skip to Main Content
Opnieuw duizenden gepensioneerden de straten op in Spanje voor een fatsoenlijk pensioen

Opnieuw duizenden gepensioneerden de straten op in Spanje voor een fatsoenlijk pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In meer dan 40 Spaanse steden zijn duizenden gepensioneerden opnieuw de straten opgegaan om een fatsoenlijk pensioen te eisen van de Spaanse regering. De gepensioneerden hebben in februari ook al op 15 en 22 februari en nu dus ook op 1 maart ondanks de regen en de kou gedemonstreerd.

Deze manifestaties waren opgeroepen door de vakbonden CCOO en UGT maar waren echter niet zo massief als die van afgelopen 22 februari. Het is echter duidelijk dat de gepensioneerden het zat zijn met de minimale verhogingen jaar in jaar uit van slechts 0,25%, het minimale wat de Spaanse regering omhoog moet doen. Volgens de minister Báñez hebben de gepensioneerden op dit moment meer koopkracht dan voor de crisis en voordat de Partido Popular aan de macht kwam. De realiteit is echter geheel anders, aldus de personen die een pensioen ontvangen.

De gepensioneerden hebben het helemaal gehad en zeggen dat de Spaanse regering zich zelf niet houdt aan de grondwet waarin staat dat de gepensioneerden een fatsoenlijk pensioen moeten ontvangen. Ondertussen heeft minister-president Mariano Rajoy aangekondigd dat hij een debat over de pensioenen wil in het Spaanse Parlement. Hij geeft echter aan dat er wat betreft geld geen marge is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Van pensioenen moet men afblijven.
  Ik heb echter niet te klagen.
  Ben 3j met pensioen en heb al 50 euro netto p/m meer dan bij begin.

 2. Er word hier gepraat over het pensioen Waarom word er eens niet vermeld hoeveel pensioen een Spanjaard heeft t.o.z van een Nederlander of Belg
  Ik geniet ook een Aow en pensioen van Nederland en moet je weten de pensioenen in Nederland stijgen helemaal niets,integendeel ze durven het nog verminderen

  1. Precies Chrisje. Heb ik ook al zo geschreven. Maar Leo hakt liever lekker in op de PP, dan daar dit argument te kijken.

 3. Hier in Nederland hebben wij een minister president die pas nog heeft aangegeven voor een sterker en stabiele EU te zijn. Hij gaf aan dat de lidstaten hun huishouding op orde moeten brengen en houden. Waar ik zelf vele vraagtekens bij zet. Hoe kan men van hogerhand zo kortzichtig zijn en van alles gaan roepen , terwijl de feiten anders op de Brusselse tafel liggen.
  De problemen die er zijn worden toch echt door onstabiele corrupte regeringen veroorzaakt en niet door de bevolking zelf. Het goede voorbeeld wordt door overheden niet gegeven . De kern is flink aangetast in vele lidstaten. Het rammelt en scheurt aan alle kanten.

  All for one and nothing for you .! Gaat echt niet goed in Spanje en ook niet in andere lidstaten. Waar men het lef vandaan haalt om dan nog te beweren dat het zo goed gaat is volstrekt onacceptabel . De armoede barst uit zijn voegen . Dat zijn harde feiten die men niet wil zien . Schulden die torenhoog zijn . Waar gaat het nog over. En dan nog durven praten in besloten kringen over nog meer bezuinigen en verder maar weer de prijzen opvoeren met allerlei vage heffingen. Dat zijn criminele praktijken. Kunstmatig de strop aantrekken weer even loslaten om de bevolking / onderdanen weer even te laten ademhalen. Onmenselijk en diep triest. Op deze manier worden de bestaande problemen erger en onoverzichtelijker. Dat moet snel aangepakt worden . Een land waar onvrede heerst kan zomaar in een grote chaos terecht komen.

  Dat kan Spanje niet opvangen en de EU krijgt daar ook flink last van. Dat noemt men het bekende flipperkast effect. De stalen bal die als een ongeleid projectiel door alle lidstaten heen raast. Lering trekken uit vroegere tijden daar heeft men schijnbaar maling aan. Met goed gevulde zakken weer uit het zicht verdwijnen wat een zinloze situatie.

  1. Hier maak ik mij ook zorgen over. Maar de nieuwe regering in Duitsland wil, samen met Macron een andere EU. Die zou dit soort dreigingen ( samen met Griekenland, Italië en Portugal) moeten neutraliseren. We wachten het af.

 4. Rekening houdend met de koopkracht en in verhouding tot de laatste nettowedde hebben Spanjaarden zeker niet te klagen over hun pensioen. Zeker niet in vergelijking met Belgen en Duitsers.

 5. Het is een schande wat de gepensioneerden hier ontvangen met het prijsniveau blijft men ver achter bij landen zoals Nl, Frankrijk, Duitsland etc. Dus Rob niet vergelijken met Nl ! En dan dat alle schuld is ontstaan onder Zapatero, nu ja zou het ook niet onder Rajoy gebeurd zijn ??? Zowel de een als de ander zorgt goed voor zichzelf maar voor de bevolking? vooral dus de ouderen? Autonomen die heel hun werkzame leventje hebben moeten betalen en nu van een schijntje rond moeten komen. Meestal gaan de vrouwen nog uit werken, ja zwart, hoe kan het ook anders ?? Nee er is iets goed scheef, vooral nu ook bekend is dat immigranten veel meer ontvangen !!! En ik weet dat dit inderdaad zo is! (Ken immigranten persoonlijk)

 6. Ik lees veel reacties van mensen die ogenschijnlijk hier van de zon en hun pensioen genieten en die menen te weten hoe de zaken hier in Spanje voor staan.
  Een ieder die onderneemt en exporteert in Spanje maakt aan den lijve mee hoe slecht de economische toestand is in Spanje. Wederom is er weer een enorme achterstand in de terugbetaling van de IVA aan de ondernemers, 5 maanden achterstand is heel normaal. Als je om je geld vraagt dan zegt men eenvoudig; ´´sorry, er is geen geld!´´ maar ondertussen verwacht men wel dat je de IRPF zal afdragen! Want compensatie kan niet want dat is een andere belasting! Fijn is wel dat de banken je een lening kunnen geven voor het geld wat de overheid je schuldig is….. Je moet echter wel RENTE betalen die je niet kan verhalen op de overheid.
  Tegenwoordig moet je de verkoop facturen in het systeem van Hacienda aangeven BINNEN 4 DAGEN NA FACTURATIEDATUM! dit om zogenaamd fraude tegen te gaan! Ik kan de werkelijke reden echter wel bedenken……….
  Ik ben helaas niet de enige met die ervaring, iedereen klaagt en als je zegt, doe er wat aan! dan krijg je te horen ´´ ES LO QUÉ HAY……….´´

 7. Een land met bijna 100% staatsschuld moet goed op de centen passen. We willen hier geen Griekse of Italiaanse toestanden en daaraan zal iedereen, ook de gepensioneerden hun bijdragen aan moeten leveren. Ja, weer schieten op de PP. Maar het was onder de socialist Zapatero, waar de staatsschuld meer dan verdubbeld is! Onder deze regering daalt hij nu eindelijk weer procentueel.
  Een verhoging van de pensioenen met 0,25% is natuurlijk heel weinig, maar zelfs in het rijke Nederland zijn er veel pensioenen al 7 jaar helemaal niet verhoogd of zelfs gekort. Alles is relatief dus.

  1. Het was wel de PP die bijna 2 jaar terug 70 miljoen uit de pensioen pot heeft gehaald waardoor er nu problemen zijn, heeft het Spanje geholpen nee, heeft de PP iets aan de nationale schulden kunnen doen nee want de schulden zijn nu nog hoger. Logish met zulke cijfers dat je op de PP gaat schieten, vanalles beloven en niets waar maken. Nu zeggen dat er een debat komt maar daarbij vermelden dat het toch niets uitmaakt, kortom de PP luistert ook niet naar het volk. Onder deze regering is helemaal niets gedaald, ja als je al die fake nieuws berichten geloofd dan wel. Ik vind het trouwens een zeer kwalijke zaak dat Brussel niet ingrijpt als een regering 90% van de nieuwsbronnen in handen heeft en zo het nieuws naar eigen hand kan zetten en het volk daarmee voorliegt en op een dwaalspoor zet.

 8. “Volgens de minister Báñez hebben de gepensioneerden op dit moment meer koopkracht dan voor de crisis”
  Wel dat is straffe taal. De gepensioneerden krijgen jaarlijks een verhoging van 0.25% en deze zal wel lager zijn dan de inflatie. En zoals we allen weten wordt de berekeningsformule van de inflatie steeds aangepast om tot een lager inflatiegetal te komen terwijl de effectieve inflatie veel hoger is.
  Minister Báñez is ook economist, waar heeft die zijn diploma gehaald ?
  Zeg toch gewoon dat er geen geld meer is.

  1. De PP heeft de pot geplunderd en nu is er bijna een tekort en daarvoor moeten de ouderen bloeden. Het wordt echt tijd voor nieuwe verkiezingen en een aantal drastische veranderingen want zoals het nu gaat is bar en boos.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken