Het is ‘Groundhog Day’ in de VS en Canada maar heeft Spanje ook marmotten?

Het is ‘Groundhog Day’ in de VS en Canada maar heeft Spanje ook marmotten?
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van ‘Groundhog Day’, maar dan niet vanwege de feestdag die in de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt maar meer vanwege de uit 1993 stammende speelfilm met Bill Murray in de hoofdrol. Maar de ‘bosmarmottendag’ is een jaarlijks terugkerende feestdag met een marmot in de hoofdrol dat groots gevierd wordt in de VS en Canada. Maar zijn er ook marmotten te vinden in Spanje?

‘Groundhog’ is Engels voor bosmarmot wat weer in het Spaans ‘marmota’ of ‘marmota canadiense’ is. ‘Groundhog Day’ is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. 

Op deze dag zou de bosmarmot volgens folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Volgens de traditie zou de bosmarmot het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn eigen schaduw. 

Als de bosmarmot op ‘Groundhog Day’ (Día de la Marmota) zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij.

‘Groundhog Day’ werd echter wereldbekend door de gelijknamige speelfilm uit 1993 met Bill Murray in de hoofdrol. De film gaat over een chagrijnige weerman die met veel tegenzin in een klein plaatsje een reportage moet maken en daar vervolgens elke morgen op diezelfde dag opnieuw wakker wordt.

Spanje

Maar de vraag aan het begin van dit artikel was of er ook ‘Groundhogs’ ofwel marmotten in Spanje leven. Het antwoord is ja maar alleen in de Pyreneeën en slechts op kleine schaal.

De bosmarmot (Marmota monax) is een knaagdier uit de familie van de eekhoorns en de Spaanse versie heeft meer te maken met een Europese marmot soort. Ondanks dat deze soort ruim 10.000 jaar geleden in Spanje uitstierf, is deze toch weer te vinden in de Spaanse Pyreneeën. 

Tussen 1948 en 1988 werden in de Franse en Spaanse Pyreneeën meer dan 400 exemplaren van de marmotten afkomstig van de Franse Alpen geïntroduceerd, ook wel de alpenmarmot genoemd.

Dankzij deze ongeorganiseerde maar succesvolle herintroductie in de Pyreneeën komen er nu marmotten voor in de provincie Huesca, zoals in het gebied in en rondom het natuurgebied Ordesa, en in de Catalaanse La Cerdanya en Ripollés gebieden evenals Andorra.

Het is niet bekend hoeveel marmotten er nu leven in de Pyreneeën maar ze worden wel regelmatig gezien en gefotografeerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.