skip to Main Content
Catalaanse overheid heeft eigen belastingstelsel klaar welke in juli operatief zal worden

Catalaanse overheid heeft eigen belastingstelsel klaar welke in juli operatief zal worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De deelstaat Catalonië is er al helemaal klaar voor. De autoriteiten hebben deze week aangekondigd dat ze hun eigen belastingsysteem klaar hebben en gereed zijn om te beginnen met het innen van de eigen belastingen aan de in Catalonië wonende mensen. De voorbereiding heeft meer dan 16 maanden geduurd maar het zogenaamde “Espriu” programma is er klaar voor.

De Generalitat de Catalunya heeft haar eigen belastingsysteem klaar voor gebruik. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit nieuwe systeem in werking gaan treden in de maand juli waarna men klaar is om alle belastingen van de in Catalonië wonende mensen te gaan innen, iets wat overigens nog niet zal gaan gebeuren omdat dit nu nog de taak is van de Spaanse belastingdienst Hacienda. Voor de Catalaanse autoriteiten is een eigen belastingsysteem echter wel belangrijk als men zelfstandig wil worden.

De eerste belastingen die geïnd zullen gaan worden via het nieuwe “Espriu” systeem zullen de extra heffingen worden op suikerhoudende dranken die ruim 400 bedrijven in Catalonië zullen moeten gaan betalen. De tweede belastingen die door het nieuwe programma verwerkt zullen gaan worden zijn de toeristenbelastingen die men in de regio heft aan toeristen die op vakantie komen in de regio.

Het nieuwe Catalaanse systeem is echter ook al klaar om andere belastingen zoals de loonbelasting of BTW (IVA) te gaan heffen indien nodig. Deze worden nu nog door de Spaanse belastingdienst geïnd maar Catalonië is er al klaar voor, aldus de Generalitat de Catalunya die al vooruit denkt wanneer de Spaanse regio onafhankelijk wordt. Op dit moment heeft men bij de Catalaanse belastingdienst dus eigenlijk alle fiscale gegevens van de in Catalonië wonende mensen in bezit maar daar kunnen en mogen ze nu nog geen gebruik van maken – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Laat de Catalanen een voorbeeld stellen wat democratie is. Ik hoop dat ze een zelfstandige natie kunnen oprichten. Respect voor de democratie!

  2. Ze mogen het wel willen. Maar heb niet het idee dat Spanje het laat gebeuren. Grondwettelijk is het dacht ik ook niet toegestaan. Lees steeds meer dat mensen willen dat de overheid het leger weer een basis opricht in Catalunya

  3. Ik begrijp het artikel niet helemaal, want volgens mij inde elke autonome regio zoals Catalunya al zelf de belastingen, zoals IRPF en wegen belasting e.d. Dat verklaart toch ook de verschillen in belastingschijven per autonome regio. Dat ze vervolgens een zeer groot deel aan Madrid moeten overdragen is een grote bron van irritatie en één van de redenen dat ze hier liever zelfstandig worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken