Search
menu
Search

Corona-maatregelen niet gerespecteerd op nieuwjaarsfeest met meer dan 10.000 aanwezigen in Leganés

Corona-maatregelen niet gerespecteerd op nieuwjaarsfeest met meer dan 10.000 aanwezigen in Leganés
Beeld: @GetafeEsAzul / twitter

Corona-maatregelen niet gerespecteerd op nieuwjaarsfeest met meer dan 10.000 aanwezigen in Leganés

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na twee jaar pandemie zijn veel jongeren de maatregelen beu. De gevolgen van die zogeheten corona-moeheid waren ook in Spanje zichtbaar op veel plekken afgelopen oudejaarsavond. In Leganés, een voorstad van Madrid, verzamelden zich ook op 1 januari nog eens meer dan 10.000 jongeren voor een groot elektronisch muziekfestival. Het evenement was legaal, maar de Covid-19 normen werden er niet gerespecteerd.

Meer dan 12 uur duurde het feest op de plaza de toros de La Cubierta in Leganés. Om vijf uur ’s namiddags op zaterdag 1 januari verzamelden de eerste feestvierders zich er, die vanuit heel het land naar hier waren afgezakt. In het publiek geen mondkapjes, noch veilige afstand. “Es una locura”, “Het is waanzin”, geeft een van de mensen aan de ingang toe.

Voor een kaartje betaalde men tussen de 70 en 110 euro. Patricia Redondo komt met de bus aan vanuit Ciudad Real. Ze is een grote fan van elektronische muziek. Er wordt al stevig gedronken. “Mondkapjes verplicht”, staat op een affiche te lezen, maar niemand houdt met die norm rekening.

De gemiddelde leeftijd van de feestvierders ligt tussen de 20 en 30 jaar. Veel van de jongeren hier zijn nog aan het feesten na oudejaarsavond. Ze hebben de hele dag niet geslapen, en zoeken in Leganés naar nog meer vertier.

Een twaalftal veiligheidsagenten wandelt voorbij zonder enige opmerking te maken. Roken is verboden binnen. Het alternatief is een kleine, gesloten gang die zich met steeds meer rook vult, en waar de veiligheidsnormen al evenmin gerespecteerd worden.

Ook in de toiletten drogeren heel wat jongeren zich, terwijl de muziek door de speakers pompt. Over de trappen en naast de weg bij de concerthal zitten honderden bezoekers kriskras door elkaar. Volgens de normen van de stad Madrid ging het nochtans niet om een illegaal evenement. De autonome regio kende dit weekend namelijk geen normen voor het aantal toegestane bezoekers in nachtclubs, en dat ondanks de explosie van Omicron-gevallen de laatste dagen. Wat de gevolgen van deze losbandige evenementen zijn, wordt waarschijnlijk snel duidelijk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?