skip to Main Content
2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje
RTVE

2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 2018 is afgesloten met 82,8 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record. Ondanks de stijgende concurrentie van andere landen langs de Middellandse Zee zoals Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte heeft Spanje het afgelopen jaar toch weer het oude record aan internationale vakantiegangers van 2017 verbroken en alweer het zesde opeenvolgende jaar wat betreft records.

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft de cijfers bekend gemaakt wat betreft het aantal buitenlandse toeristen die in 2018 naar Spanje zijn gekomen. Daaruit blijkt dat dit met 1,1% is gestegen naar 82.773.156 internationale bezoekers.

De grootste groep buitenlandse toeristen (zie PDF) is nog altijd de Britten met 18,5 miljoen vakantiegangers maar dat aantal is in 2018 wel met -1,6% gedaald. Duitsland staat met het aantal vakantiegangers nog steeds op de tweede plaats met 11,4 miljoen toeristen maar dat aantal daalde met -4,1% in 2018.

Het aantal Fransen is echter weer met 0,7% gestegen naar 11,3 miljoen toeristen. De grootste daling was te merken met het aantal Zwitsers waarbij dit met -8,5% daalde naar bijna 1,9 miljoen vakantiegangers.

Nederlanders en Belgen

Dankzij o.a. een stijging van +14,8% toeristen uit Nederland naar 154.166 in december steeg het aantal totale Nederlanders die Spanje vorig jaar bezochten naar 3.848.545, een +3,9%.

Het aantal Belgen dat in december naar Spanje kwam daalde met -6,7% naar 114.605 maar over het hele jaar gezien steeg het aantal Belgische vakantiegangers toch met 1% naar 2.500.278 in totaal.

Regio’s

Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017.

Op de tweede plaats staan de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

Uitgaven

Naast de gegevens over het aantal internationale vakantiegangers plaatst de INE ook altijd een overzicht (zie PDF) met de uitgaven van deze buitenlandse bezoekers tijdens hun verblijf in Spanje. Daaruit blijkt dat dit in 2018 met 3,3% is gestegen naar bijna 89,9 miljard euro.

De gemiddelde uitgaven per toerist in december was 1.155 euro (+1,5%) terwijl dat per dag steeg met +7,9% naar 137 euro per toerist gemiddeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Vind dat het gelogen is en overdreven, er waren merkelijk minder toeristen in Salou, misschien dat de Spaanse toerist afhaakt van Cataluña.

  1. Ook in Sitges dit jaar aanmerkelijk minder toeristen, waardoor verschillende restaurants het hoofd niet boven water hebben kunnen houden en nu permanent gesloten zijn. Ook deze winter waren veel horeca gelegenheden veel langer gesloten als de gewoonlijke maand.

 2. “…Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017….”
  Misschien waren die dramatische berichten over de nefaste gevolgen van het separatisme dan toch een beetje overdreven ?

   1. Welnee de mensen gingen ondanks het geruzie gewoon naar Barcelona op vakantie hoor, misschien een enkeling niet omdat die bang was maar de rest ging gewoon. Ik zou bijv. eerder Madrid overslaan met de die onbeschofte stakende taxi monsters.

    1. Hoe kan jij dit beweren? Je weet toch hoeveel toeristen de vakantie hebben geannuleerd of gewijzigd naar een totaal andere bestemming

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken