skip to Main Content
Economische crisis heeft het aantal rijken in Spanje doen stijgen

Economische crisis heeft het aantal rijken in Spanje doen stijgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De economische crisis was pure ellende voor het merendeel van de inwoners van Spanje die daarmee in aanraking zijn gekomen maar zoals altijd zijn er ook mensen die juist rijker worden als er een financiële crisis is. Dat is ook in Spanje gebeurt waar inmiddels een op elke 26 families meer dan één miljoen euro in bezit heeft. Het verschil tussen arm en rijk is dus de laatste jaren opnieuw gegroeid waarmee Spanje inmiddels het EU-land is met de grootste ongelijkheid.

Het aantal huishoudens met een netto waarde (activa min schulden) van meer dan één miljoen euro is tussen 2011 en 2014 met 16,9% gestegen van 589.508 families naar 689.159 huishoudens. Gedurende dezelfde periode dat er bijna 100.000 families bij zijn gekomen met een bezit van meer dan één miljoen euro, daalde het aantal arbeiders met bijna 600.000 personen en daalde de werkloosheid met 170.000 personen.

Rijker

De rijken zijn de laatste jaren dus rijker geworden en de armen juist weer armer aldus de Encuesta Financiera de las Familias (EFF), een enquete gehouden door de Banco de España waarbij gekeken is naar het jaar 2014. Volgens de Socialist (PSOE) Miguel Ángel Heredia zijn onder het bewind van Rajoy de armen dus armer geworden maar de rijken kregen er meer vermogen bij waardoor de ongelijkheid in Spanje alleen maar is toegenomen.

Armoede

De PSOE politicus herinnerde Rajoy eraan dat er in 2017 nog steeds 33.914 huisuitzettingen waren, dat de gepensioneerden er in twee jaar tijd 457 euro op achteruit zijn gegaan, er 13 miljoen personen op de armoedegrens leven (bijna 28% van de Spaanse bevolking) en dat de salarissen en werkomstandigheden in Spanje achteruit zijn gegaan gedurende de jaren van de conservatieve minister-president Mariano Rajoy (PP).

Ongelijkheid

Spanje is inmiddels uitgegroeid tot het EU-land met de meeste ongelijkheid. De Europese Commissie heeft de Spaanse regering al gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen van deze verschillen tussen arm en rijk en de overheid gemaand stappen te ondernemen.

Regio’s

De meeste rijkdom is te vinden in de deelstaten Catalonië en Comunidad de Madrid waar respectievelijk 54 en 41 families wonen wiens bezit meer is dan één miljard euro. De regio’s waar de minste rijken wonen zijn Extremadura, Castilla-La Mancha en Navarra.

200 rijksten

Op de website van de krant El Mundo staat een overzicht van de 200 rijkste inwoners van Spanje waarbij de lijst nog steeds wordt aangevoerd door tevens een van de rijkste personen ter wereld, Amancio Ortega, eigenaar van Inditex wat het moederbedrijf is van o.a. Zara en Bershka. Hij heeft een vermogen van 62,7 miljard euro. Als tweede op de lijst staat de eigenaar van de Mercadona supermarkten, Juan Roig, met een vermogen van 9,2 miljard euro. De nummer drie is voor de familie Rafael Del Pino (Coca Cola) met een vermogen van 7.05 miljard euro en de dochter van de Zara eigenaar Sandra Ortega Mera met een vermogen van 7 miljard euro. Bekijk de hele lijst hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. “De Europese Commissie heeft de Spaanse regering al gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen van deze verschillen tussen arm en rijk en de overheid gemaand stappen te ondernemen.”

  En bij net als alle andere waarschuwingen legt de PP het op de stapel papier die naderhand verbrand gaat worden, ze trekken zich er helemaal niets van aan.

  1. Nee, klopt omdat de vrienden van de PP juist die rijken zijn …. helaas. Maar als Brussel ooit de geldkraan dichtdraait dan zal men wel anders piepen.

  2. Dat is inderdaad het grootste probleem in Spanje.
   De EU geeft wetten uit en richtlijnen uit en Spanje pakt alleen die eruit waar ze voordeel bij halen, maar waar ze nadeel bij halen of ze niet uitkomt, dat lappen ze aan de laars.
   Kijk alleen al naar de achterlijke tax op zonnepanelen hier.
   NB in een land waar zeker in het Zuiden er meer dan 300 dagen met zon zijn, gebruikt men de energie daarvan niet…bezopen gewoon.
   Klagen over een gebrek aan water en daardoor dure energie opwekken die wij met ons allen betalen.
   Geef zonnepanelen de vrije hand en voorzie daarmee ook ontziltingsinstallaties van stroom, dan ben je in 1 klap van 2 problemen af.
   maar ook hier is het zo dat de vriendjes van de regering op de top functies zitten bij de stroom bedrijven en de fossiele brandstof bedrijven.
   Maar het duurt niet lang meer, dan zijn die op, dan moet men wel wat anders verzinnen.
   Helaas sluit men nu de ogen ervoor.
   Gelukkig worden ze vanaf 2019 verplicht die achterlijke tax te laten vallen!
   Nu moet de EU er op toezien dat dit ook gebeurd en anders de subsidies aan bijvoorbeeld de landbouw stop zetten.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken