2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje

2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje
Beeld: RTVE

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 2018 is afgesloten met 82,8 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record. Ondanks de stijgende concurrentie van andere landen langs de Middellandse Zee zoals Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte heeft Spanje het afgelopen jaar toch weer het oude record aan internationale vakantiegangers van 2017 verbroken en alweer het zesde opeenvolgende jaar wat betreft records.

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft de cijfers bekend gemaakt wat betreft het aantal buitenlandse toeristen die in 2018 naar Spanje zijn gekomen. Daaruit blijkt dat dit met 1,1% is gestegen naar 82.773.156 internationale bezoekers.

De grootste groep buitenlandse toeristen (zie PDF) is nog altijd de Britten met 18,5 miljoen vakantiegangers maar dat aantal is in 2018 wel met -1,6% gedaald. Duitsland staat met het aantal vakantiegangers nog steeds op de tweede plaats met 11,4 miljoen toeristen maar dat aantal daalde met -4,1% in 2018.

Het aantal Fransen is echter weer met 0,7% gestegen naar 11,3 miljoen toeristen. De grootste daling was te merken met het aantal Zwitsers waarbij dit met -8,5% daalde naar bijna 1,9 miljoen vakantiegangers.

Nederlanders en Belgen

Dankzij o.a. een stijging van +14,8% toeristen uit Nederland naar 154.166 in december steeg het aantal totale Nederlanders die Spanje vorig jaar bezochten naar 3.848.545, een +3,9%.

Het aantal Belgen dat in december naar Spanje kwam daalde met -6,7% naar 114.605 maar over het hele jaar gezien steeg het aantal Belgische vakantiegangers toch met 1% naar 2.500.278 in totaal.

Regio’s

Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017.

Op de tweede plaats staan de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

Uitgaven

Naast de gegevens over het aantal internationale vakantiegangers plaatst de INE ook altijd een overzicht (zie PDF) met de uitgaven van deze buitenlandse bezoekers tijdens hun verblijf in Spanje. Daaruit blijkt dat dit in 2018 met 3,3% is gestegen naar bijna 89,9 miljard euro.

De gemiddelde uitgaven per toerist in december was 1.155 euro (+1,5%) terwijl dat per dag steeg met +7,9% naar 137 euro per toerist gemiddeld.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Vind dat het gelogen is en overdreven, er waren merkelijk minder toeristen in Salou, misschien dat de Spaanse toerist afhaakt van Cataluña.

Ook in Sitges dit jaar aanmerkelijk minder toeristen, waardoor verschillende restaurants het hoofd niet boven water hebben kunnen houden en nu permanent gesloten zijn. Ook deze winter waren veel horeca gelegenheden veel langer gesloten als de gewoonlijke maand.

“…Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017….”
Misschien waren die dramatische berichten over de nefaste gevolgen van het separatisme dan toch een beetje overdreven ?

Misschien waren er nog meer toeristen afgekomen indien er geen geruzie was geweest in deze regio?

Welnee de mensen gingen ondanks het geruzie gewoon naar Barcelona op vakantie hoor, misschien een enkeling niet omdat die bang was maar de rest ging gewoon. Ik zou bijv. eerder Madrid overslaan met de die onbeschofte stakende taxi monsters.

Hoe kan jij dit beweren? Je weet toch hoeveel toeristen de vakantie hebben geannuleerd of gewijzigd naar een totaal andere bestemming

Moet zijn: “je weet toch NIET hoeveel…”

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.