skip to Main Content
Afknippen van staarten en oren bij honden vanaf nu verboden in Spanje

Afknippen van staarten en oren bij honden vanaf nu verboden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 1 februari 2018 en met een vertraging van ruim 30 jaar is het dan toch eindelijk verboden om staarten of oren af te knippen van honden. Daarnaast is het ook niet meer toegestaan om de stembanden of tanden van honden te verwijderen of nagels van katten uit te trekken. Dit verbod geldt voor alle eigenaren van honden en katten, dus ook voor jagers en in heel Spanje.

Het is een praktijk die nog veel voorkomt in Spanje, het afknippen van de staart of couperen van honden. Dat kan gebeuren door jagers omdat dit makkelijker is voor de honden of vanwege esthetische redenen waarbij een eigenaar of fokker van een hondenras meent dat het er mooier uitziet als een hond geen staart heeft. Vorig jaar december was er al een doorbraak in de Spaanse wetten waarbij gesteld wordt dat huisdieren geen “dingen” meer zullen zijn maar “levende wezens met gevoelens” en nu komt er deze doorbraak bij.

Sinds 1 februari zijn er nog meer regels in het voordeel van huisdieren van kracht geworden zoals dat er alleen euthanasie gepleegd kan en mag worden door specialisten en dierenartsen en dat de dieren onder geen enkele voorwaarde pijn en stress mogen hebben bij operaties of chirurgische ingrepen. Daarnaast worden grenzen gesteld aan het hebben van huisdieren en zal men er alles aan proberen te doen om het aantal zwerfdieren te verminderen, iets wat nog heel lastig zal gaan worden. Er moet in principe ook meer toezicht komen op de ongecontroleerde voortplanting door sterilisatie te stimuleren.

Kinderen onder de 16 jaar mogen vanaf nu in principe geen dieren meer als “geschenk” krijgen zonder dat de ouders daar uitdrukkelijke toestemming voor hebben gegeven en men weet wat het hebben van een huisdier allemaal met zich meebrengt.

Europa

In 1987 werd door 47 lidstaten van de Raad van Europa aangenomen de Europese Conventie voor de bescherming van dieren aan te passen. Sindsdien hebben 23 landen hun eigen wetten conform deze Europese basiswetgeving voor het welzijn van dieren aangepast, het merendeel tussen de jaren 1990 en 2002. Het couperen van de oren bij honden is sinds 1 oktober 1996 in Nederland en sinds 1 oktober 2001 in België verboden. Het couperen van staarten bij honden is sinds 1 september 2001 in Nederland en sinds 1 januari 2006 in België verboden. Spanje begint daar nu pas mee, meer dan 30 jaar na de overeenkomst.

Regionaal in Spanje

Bij het ontbreken van landelijke wetten nemen de regionale overheden vaak het heft in eigen hand en maken zij streekgebonden wetten. Dat is ook het geval bij het afknippen van staarten en oren bij dieren, praktijken die in bijvoorbeeld Catalonië, Aragón, Navarra, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië al niet meer waren toegestaan. In andere regio’s zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Extremadura, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Baskenland, Galicië, Asturië en Cantabrië was het echter nog wel toegestaan om staarten en oren af te knippen bij dieren, in het bijzonder bij honden. Dat is dus nu aangepast en er komt een nationaal verbod op het afknippen van staarten, oren, het verwijderen van nagels, stembanden en tanden. Een kleine (of grote) overwinning voor de honden en katten in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Toch zit er soms ook een andere kant aan de zaak. Als ik ergens op bezoek kom met mijn labrador, moet die afliggen ergens in een hoekje, omdat zij anders met haar enthousiaste staart de kopjes of glaasjes van de salontafel veegt. Had je vroeger geen last van. Heb ook meegemaakt dat mensen om hun nieuwe bankstel te beschermen de nagels van hun katten wilden laten trekken. Toen dat niet meer bleek te mogen, hebben ze de katten naar het asiel gebracht. Dit is geen pleidooi tegen de wetten, maar slechts twee voorbeelden van hoe zaken vaak meerdere kanten hebben.

 2. Echt heel goed nieuws voor Spaanse huisdieren. Ook die leeftijdsgrens van 16 jaar voor kinderen is uitstekend. Nu nog een uiteraard pijnloze oplossing vinden voor de stembanden van honden.

  1. Niks stembanden verwijderen bij honden, bij een goede opvoeding en een goed huis blaffen de honden enkel wanneer nodig. Ik heb trouwens meer last van de Spanjaarden zelf als het om lawaai gaat. En honden die continu blaffen omdat ze vast zitten op een balkon of aan de ketting op een terrein zouden weggehaald moeten worden bij de eigenaar aangezien dit onder dierenmishandeling valt.

   1. Volledig akkoord met jullie stellingen. Als dierenliefhebber kan ik mij alleen maar zeer verheugen met dit nieuws.

   2. Ik zie nog zoveel dierenleed,om me heen waar niemand
    ook poltie niks aan doet. Ik heb al zoveel petities getekent,en
    Donaties gedaan,maar t lijkt alleen maar erger te worden.
    Ik stop met donaties,en ben het moe..ik geloof niemand meer
    Beloven op een beter leven,voor levende dieren en huisdieren,ketting honden ect ect…harriet

    1. De beste manier is zelf honden adopteren, zo heb ik er nu ook 4 en dat is het maximale wat we hier aankunnen en ook geen papieren voor nodig hebben. Het is hier elke dag een gezellige boel in huis met 3 Galgos en een Podenco, ze luisteren goed en je hebt er echt geen kind aan. Ze zijn zeer slim en vooral lief en weten maar al te goed wat de regels en gewoontes zijn. We zijn hier gewoon 1 grote familie. Ik kan echt niet meer zonder.

   3. Een dier is “af” als het geboren wordt! Wie of wat denken de mensen dat ze zijn om dit te veranderen?
    Eindelijk zou ik zeggen maar wel 30 jaar te laat! Hopelijk nu ook vlug een wet die mishandeling van jachthonden streng aanpakt

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken