MADRID – Extreem hete zomers. Ze zijn jammer genoeg belangrijk in heel Europa, maar vooral de Zuidelijke landen krijgen er steeds meer mee te verduren. Door de klimaatopwarming stijgt het kwik en dat heeft ook gevolgen voor de volksgezondheid. In Spanje wordt een studie over het effect van bomen in de stad op hittesterfte met interesse ontvangen. Vooral omdat het probleem in Spanje erger is dan eender waar in Europa.
In grote steden vormen zich vaak hitte-eilanden (islas de calor). Het asfalt en beton absorberen overdag de warmte en geven die ‘s nachts weer af. Daardoor is de temperatuur er een stuk hoger dan op plaatsen met veel aarde en groen. Gemiddeld is het in de stad 1,5 graden warmer dan in de nabije gebieden.
Afgelopen woensdag verscheen een studie in ‘The Lancet’ met data van 93 Europese steden. In die steden wonen alles samen 57 miljoen inwoners boven de 20 jaar. Op 1 jaar tijd vielen er 6.700 doden als gevolg van grote hitte. Zo een 900 van die doden vielen bovendien in Madrid (559) en Barcelona (363). Volgens de studie kan minstens een derde van die doden worden vermeden door bomen te planten op 30% van de oppervlakte van de stad.
Door op 30% van de oppervlakte van de stad bomen te planten, kan de stadstemperatuur volgens de onderzoekers met gemiddeld een halve graad dalen. En ja, dat kan wel degelijk een groot verschil maken. In de voor het onderzoek geanalyseerde steden groeiden nu slechts op 14,9% van de stad bomen.
In Spanje, waar de zomers hard toeslaan, is bovendien nog werk aan de winkel. Barcelona heeft slechts op 8% van haar oppervlakte bomen staan, in Madrid gaat het maar om 9,5%.