skip to Main Content
Aantal werklozen in Spanje in februari licht gedaald

Aantal werklozen in Spanje in februari licht gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de gegevens van het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid is het aantal werklozen gedurende de maand februari met 6.280 werkzoekenden afgenomen. Het aantal geregistreerde werkende inwoners van Spanje is echter met 81.483 personen toegenomen, aldus het Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Volgens de maandelijkse gegevens waarbij alleen gekeken wordt naar de cijfers van de kantoren van het Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) (het oude Inem) heeft Spanje op dit moment 3.470.248 werklozen, het laagste aantal van de afgelopen negen jaar. Het zijn weliswaar hoopgevende cijfers maar in januari van dit jaar steeg het aantal werklozen nog met 63.747 personen.

Het aantal mensen die wel een baan hebben is echter weer met 81.483 toegenomen naar een totaal van 18.363.514 werkenden in Spanje. Dat verschil komt mede doordat niet alle werklozen ingeschreven staan bij de SEPE kantoren maar dat wel verplicht moeten doen op het moment dat ze een baan hebben.

Dat is ook de reden dat de cijfers van de methode SEPE niet altijd een correct beeld schetsen van de werkelijke situatie wat betreft werklozen en werkenden. Niet alle werkzoekenden schrijven zich in bij de SEPE kantoren omdat dit volgens hen geen zin heeft, men toch geen uitkering krijgt of vanwege andere redenen. Er is ook een meer accurate manier van tellen waarbij wel degelijk naar de echte aantallen wordt gekeken via het Encuesta de Población Activa (EPA) waarbij de cijfers altijd hoger uitvallen. De EPA cijfers worden elke drie maanden bekend gemaakt. De SEPE cijfers worden elke maand bekend gemaakt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik geloof niets van die cijfers en iedereen die ik ken die werkloos is is dat nog steeds, er gaan nog steeds te veel bedrijven dicht en daardoor komen er nog meer mensen op straat. Er wordt in het bericht niet gerept over het INEM waar je ingeschreven moet staan als werk zoekende zoniet wordt je als werkloze niet meegeteld. Aangezien het INEM helemaal niets doet om je aan een baan te helpen laten zeer veel mensen hun inschrijving vervallen(zodra hun uitkering gestopt is) waardoor ze niet meer als werkloos gezien worden en daardoor komen er zogenaamde positieve cijfers naar boven. Ik denk dat als er echte cijfers zouden worden weer gegeven iedereen zich rot schrikt van het enorm hoog aantal werklozen in Spanje.

  1. Ja, hoor, daar gaan we weer. Goed nieuws over Spanje en dus is het niet waar, of wordt het tenminste in twijfel getrokken.
   Hij gaat lekker zo!

   1. Er bestaat ook nog zoiets als misleidend nieuws, 90% van de nieuwsbronnen in Spanje is in handen van de PP inclu de TV zenders LA 1 en LA 2, dus je krijg 90 van de 100x wij van WC-Eend nieuws. Daar pas ik voor.

    1. Leo dat 90% in handen is van de PP is een belachelijke opmerking en slaat nergens op. Weet je dat zeker dan moet je met bewijzen komen anders ben je zelf net zo misleidend bezig.

  2. ik zou zeggen … lees vooral het laatste deel van het artikel dan zie dat daar dus juist WEL OVER GEREPT WORDT. Mocht je niet willen klikken dan plaats ik het even hier (by the way, INEM is een oude term, dat is nu SEPE) “Dat is ook de reden dat de cijfers van de methode SEPE niet altijd een correct beeld schetsen van de werkelijke situatie wat betreft werklozen en werkenden. Niet alle werkzoekenden schrijven zich in bij de SEPE kantoren omdat dit volgens hen geen zin heeft, men toch geen uitkering krijgt of vanwege andere redenen. Er is ook een meer accurate manier van tellen waarbij wel degelijk naar de echte aantallen wordt gekeken via het Encuesta de Población Activa (EPA) waarbij de cijfers altijd hoger uitvallen. De EPA cijfers worden elke drie maanden bekend gemaakt. De SEPE cijfers worden elke maand bekend gemaakt.”
   Leo, je ziet alles te negatief en zoekt steeds iets om aan te vallen. Excuseren mag 🙂

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken