skip to Main Content
Spaanse parlement debatteert over premier kandidaat Pedro Sánchez

Spaanse parlement debatteert over premier kandidaat Pedro Sánchez

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

sanchez5aMADRID – Dinsdag was het dan zover, de leider van de socialistische PSOE en formateur Pedro Sánchez, gaf zijn toespraak in het Spaanse parlement. Ondanks het feit dat Sánchez niet genoeg zetels heeft om een regering te kunnen vormen en nu slechts de steun heeft van de partij Ciudadanos, was het een volle bak in het parlement. Na afloop van de speech waren de meningen verdeeld maar zoals te verwachten was, kraakten de partijen PP en Podemos de toespraak af.

Deze woensdag echter zal er gediscussieerd worden in het parlement over de vraag of men Pedro Sánchez en zijn regeringsplannen goedkeurt of niet. Verwacht wordt echter dat de 44-jarige Sánchez geen steun zal krijgen van de overige partijen. Op het moment van schrijven is de premier in functie Mariano Rajoy (PP) aan het woord en hij heeft geen goed woord over voor de socialistische leider. Ook andere leiders zoals o.a. Pablo Igesias van Podemos zullen hun steun niet geven aan de PSOE leider.

Zoals al eerder aangegeven is het zo goed als onmogelijk dat de socialisten genoeg stemmen zullen krijgen om te regeren. Na een hele dag discussiëren en het aanhoren van toespraken, zal het in de late avonduren uiteindelijk het moment zijn om te stemmen. Mocht Sánchez dan niet genoeg stemmers meekrijgen dan zal er een tweede stemming plaatsvinden aanstaande vrijdag waarbij een eenvoudige meerderheid (meer ja dan nee stemmers) voldoende is om te regeren. Mocht dat dan ook niet lukken dan is er een grote kans dat er op 26 juni nieuwe verkiezingen komen, iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten in Spanje.

Pedro Sánchez heeft voor nu alleen de partij Ciudadanos weten te overtuigen van een coalitie maar er is nog hoop dat Podemos en diverse andere kleinere partijen ook hun steun zullen gaan geven. Podemos houdt echter hun poot stijf over wat ze willen maar hebben al aangegeven dat ze na deze discussiedag wel weer rond de tafel willen zitten met de PSOE – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken