2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje

2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje
Beeld: RTVE

2018 afgesloten met nieuw record aan buitenlandse toeristen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 2018 is afgesloten met 82,8 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje, een 1,1% meer dan in 2017 en een nieuw record. Ondanks de stijgende concurrentie van andere landen langs de Middellandse Zee zoals Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte heeft Spanje het afgelopen jaar toch weer het oude record aan internationale vakantiegangers van 2017 verbroken en alweer het zesde opeenvolgende jaar wat betreft records.

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft de cijfers bekend gemaakt wat betreft het aantal buitenlandse toeristen die in 2018 naar Spanje zijn gekomen. Daaruit blijkt dat dit met 1,1% is gestegen naar 82.773.156 internationale bezoekers.

De grootste groep buitenlandse toeristen (zie PDF ) is nog altijd de Britten met 18,5 miljoen vakantiegangers maar dat aantal is in 2018 wel met -1,6% gedaald. Duitsland staat met het aantal vakantiegangers nog steeds op de tweede plaats met 11,4 miljoen toeristen maar dat aantal daalde met -4,1% in 2018.

Het aantal Fransen is echter weer met 0,7% gestegen naar 11,3 miljoen toeristen. De grootste daling was te merken met het aantal Zwitsers waarbij dit met -8,5% daalde naar bijna 1,9 miljoen vakantiegangers.

Nederlanders en Belgen

Dankzij o.a. een stijging van +14,8% toeristen uit Nederland naar 154.166 in december steeg het aantal totale Nederlanders die Spanje vorig jaar bezochten naar 3.848.545, een +3,9%.

Het aantal Belgen dat in december naar Spanje kwam daalde met -6,7% naar 114.605 maar over het hele jaar gezien steeg het aantal Belgische vakantiegangers toch met 1% naar 2.500.278 in totaal.

Regio’s

Net zoals elk jaar is het grootste aantal buitenlandse toeristen naar Catalonië gegaan (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017.

Op de tweede plaats staan de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

Uitgaven

Naast de gegevens over het aantal internationale vakantiegangers plaatst de INE ook altijd een overzicht (zie PDF ) met de uitgaven van deze buitenlandse bezoekers tijdens hun verblijf in Spanje. Daaruit blijkt dat dit in 2018 met 3,3% is gestegen naar bijna 89,9 miljard euro.

De gemiddelde uitgaven per toerist in december was 1.155 euro (+1,5%) terwijl dat per dag steeg met +7,9% naar 137 euro per toerist gemiddeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.