Search
menu
Search

Alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen in Spanje

Alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen in Spanje
Beeld: Canva

Alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De installatie van zonnepanelen in Spanje is sinds 2019 vervijfvoudigd, volgens het laatste rapport van het Spaanse Observatorium voor Fotovoltaïsch Zelfverbruik. Concreet zijn we van een dekkingsgraad van slechts 0,9% naar de huidige 4,5% gegaan. Dit betekent echter ook dat er nog een lange weg te gaan is naar een duurzamer Spanje! We hebben aan SolarMente gevraagd wat de vereisten zijn voor een installatie van zonnepanelen in Spanje, welke modellen er zijn en wat de mogelijke subsidies zijn. Dit is dus een gastartikel van het Nederlandstalig bedrijf SolarMente waar je altijd terecht kunt voor vragen.

Er vindt op dit moment dus een boom plaats wat betreft de installatie van zonnepanelen in Spanje. Maar wat is de belangrijkste reden geweest voor huiseigenaren om over te schakelen op zelfconsumptie? Besparing op de elektriciteitsrekening is de belangrijkste motivatie geweest om een fotovoltaïsch systeem in woningen te installeren, dit uiteraard naast het positieve effect voor het milieu.

Deze recente groei komt vooral voort uit wetgeving die het gebruik van zonne-energie aanmoedigt, de afschaffing van de beruchte zonbelasting en de opheffing van de talrijke administratieve belemmeringen. Bovendien bestaan er nu interessante subsidies en belastingvoordelen wanneer je kiest voor de installatie van zonnepanelen.

Hola!

Maar voordat we verder gaan, laten we ons even voorstellen. Wij zijn het SolarMente-team, en onze missie is om Spaanse huishoudens te kunnen voorzien van solar installaties, zodat u kunt besparen op uw energiefactuur en tegelijkertijd de wereld een stukje groener maakt. 

Bij SolarMente werken wij met onze eigen solar-experts die al je vragen in uw eigen taal kunnen beantwoorden  (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Catalaans, Spaans). Momenteel installeert Solarmente zonnepanelen in de regio van Catalonië, hoewel we dit jaar van plan zijn uit te breiden naar andere grote regio’s in Spanje.

In dit artikel leggen wij u graag alles uit over zonnepanelen in Spanje, waarbij u onder andere zult ontdekken:

 • Wat zonnepanelen zijn en hoe ze werken
 • De elementen van een fotovoltaïsche installatie
 • Vereisten voor de installatie van zonnepanelen
 • Subsidiemogelijkheden voor een installatie
 • Het onderhoud van zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen zijn elementen die bestaan uit fotovoltaïsche cellen met als uiteindelijk doel zonne-energie om te zetten in elektrische energie die beschikbaar is voor verbruik in onze woning. In het algemeen associëren wij de werking van zonnepanelen als een complex en moeilijk te begrijpen proces. Maar u zult zien dat het eenvoudiger is dan het op het eerste gezicht lijkt!

Allereerst vangen zonnepanelen fotonen van de zon op en door middel van silicium, de halfgeleider waarvan zij zijn gemaakt, zetten zij deze geabsorbeerde fotonen (of lichtdeeltjes) om in elektronen. Op deze manier wordt de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgewekt, door de omvormer voor zonne-energie omgezet in wisselstroom (AC) om elektriciteit in ons huis te verbruiken. De energie die we dagelijks verbruiken is wisselstroom en daarom is dit transformatieproces via de omvormer noodzakelijk.

Als u tijdens de maand minder energie hebt verbruikt dan uw fotovoltaïsche installatie heeft geproduceerd, hebt u de mogelijkheid om een financiële compensatie voor dit overschot aan te vragen om een economische terugbetaling te verkrijgen. Daarnaast heeft u uiteraard ook de mogelijkheid om het overschot van opgewekte energie op te slaan op een thuisbatterij en dit op een later moment, wanneer de zon niet meer schijnt, in te zetten.

De elementen van een fotovoltaïsch systeem

Bij een fotovoltaïsche installatie bestaat niet alleen uit panelen, uit meerdere elementen die samen het systeem dusdanig laten functioneren om een maximaal rendement uit de zonne-energie te halen. Dit zijn de elementen van een zonnepanelensysteem:

 • De fotovoltaïsche panelen
 • De structuur voor de installatie
 • De omvormer
 • De Smart Meter

Daarnaast is er de mogelijkheid om batterijen aan het systeem toe te voegen. Dit geeft, naast een verdere besparing, grotendeels onafhankelijkheid van het energienetwerk.

Vereisten voor installatie (belangrijk)

Het eerste en belangrijkste dat u moet weten over zonnepaneelinstallaties in Spanje is dat ze alleen mogen worden uitgevoerd door erkende installateurs om hiermee legalisatie van het systeem mogelijk te maken. Dit gezegd hebbende zijn er enkele voorwaarden waaraan uw huis moet voldoen.

Eerst moet het dak worden bestudeerd. Het installatiebedrijf zal controleren of het in goede staat is en of de oriëntatie en helling geschikt zijn om met het proces te beginnen. Zodra geverifieerd is dat het huis geschikt is voor zonnepanelen moet worden voldaan aan bepaalde legale voorwaarden voordat er tot installatie overgegaan kan worden.

Er zullen verschillende soorten documentatie worden voorgelegd, die voor of na de installatie worden aangevraagd. In dit artikel leest u in detail welke vergunningen nodig zijn voor de installatie van zonnepanelen. Zodra aan alle eisen is voldaan en het systeem is gelegaliseerd, kan het installatieproces in de volgende stappen worden samengevat:

 • Montage van de structuur
 • Het bevestigen van het dak en het installeren van de zonnepanelen
 • Aansluiting op de elektrische omvormer
 • Aansluiting op het elektrische paneel

Er is nog een vijfde optie voor degenen die ook voor zonnebatterijen willen kiezen. Op deze manier kunnen we natuurlijk de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en kunnen we in Spanje nog meer genieten van fotovoltaïsche zelfconsumptie.

Een fotovoltaïsch systeem legaliseren

Vervolgens is het tijd om het systeem te legaliseren zoals de verordeningen voorschrijven. Dit zijn de te volgen stappen:

 1. Om een systeem te legaliseren is het noodzakelijk dat dit door een erkende installateur wordt geïnstalleerd. 
 2. Registreer de installatie. Vervolgens wordt de installatie in de desbetreffende autonome gemeenschap geregistreerd via het regionale ministerie van Industrie. 
 3. Validatie van het systeem. De installatie wordt gevalideerd door het ministerie van Industrie. Indien nodig worden aanvullende documenten opgevraagd bij de installateur.
 4. Wijziging van het contract met de energieleverancier om de compensatie van overschotten mogelijk te maken. De distributeur of het energiehandelsbedrijf neemt binnen maximaal 10 dagen contact met u op om het contract te ondertekenen. Bij geen reactie wordt aangenomen dat u akkoord gaat met de gepresenteerde voorwaarden.

De gemiddelde doorlooptijd van een project (planning + installatie) is ongeveer 2 maanden.

Aankoop vs. Solar Subscription

U kunt kiezen uit twee modellen om thuis van zonne-energie te profiteren:

 1. Aankoop: de klant is eigenaar van de installatie, dit vereist een initiële investering. In ruil daarvoor zijn de controle en winstgevendheid van het systeem hoger.
 2. Zonne-abonnement (Solar Subscription: Huur): er is geen initiële investering vereist, er wordt slechts een maandelijks bedrag betaald dat ook al het onderhoud, garanties, en updates van de installatie omvat. De eigenaar is SolarMente, the eigenaar van alle voordelen ben jij.

Hoe groot is de investering?

Voordat we in detail treden met richtprijzen, is het belangrijk te weten dat de prijs niet alleen de kosten van de panelen omvat, maar ook de volgende posten: Overige materialen (structuren, bekabeling, kleine materialen); installatie; papierwerk.

De prijzen voor een installatie kunnen onder andere variëren door de energiebehoeften, de staat en locatie van de woning en gemeentelijke belastingen. Wij kunnen daardoor geen specifieke bedragen geven, maar onderstaand kunt u richtprijzen vinden welke SolarMente (bij benadering) hanteert voor installaties:

zonnepanelenrichtprijs
Kit M (8 panelen)6.786 €
Kit L (12 panelen)8.114 €
Kit XL (16 panelen)9.538 €
Richtprijzen kunnen veranderen en zijn exclusief batterijen

Deze prijzen zijn exclusief batterijen. Batterijen zijn een extra investering, maar de besparing zal een stuk hoger liggen.

Subsidies

Inzetten op groene en schone energie vergt een aanzienlijke initiële investering, maar er is een reeks subsidies beschikbaar om de toegang tot fotovoltaïsche zelfconsumptie in Spanje een stuk aantrekkelijker te maken, waardoor de investering sneller wordt terugverdiend.

De regering biedt samen met de autonome regio’s de volgende steunmaatregelen aan:

 • Bonificación del Impuesto sobre Construcciones, Instalaciones y Obras (ICIO)
 • Bonificación del Impuesto por Bienes Inmuebles (IBI) 
 • Deducciones del impuesto de la renta (IRPF)
 • Ayudas para el autoconsumo: Fondos Next Generation

De ICIO is een indirecte belasting met een maximale belastingvermindering van 95%, die u slechts eenmaal kunt aftrekken en waarvan het percentage varieert per gemeente.

Met de IBI kunt u echter een hogere vrijstelling krijgen. Deze jaarlijkse belasting, die verplicht is voor eigenaars van onroerend goed, geeft gedurende meerdere jaren een korting tot 50%. Het percentage en het aantal jaren hangt af van gemeentebeleid, hoewel de meeste gemeenten een periode van 3 tot 5 jaar hanteren.

De IRPF-aftrek voor het installeren van zonnepanelen in Spanje varieert per gemeente, maar we kunnen kortingen krijgen die beginnen bij 20% en oplopen tot 60%.

Tot slot mogen we de Next Generation Funds van de Europese Unie (EU) niet vergeten, die bedoeld zijn om zelfconsumptie te bevorderen en een groter percentage van de bevolking toegang te geven tot duurzame energie.

Bij woningen met een vermogen van minder dan 10 kWp (de meerderheid van de gevallen) kan het bedrag oplopen tot 600 euro per kWp. Wilt u een batterij installeren? In dat geval krijgt u een subsidie van 490 euro per kWH.

Onderhoud van zonnepanelen

“Als ik de investeringskosten van de panelen optel bij het onderhoud dat ze nodig hebben als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, kan het voor mij niet uit”.

Dit is een perceptie die helemaal niet overeenkomt met de realiteit van het onderhoud van zonnepanelen. En het goede van het installeren van een fotovoltaïsch systeem op uw huis is dat het zeer weinig aandacht vereist. Het schoonmaken van de modules is gemakkelijk en u hoeft niet elke dag het dak op om te poetsen.

Op het oppervlak kan zich echter vuil ophopen dat gemakkelijk met water kan worden verwijderd, bijvoorbeeld met een tuinslang. Zo worden de modules schoon om zoveel mogelijk licht te vangen. Een jaarlijkse schoonmaak zal hierbij voldoende zijn.

Toch is het mogelijk dat het vuil niet verdwijnt met een wasbeurt met water. Gebruik in deze gevallen een niet-schurende spons om beschadiging van de modules te voorkomen.

Aan de andere kant is er de vervanging van defecte onderdelen. Als ze onder de garantie vallen, worden ze gratis vervangen door nieuwe onderdelen.

Kiest u echter voor ons abonnement op zonne-energie, dan is de vervanging van defecte onderdelen altijd voor onze rekening. Ja, zelfs als ze buiten de garantie vallen!

>> Door uw zonnepanelen te leasen heeft u dus alle garanties, bespaart u maand na maand op uw elektriciteitsrekening met een initiële investering van 0.

Wilt u alle voordelen ontdekken van het installeren van zonnepanelen in Spanje?

Zonnepanelen zijn een rendabele investering voor zowel woningen als bedrijven. De opwekking van energie met behulp van fossiele brandstoffen is een belangrijke vervuiler van de planeet en draagt bij tot de versnelling van de klimaatverandering.

Zonne-energie is echter een hernieuwbare en 100% schone energiebron voor de planeet! De overgang naar een duurzaam energiemodel is niet langer een utopie, maar een realiteit waar nog veel werk aan de winkel is. Regeringen proberen deze weg te versnellen door middel van beleid dat de toepassing van dit type energie bevordert.

En de installatie van zonnepanelen is een van de meest economische alternatieven met het grootste potentieel om ons te bevrijden van de grote constant stijgende  elektriciteitsprijzen.

Wilt u meer weten over wat zonnepanelen voor uw huis kunnen betekenen?

>>Klik dan hier en ontdek alle voordelen die u kunt krijgen met zonne-energie: een hernieuwbare, schone en zuinige bron.

Dit artikel is geschreven door het bedrijf SolarMente.es om de lezers van SpanjeVandaag meer tekst en uitleg te geven over het hoe, wat en waarom van zonnepanelen in Spanje. Het is geen gesponsord artikel en de redactie krijgt nergens een vergoeding voor, maar wil slechts de informatie van experts geven.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?