skip to Main Content
De Spaanse filmprijzen “Los Goya” worden dit weekend uitgereikt
Fotogramas

De Spaanse filmprijzen “Los Goya” worden dit weekend uitgereikt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zaterdagavond vindt het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival “Los Goya” plaats. Bij dit gala geeft de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie prijzen voor de beste films, acteurs, actrices, film muziek, etc. Deze worden beloond met bronzen borstbeelden van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel.

In 2019 wordt alweer de 33e editie gevierd die deze zaterdag te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE 1 of het internationale TVE kanaal (op internet niet vanwege copyrights). In tegenstelling tot andere jaren wordt deze editie niet in Madrid georganiseerd maar vindt deze plaats in Sevilla. De presentatie is in handen van Andreu Buenafuente en Silvia Abril.

Spaanse filmprijs

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award in de Verenigde Staten.

De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, alsmede naar films uit Latijns-Amerika in de categorie “buitenlandse film in de Spaanse taal”. In principe vindt het gala altijd plaats in Madrid. Uitzondering op die regel was de prijsuitreiking in 2000, die plaatsvond in Barcelona en die van dit jaar die in Sevilla plaatsvindt.

De televisie uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets wat bij de Oscaruitreiking ook het geval is).

Uitreiking

De uitreiking bij de 33e editie van Los Goya zal vanaf 22.00 uur live te zien zijn op de Spaanse televisie bij TVE1 met daarvoor ook diverse programma’s over de films, achtergronden en de rode loper waar kritisch gekeken wordt naar de kostuums en jurken van de aanwezigen.

De films die dit jaar genomineerd zijn vormen slechts 1% van alle bioscoopbezoeken in Spanje. Uiteraard is het merendeel van de best bezochte films afkomstig uit de Verenigde Staten maar elk jaar weer komen er goede films in de bioscoop die gemaakt en/of geproduceerd worden in Spanje, iets wat dus geëerd wordt tijdens de Goya uitreikingen.

Genomineerden

De genomineerden in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice voor dit jaar zijn.

Het Spaanse filmprijzen festival “Los Goya”

RTVE

Beste film:
El Reino, Campeones, Carmen y Lola, Todos lo saben en Entre dos aguas.

Beste regisseur:
Javier Fesser (Campeones), Rodrigo Sorogoyen (El Reino), Isaki Lacuesta (Entre dos aguas), Asghar Farhadi (Todos lo saben)

Beste acteur:
Antonio de la Torre (El Reino), Javier Bardem (Tordos lo saben), Javier Gutiérrez (Campeones), José Coronado (Tu hijo)

Beste actrice:
Penélope Cruz (Todos lo saben), Lola Dueñas (Viajes al cuarto de una madre), Susi Sánchez (La enfermedad de domingo), Najwa Nimri (Quien te cantará)

Daarnaast zijn er nog vele andere Goya’s weg te voor onder andere de beste secundaire acteurs en actrices, de beste nieuwe acteurs en actrices, kleding, geluid en muziek, speciale effecten, etc.

De uitreiking van de Goya prijzen kan bekeken worden op zaterdagavond 2 februari om 22.00 uur op TVE 1 in Spanje en het internationale kanaal TVE Internacional, ook op veel plaatsen in Nederland en België te ontvangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken