skip to Main Content
2019 is het jaar van diverse verkiezingen in Spanje
123rf

2019 is het jaar van diverse verkiezingen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dit jaar zullen er op zondag 26 mei diverse verkiezingen plaatsvinden in Spanje. Dat geldt voor sommige van deze verkiezingen niet voor heel Spanje maar voor de overige verkiezingen weer wel. We hebben het dan over de autonome, gemeente en Europese verkiezingen. Daar kan eventueel een landelijke verkiezing bijkomen mocht de huidige premier van Spanje dat willen.

Zoals eigenlijk elk jaar zal ook 2019 weer in het teken staan van de politiek en politici. Recent waren er verkiezingen in Andalusië waar voor het eerst een extreemrechtse partij veel stemmen wist weg te snoepen van de centrum rechtse en conservatieve partijen PP en Ciudadanos. De kans is groot dat na Andalusië de VOX-partij ook bij de overige verkiezingen kiezers zal gaan krijgen in heel Spanje.

26 mei

Zondag 26 mei 2019 is een belangrijke dag binnen de Spaanse politiek omdat op die dag er in principe en tot nu toe drie verkiezingen zullen plaatsvinden binnen Spanje. Er is echter een kans dat daar een vierde verkiezing bij komt waarbij men landelijk naar de stembus gaat om nieuwe volksvertegenwoordigers in het Spaanse parlement te kiezen. Dit is echter nog niet zeker en nog niet bevestigd door de Spaanse regering die tot nu toe ervoor kiest om de ambtstermijn uit te zitten tot juni 2020.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Stemmen als buitenlander in Spanje[/su_note]

Europees

Op Europees niveau vinden er op 26 mei 2019 verkiezingen plaats om Spaanse vertegenwoordigers te kiezen voor het Europese Parlement (elecciones Parlamento Europeo). Buitenlanders die in Spanje wonen en geregistreerd staan mogen hier aan mee doen.

Gemeente

Daarnaast heeft Spanje voor 26 mei 2019 gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen (elecciones municipales) waarbij 67.515 volksvertegenwoordigers in 8.093 gemeenten gekozen worden. Buitenlanders die in Spanje wonen en geregistreerd staan mogen hier aan mee doen.

Autonome deelstaat

Op 26 mei 2019 vinden er echter ook autonome verkiezingen (elecciones autonómicas) plaats in 13 autonome deelstaten waarbij er geen regionale verkiezingen zijn in Andalusië (2 december 2018), Catalonië (21 december 2017), Baskenland (25 september 2016) en Galicië (25 september 2016).

Er zijn op 26 mei 2019 dus wel verkiezingen in Aragón, Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Ceuta, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Extremadura, Balearen, Canarische Eilanden, La Rioja, Melilla, Navarra, Asturië en Murcia.

Landelijk

De kans is aanwezig dat er op zondag 26 mei nog een vierde verkiezing bij komt, te weten de landelijke verkiezing (elecciones generales). Of dat gaat gebeuren of niet hangt af van de huidige socialistische regering van Pedro Sánchez die in juni 2018 na een motie van wantrouwen het bestuur van Spanje overnam van de naar huis gestuurde Mariano Rajoy.

Vooralsnog wil Sánchez de ambtstermijn tot ongeveer juni 2020 vol maken maar er wordt steeds meer gesproken over een mega-verkiezingsdag, ofwel “super domingo” ofwel super-zondag waarop er vier verkiezingen op een dag plaats kunnen vinden.

Peiling

Bij de meest recente peiling die door de El Mundo krant werd geplaatst zou de PSOE-partij 22,6% van de stemmen krijgen, de PP 19,2%, Ciudadanos 18,8%, Unidos-Podemos 15,8% en de nieuwkomer VOX 12,9%. Met dat beeld zou een rechts blok bestaande uit PP. Ciudadanos en VOX net zoals in Andalusië een meerderheid kunnen vormen om een regering samen te stellen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De vraag is wat bij verkiezingen VOX gaat doen. Dat Podemos gaat verliezen, is waarschijnlijk. En voor de socialisten zal het geen goed jaar worden.

    1. Paul Ja Paul maar je moet kiezen of in je eigen land mee stemmen of in Spanje . Maar je mag niet in beide landen stemmen. Dat staat geloof ik in de papieren als je geregistreerd staat in Den Haag om te stemmen.

      1. Harm, ik ben Belg en ben verplicht deel te nemen aan de Europese verkiezingen in België. Hier in Spanje mocht ik mij, volgens de ambtenaar op het gemeentehuis ook inschrijven voor de Europese verkiezingen. Ik heb dit niet gedaan omdat ik éénmaal stemmen voor Europa in België al genoeg vindt. Over de voorwaarde die jij aanhaalt heeft hij niets gezegd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken