Search
menu
Search

Afknippen van staarten en oren bij honden vanaf nu verboden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Afknippen van staarten en oren bij honden vanaf nu verboden in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 februari 2018 en met een vertraging van ruim 30 jaar is het dan toch eindelijk verboden om staarten of oren af te knippen van honden. Daarnaast is het ook niet meer toegestaan om de stembanden of tanden van honden te verwijderen of nagels van katten uit te trekken. Dit verbod geldt voor alle eigenaren van honden en katten, dus ook voor jagers en in heel Spanje.

Het is een praktijk die nog veel voorkomt in Spanje, het afknippen van de staart of couperen van honden. Dat kan gebeuren door jagers omdat dit makkelijker is voor de honden of vanwege esthetische redenen waarbij een eigenaar of fokker van een hondenras meent dat het er mooier uitziet als een hond geen staart heeft. Vorig jaar december was er al een doorbraak in de Spaanse wetten waarbij gesteld wordt dat huisdieren geen “dingen” meer zullen zijn maar “levende wezens met gevoelens” en nu komt er deze doorbraak bij.

Sinds 1 februari zijn er nog meer regels in het voordeel van huisdieren van kracht geworden zoals dat er alleen euthanasie gepleegd kan en mag worden door specialisten en dierenartsen en dat de dieren onder geen enkele voorwaarde pijn en stress mogen hebben bij operaties of chirurgische ingrepen. Daarnaast worden grenzen gesteld aan het hebben van huisdieren en zal men er alles aan proberen te doen om het aantal zwerfdieren te verminderen, iets wat nog heel lastig zal gaan worden. Er moet in principe ook meer toezicht komen op de ongecontroleerde voortplanting door sterilisatie te stimuleren.

Kinderen onder de 16 jaar mogen vanaf nu in principe geen dieren meer als “geschenk” krijgen zonder dat de ouders daar uitdrukkelijke toestemming voor hebben gegeven en men weet wat het hebben van een huisdier allemaal met zich meebrengt.

Europa

In 1987 werd door 47 lidstaten van de Raad van Europa aangenomen de Europese Conventie voor de bescherming van dieren aan te passen. Sindsdien hebben 23 landen hun eigen wetten conform deze Europese basiswetgeving voor het welzijn van dieren aangepast, het merendeel tussen de jaren 1990 en 2002. Het couperen van de oren bij honden is sinds 1 oktober 1996 in Nederland en sinds 1 oktober 2001 in België verboden. Het couperen van staarten bij honden is sinds 1 september 2001 in Nederland en sinds 1 januari 2006 in België verboden. Spanje begint daar nu pas mee, meer dan 30 jaar na de overeenkomst.

Regionaal in Spanje

Bij het ontbreken van landelijke wetten nemen de regionale overheden vaak het heft in eigen hand en maken zij streekgebonden wetten. Dat is ook het geval bij het afknippen van staarten en oren bij dieren, praktijken die in bijvoorbeeld Catalonië, Aragón, Navarra, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië al niet meer waren toegestaan. In andere regio’s zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Extremadura, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Baskenland, Galicië, Asturië en Cantabrië was het echter nog wel toegestaan om staarten en oren af te knippen bij dieren, in het bijzonder bij honden. Dat is dus nu aangepast en er komt een nationaal verbod op het afknippen van staarten, oren, het verwijderen van nagels, stembanden en tanden. Een kleine (of grote) overwinning voor de honden en katten in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?