Search
menu
Search

Britten kunnen vanaf nu boetes krijgen van 6.000 euro vanwege rijbewijs

Britten kunnen vanaf nu boetes krijgen van 6.000 euro vanwege rijbewijs
Beeld: Canva

Britten kunnen vanaf nu boetes krijgen van 6.000 euro vanwege rijbewijs

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de vele gevolgen van de Brexit is dat het Britse rijbewijs niet meer geldig is binnen de Europese Unie. In Spanje betekent dit dat de Britten die in het land wonen hun eigen rijbewijs moeten omzetten naar een Spaans rijbewijs, iets wat vanaf 1 januari gedurende zes maanden kan.

Dat wil zeggen, staatsburgers uit het Verenigd Koninkrijk die in Spanje willen rijden moeten volgens de Spaanse verkeersdienst DGT een Spaans rijbewijs hebben binnen zes maanden dat ze Spanje zijn binnengekomen of zich in Spanje bij de gemeente hebben ingeschreven. Doet men dat niet dan kunnen er boetes gegeven worden tot 6.000 euro.

De procedure is heel eenvoudig en kan persoonlijk worden voltooid via de website van de DGT en de kosten bedragen 20,60 euro.  Degene die na de deadline doorrijdt met een Brits rijbewijs, krijgt u een boete van 6.000 euro.

Houders van een Spaans rijbewijs kunnen daarentegen zonder problemen blijven rijden in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan net zolang als hun rijbewijs geldig is of als de periode van 12 maanden niet voorbij is waarna een Brits rijbewijs aangevraagd moet worden. Daarbij moet men een rijexamen afleggen. Degene die dat niet doet kan een boete krijgen van 1.176 euro (1.000 pond).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?