menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapje blijft voorlopig nog verplicht in de buitenruimtes in Spanje (UPDATE)

Mondkapje blijft voorlopig nog verplicht in de buitenruimtes in Spanje
Beeld: Europa Press

Mondkapje blijft voorlopig nog verplicht in de buitenruimtes in Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Congres van Afgevaardigden heeft dinsdagnamiddag gestemd over het behoud van de mondkapjesplicht in de buitenruimtes. Met een kleine meerderheid van 162 stemmen tegenover 153 nee-stemmers en 28 parlementariërs die niet gestemd hebben, heeft de regering toestemming gekregen om door te gaan met deze corona-maatregel. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft nu het laatste woord.

UPDATE: Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op 4 februari, 3 dagen na de stemming over het behoud van de mondkapjesplicht, beslist dat op donderdag 10 februari een einde komt aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje. LEES VERDER

Middenin de zesde corona-golf werd door de Spaanse regering op 24 december beslist dat er weer een mondkapjesplicht moest komen waarbij het mondkapje in principe altijd gedragen moet worden, ook wanneer de anderhalve meter in de buitenlucht gehandhaafd kan worden. Het was toentertijd de enige ‘tijdelijke’ corona-maatregel die landelijk ingevoerd werd om de besmetting voor en tijdens de feestdagen tegen te gaan.

Dinsdagmiddag 1 februari werd over het handhaven van de mondkapjesplicht gediscussieerd en gestemd in het Congres van Afgevaardigden en de regering heeft genoeg ja-stemmen gekregen om door te gaan met de mondkapjesplicht in de buitenruimtes. De parlementariërs van de PP, VOX, Ciudadanos en UPN hebben nee gestemd terwijl de rest, op 28 onthoudingen na, voor stemden.

Veel experts vragen zich echter af of het dragen van een mondkapje wel effect heeft gehad. Op 24 december was de corona-incidentie namelijk circa 700 terwijl dat nu circa 3.000 op de 100.000 inwoners (gemeten over 14 dagen) is. Er zijn dan ook veel experts die zeggen dat het mondkapje in de buitenlucht geen wetenschappelijke zin heeft en dat het een nutteloze maatregel is. Maar diezelfde experts zeggen dat het mondkapje in de binnenruimtes wel effectief is.

De regering en daarmee het Ministerie van Volksgezondheid hebben nu van de meerderheid van het Congres van Afgevaardigden toestemming gekregen om door te gaan met de mondkapjesplicht in de buitenruimtes maar de beslissing daarover moet nog genomen worden en wordt pas officieel wanneer dat in de staatscourant BOE wordt geplaatst.

Het is dus nog niet 100% zeker of men doorgaat, al staan de meeste regionale overheden achter deze corona-maatregel, en tot wanneer dat dan eventueel zal gelden. Uiteraard houden wij alle lezers op de hoogte.