Vrijwilligers zoeken naar illegale waterputten in Andalusië

Oeps ... foto ontbreekt!

Vrijwilligers zoeken naar illegale waterputten in Andalusië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Na het fatale ongeval waarbij de tweejarige Julen in Totalán om het leven is gekomen nadat hij in een 110 meter diepe illegale waterput was gevallen, is men in Andalusië en op veel andere plaatsen in Spanje op zoek gegaan naar andere waterputten die niet volgens de regels aangelegd/geboord zijn. In Andalusië zijn meer dan 5.000 mensen op zoek naar illegale waterputten om deze te registreren en de eigenaren daarop aan te spreken zodat er maatregelen genomen kunnen worden.

De reddingsoperatie van Julen heeft zo’n beetje de hele wereld gedurende 13 dagen in spanning gehouden waarbij het einde helaas niet positief was. Al tijdens de reddingspoging werd bekend dat er in Spanje meer dan één miljoen illegaal aangelegde waterputten te vinden zijn.

Veel gemeenten zijn meteen nadat bekend werd dat Julen in de illegale waterput in Totalán was gevallen begonnen met het opsporen en beveiligen van illegale waterputten. Gebleken is namelijk dat er in heel Spanje waterputten te vinden zijn die niet beveiligd zijn en waar net zoals in Totalán fatale ongevallen zouden kunnen plaatsvinden.

In de provincie Málaga zijn 1.800 vrijwilligers van de Protección Civil en ook inwoners van de omgeving begonnen met het opsporen en registreren van waterputten zodat er een register gevormd kan worden. Iedereen kan via deze pagina de locatie van waterputten aangeven.

In heel Andalusië zijn meer dan 5.000 mensen bezig met het zoeken en registreren van illegale waterputten of in ieder geval waterputten die niet beveiligd zijn en waar dieren en mensen in zouden kunnen vallen.

Ook buiten de provincie Málaga en Andalusië is men reeds begonnen met het opsporen van illegale waterputten en/of waterputten en gaten in de grond die niet goed zijn afgedekt en dus een gevaar kunnen zijn voor mens en dier.

Ga naar de inhoud