natuurlijke vijanden zijn er in elke democratie, zij handelen uit eigen belang, geen oog voor de leefbare wensen van de meesten onder ons. We kennen ze, NVA en Vlaams Belang in Belgie, FN, Wilders, Podemos en ….. zovele andere splinters. De eenmaking van Europa heeft toch al meer dan zestig jaren vrede gebracht.

  1. Beste Peter H.
   Zo te lezen heb je geen idee wat dictatuur of fascisme is.
   Het gaat in dit artikel over politieke partijen, en verkiezingen.
   In een dictatuur zijn die er niet.

   Fascisten zijn overal en zijn dan vaak de mensen die overal tegen aan trappen.
   Maar voor de rest, alleen al het feit dat we meerdere partijen hebben, zowel linkse, als meer traditionele, dat we een koningshuis hebben en een normale volksvertegenwoordiging, maakt je opmerkingen nog een stukje onnozeler.

   Wat we wel hebben zijn mensen zoals jij die zonder enige vorm van verstand, dit soort kreten gaan roepen. Waarschijnlijk overgenomen van een NVA programma blaadje of andere kattenbak vulling.

   Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar je zo over een volk en bevolking uitspreken als jij doet, dat soort commentaar kan je beter voor je houden en zeker niet op een website als deze spuien.

   1. Helemaal mee eens.
    Het is wel om moe van te worden van mensen die gelijk lopen te roepen dat als je PP stemt dat je een fascist bent.
    Papagaaien vliegen overal rond blijkbaar.

     1. Aan je reactie te zien ben je dus een notoire PP voorstander…….

     2. Vind je tweede reactie nog meer getuigen van het ontbreken van enige vorm van respect naar Spanjaarden toe. Maar gelukkig zegt dat meer over de reactie en de schrijver daarvan, dan van de Spanjaarden.

 4. Het is duidelijk dat de Spanjaarden al net zo dom zijn als de Nederlanders. Die stemmen ook steeds op dezelfde idioot, notoire leugenaar en bedrieger.

 5. Je moet het maar doen om vanvoren op de boeg van de Titanic de storm van kritiek te verduren. Zijn job is het nu eenmaal om grondwet en wetten te laten werken zodat iedereen zich veilig in Spanje kan voelen. Dat neemt niet weg dat C’s ook beloond worden voor hun pro-spaanse houding wat dus een ondersteuning betekent voor het gevoerde beleid. Gelukkig heeft dat groepje rond Puidgemont niks te betekenen nationaal. Regering moet wel nadenken van hoe zo’n opstand te ‘containen’. De geschiedenis toont echter aan dat de Guardia Civil en de twee andere korpsen een totaal andere denkwijze hebben (cfr de boeken van Beever). Enfin het valt nu bang afwachten naar 17/01 (juist toch hé?) als parlement samenkomt in BCN voor eerste keer na de verkiezingen.

 6. Ongelofelijk dat nog steeds bijna 1 op de 3 stemmers het nodig vindt om weer op de PP te stemmen!? Hoe slecht moet je het doen als partij om hier eens voor afgestraft te worden?
  Het is te hopen dat de verschuiving nog veel sterker gaat worden en partijen als Ciudadanos en Podemos nog veel meer stemmen gaan krijgen in plaats van corruptie instituut PP of de incompetente PSOE.

  1. Men zal toch het land moeten regeren Jaap.
   Als andere partijen het niet eens worden hoe dat te doen, dan moet iemand het doen. Vergeet AUB niet de de PP aan de macht kwam, nadat de PSOE jarenlang geld gratis weg heeft gegeven en Spanje aan de rand van een bankroet stond.
   Ik zeg echt niet dat de PP zo geweldig is, maar een partij als Podemos is toch meer een partij waar mensen op stemmen uit protest en uit wanhoop.
   De C´s moeten zich nog gaan bewijzen. Maar hebben wel de ballen getoond na de laatste verkiezingen om in ieder geval te proberen mee te regeren.
   Wat er binnen de PSOE gebeurde, met Sanchez eruit en nu weer erin, is natuurlijk de kern van het probleem van die partij.
   Wat goed zou zijn is een systeem als in de USA, en dan bedoel ik niet het feit dat er maar 2 partijen zijn, maar wel dat een president maximaal 2 termijnen mag zitten.
   Dan moet een Rajoy, en in Nederland een Rutte toch ook eens plaats maken voor een ander.
   Je ziet het bij alle grote partijen toch weer gebeuren, de te grote ego´s van mensen, beletten echte veranderingen. Om nog maar te zwijgen van de vriendjes-politiek. Het zal wel een reden hebben waarom die uitdrukking ooit uitgevonden is!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by