skip to Main Content
Vrijwilligers zoeken naar illegale waterputten in Andalusië
Diario Leon

Vrijwilligers zoeken naar illegale waterputten in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Na het fatale ongeval waarbij de tweejarige Julen in Totalán om het leven is gekomen nadat hij in een 110 meter diepe illegale waterput was gevallen, is men in Andalusië en op veel andere plaatsen in Spanje op zoek gegaan naar andere waterputten die niet volgens de regels aangelegd/geboord zijn. In Andalusië zijn meer dan 5.000 mensen op zoek naar illegale waterputten om deze te registreren en de eigenaren daarop aan te spreken zodat er maatregelen genomen kunnen worden.

De reddingsoperatie van Julen heeft zo’n beetje de hele wereld gedurende 13 dagen in spanning gehouden waarbij het einde helaas niet positief was. Al tijdens de reddingspoging werd bekend dat er in Spanje meer dan één miljoen illegaal aangelegde waterputten te vinden zijn.

Veel gemeenten zijn meteen nadat bekend werd dat Julen in de illegale waterput in Totalán was gevallen begonnen met het opsporen en beveiligen van illegale waterputten. Gebleken is namelijk dat er in heel Spanje waterputten te vinden zijn die niet beveiligd zijn en waar net zoals in Totalán fatale ongevallen zouden kunnen plaatsvinden.

In de provincie Málaga zijn 1.800 vrijwilligers van de Protección Civil en ook inwoners van de omgeving begonnen met het opsporen en registreren van waterputten zodat er een register gevormd kan worden. Iedereen kan via deze pagina de locatie van waterputten aangeven.

In heel Andalusië zijn meer dan 5.000 mensen bezig met het zoeken en registreren van illegale waterputten of in ieder geval waterputten die niet beveiligd zijn en waar dieren en mensen in zouden kunnen vallen.

Ook buiten de provincie Málaga en Andalusië is men reeds begonnen met het opsporen van illegale waterputten en/of waterputten en gaten in de grond die niet goed zijn afgedekt en dus een gevaar kunnen zijn voor mens en dier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Dat mensen zich in oppervlakkige watersnood willen voorzien van ondergronds water, is niet meer dan normaal, dat wordt wereldwijd gedaan, als overleving, al eeuwen, daar kan ‘n overheid nog altijd niet tegen-op . . . , de overheid in kwestie probeert het Land in kwestie zo goed mogelijk te besturen, maar spijtig genoeg zijn er tot op de dag van vandaag nog altijd politieke figuren die er hun voordeel uit willen halen, zelfs uit het spijtig genoeg trieste einde van Julen, waar’k zelf ook gebroken van was, maar het is gebeurt, en ‘n gebeurlijk iets kan niet omgekeerd worden, het is gebeurt . . .

  Dat er onderzoek is naar de illegale put, is anderzijds niet meer dan normaal, het is officieel aangebracht, echter, de vraag is of effectief iets zal worden mee aangevangen, m.a.w., zijn er politieke ongure figuren in’t spel ! ?

  Echter, ik denk dat’t ditmaal ‘n goede afloop zal kennen, want ik zet me er mee op als de klacht indiening geslaagd is met ‘t op de knieën krijgen van de Rotschild’s . . .

 2. zoals ik al eerder geschreven heb ook onze hond viel in Benissa in een niet afgedekte waterput. Gelukkig goed afgelopen hebben hebben onze hond kunnen reden. Maar wat was er gebeurd als eigenaar van hond of ouder niet hadden kunnen ingrijpen?
  Laat iedereen een gevaarlijk object afdekken of markeren.

 3. Hysterische reactie !! Volgens experten is het praktisch onmogelijk dat iemand in een dergelijke boorput valt, zelfs een kleuter van 2 jaar niet. Het feit dat dit nog nooit gebeurd is geeft die mensen gelijk. Hoe het hier dan toch is kunnen gebeuren zal het onderzoek moeten uitwijzen.

 4. Levens gevaarlijk die putten, iedere bewoner is verantwoordelijk op zijn erf ,om alles goed af te dekken, luguber die putten, goed dat ze ook eens aan de dieren denken, lijkt wel of mensen niet nadenken, die putten graven voor water.zware afdek deksels horen daar op te liggen.met schroeven er in.

 5. De grootste Belachelijkste organisatie om putten op te zoeken men moet van iemands eigendom afblijven dan valt men er niet in

  1. Je doet je naam wel eer aan. Ikke en de rest kan….. Kan geen kwaad om het te registeren en ja ook op jouw erf als het illegaal is. Afdekken die handel. Straks valt er nog een kind in. Kinderen spelen en het erf van een zure buurman is nog leuker.

   1. Ikke heeft wel een punt. Iedereen moet weg blijven van iemands eigendom. Het is aan de ouders om hun kinderen dit aan te leren…wat niet wegneemt dat illegale putten moeten gedempt of deftig afgesloten worden

 6. Als het kalf verdronken is dempt men de put…. Maar inderdaad, beter aktie om herhaling te voorkomen dan weer zo’n verschrikkelijk ongeval.

 7. Misschien zouden de autoriteiten dan ook eens op de campo van de Vega Baja moeten gaan kijken.
  Daar zijn tientallen open ‘putten’ van de bewateringskanalen gewoon aan de openbare weg.
  Met een beetje geluk ligt er een half verrotte pallet op het gat, maar het merendeel ligt open en bloot. Heb me hier altijd al over verbaast.

  1. Ik was 2 jaar terug even op vakantie in Catral en dacht mijn honden los te kunnen laten op de open velden maar overal waren van die open diepe waterputten en uit angst dat ze er in zouden vallen hebben we ze de hele vakantie aan de lijn gehouden. Uiteraard was dat gelijk de laatste keer dat we naar Catral op vakantie gaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by