skip to Main Content
Overzicht van carnavalsoptochten in Spanje
Pixabay

Overzicht van carnavalsoptochten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het carnaval is op sommige plaatsen in Spanje al weken aan de gang maar het echte carnavalsfeest zal het eerste weekend van maart beginnen. De meest bekende onderdelen van het carnaval in Spanje zijn de miss en mr verkiezingen, drag queen en zang wedstrijden, concerten en natuurlijk de optochten. Hieronder een kort overzicht van enkele bekende carnavalsplaatsen met hun ‘rúas’.

Barcelona

In Barcelona wordt carnaval gevierd tussen 28 februari en 6 maart. Op 28 februari vond er een wedstrijd tortillas bakken plaats maar vanaf vrijdag worden er optochten (rúas) gehouden. Dat begint op vrijdag om 17.45 uur met de ‘El petit Carnavalassu’ voor de kinderen. Op zaterdag vindt de ‘Carnavalassu del Gòtic’ optocht plaats vanaf 18 uur vanaf de Plaza Vuit de Març.

In de wijk Gràcia vindt ook de optocht plaats op zaterdag 2 maart vanaf 11 uur op de Plaza Laguna Lanao. Maar er zijn meer optochten in de verschillende wijken van de Catalaanse hoofdstad, je kunt ze hier vinden.

Sitges

De inwoners van Sitges zijn niet vies van een feestje en dus wordt ook in deze Catalaanse plaats net onder Barcelona het carnaval uitbundig gevierd. Het feest is ook dit jaar alweer eerder begonnen maar het weekend van 1, 2 en 3 en dinsdag 5 maart staat bol van de activiteiten waaronder de bekende optochten en de beddenrace.

Op vrijdag 1 maart vanaf 20 uur kan men genieten van de optocht ‘Rua d’Antes’, een nostalgische optocht van het carnaval door de jaren heen. Op zaterdag 2 maart vanaf 11 uur vindt de ‘Carrera de camas disfrazadas’ plaats, een waar spektakel wat eigenlijk een beddenrace is.

Op zondag 3 maart vanaf 12 uur kunnen de ouders en iedereen genieten van de kinderen in de ‘Rua Infantil’ ofwel de kinderoptocht. Om 19.30 uur vindt echter de grote optocht plaats genaamd ‘Rua de la Disbauxa’. Maar de echt bekende optocht van Sitges is de ‘Rua del Extermini’ die op dinsdag 5 maart plaatsvindt. Het is alsof Rio de Janeiro naar Sitges is gekomen! Lees hier meer over alle activiteiten in Sitges.

Juan Sáez / Flickr

Tarragona

De Catalaanse stad Tarragona staat bekend om het carnaval en van heinde en ver komt men naar deze stad om naar de optocht te kijken. Meer dan 45.000 toeschouwers zullen op zaterdag 2 maart de ‘La Rua de l’Artesania’ optocht die om 18 uur begint in het centrum van de stad gaan bekijken.

Maar op zaterdag zijn er nog veel meer kleinere optochten voor kinderen en ook verkleedwedstrijden. Zaterdagmorgen om 11 uur wordt ook de Baixada i Pujada del Pajaritu gehouden, een wedstrijd waarmee men versierde platforms in verschillende vormen naar beneden en weer naar boven moet rijden. Meer informatie over het carnaval in Tarragona kun je hier lezen.

Vinaros

De kustplaats Vinaros in de provincie Castellón in de autonome regio Comunidad Valenciana staat bekend om het uitbundige carnavalsfeest. Ook hier is het carnaval alweer enige tijd bezig maar het is ook dit weekend dat het hoogtepunt bereikt wordt met de optochten.

Op vrijdag 1 maart vond de kinderoptocht reeds plaats maar op zaterdag vanaf 17.45 uur kan men genieten van de ‘Gran Desfilada del Carnaval’. Overigens wordt deze optocht op zondag nog eens overgedaan voor diegene die de zaterdageditie gemist hebben. Ook op zondag begint de optocht om 17.45 uur. Meer informatie over andere activiteiten kun je hier lezen.

Valencia

Omdat het carnaval samenvalt met de Fallas feesten in Valencia heeft men de carnavalsactiviteiten reeds in het weekend van 15, 16 en 17 februari plaats laten vinden. Vanaf 1 maart is het tijd voor de in Valencia veel bekendere Fallas feesten met het begin van de ‘Mascleta’ op het plein voor het gemeentehuis.

Maar tijdens de Fallas zijn er ook optochten zoals op zaterdag 2 maart om 17 uur de ‘Cabalgata del Ninot’. Dit kan vergeleken worden met een carnavalsoptocht alleen is iedereen verkleed in traditionele kledij. Lees hier meer over de Fallas in Valencia.

David Álvarez López / Flickr

Alicante

Ook in de stad Alicante wordt carnaval gevierd met o.a. een optocht of ‘pasacalles’ op zaterdag 2 maart tussen 19 en 21 uur. Op dinsdag 5 maart viert met het ‘Juicio y Procesión del Pelete’ vanaf 21 uur en op woensdag 6 maart wordt vanaf 21 uur het einde van carnaval gevierd met de ‘entierro de la sardina’ ofwel het begraven van de sardine wat het begin van de vastentijd markeert. Lees hier meer over de activiteiten in Alicante.

Águilas

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Bekend zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt komt het carnavalsdier helemaal los.

De eerste grote optocht vindt plaats op zondag 3 maart vanaf 18 uur. Op dinsdag 5 maart vindt er vanaf 18 uur een tweede grote optocht plaats en op zaterdag 9 maart vanaf 18 uur de derde grote optocht. Águilas staat bekend om de uitbundige optochten dus dit mag je niet missen als je in de buurt bent. Lees hier meer over alle activiteiten.

Málaga

In de populaire kustplaats Málaga wordt ook carnaval gevierd en dat is in 2019 al op zondag 23 februari begonnen met de eerste optocht. Op zaterdag 2 maart vanaf 18 uur zal er echter nog een optocht zijn genaamd ‘Gran Desfile de Dioses’ door het oude centrum van de stad. Op zaterdagavond vanaf 19.30 vindt in de Calle Larios de ‘Batalla de las flores’ plaats waar niet met bloemen wordt gegooid maar met confetti.

Op zondag 3 maart vindt er om 12 uur nog een optocht plaats voor diegene die de optocht van zaterdag gemist hebben. Zondagmiddag vanaf 16 uur wordt carnaval afgesloten met de ‘Entierro del Boquerón’ ofwel de begrafenis van de ansjovis. Bekijk hier meer informatie over de activiteiten in Málaga.

Canal Sur Fotografias / Flickr

Cádiz

Ook in Zuid spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is wellicht wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Met name dat laatste, de zangkoren (chirigotas) die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

Op zaterdag 2 maart begint om 12 uur een kinderoptocht en kunnen de volwassenen vanaf 21 uur luisteren naar een concert van de bekende Spaanse zanger Joaquin Sabina of later op de avond naar het ‘Gran Gala del Carnaval’ gaan. Op zondag 3 maart begint om 13 uur de ‘Carruseles de Coros’ optocht. Dit is niet zomaar een optocht. Op speciale wagens staan de koren die hun humoristische liederen ten gehore brengen.

Later op zondag 3 maart om 17.30 uur begint de grote optocht ‘Gran Cabalgata’ plaats. Maar de festiviteiten gaan in Cádiz door tot 10 maart. Bekijk alle activiteiten hier.

Madrid

Ook in de hoofdstad van Spanje Madrid wordt carnaval gevierd. Weliswaar niet zo lang als op andere plaatsen maar op 1, 2 en 6 maart zijn er genoeg activiteiten in Madrid om in de carnavalsstemming te komen. Op vrijdagavond 1 maart begint het carnaval met een feest met live muziek en veel dans.

Op zaterdag 2 maart zal vanaf 17.30 uur de optocht door de straten van Madrid trekken. Op 6 maart worden er tussen 10 en 15 uur diverse activiteiten en ‘pasacalles’ gehouden waarbij ook de traditionele ‘entierro de la sardina’ plaatsvindt. Vanaf 17.30 uur is er ook een optocht van ‘Gigantes y Cabezudos’. Bekijk hier meer informatie over de activiteiten.

Las Palmas

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie.

Het Carnaval op Gran Canaria is al op 15 februari begonnen maar duurt nog tot 10 maart. Wat betreft optochten of ‘cabalgatas’ zijn er al enkele geweest maar op dinsdag 5 maart vindt de kinderoptocht plaats in Las Palmas om 17 uur. Op zaterdag 9 maart vindt vanaf 18 uur de grote optocht ‘Gran Cabalgata del Carnaval’ plaats. Op zondag 10 maart wordt het carnaval afgesloten met de ‘entierro de la sardina’.

Op maandag 4 maart vindt om 21 uur het bekende ‘Drag Queen Gala’ plaats, iets dat live wordt uitgezonden op de Spaanse televisie. Bekijk hier het programma van het carnaval in Las Palmas.

Juan Sáez / Flickr

Santa Cruz de Tenerife

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goed carnavalsvierder nu nog meer.

Het carnaval op Tenerife is al begonnen op 1 februari en zal net zoals op Gran Canaria eindigen op zaterdag 10 maart. Op vrijdag 1 maart vanaf 20 uur vindt er een optocht plaats in het centrum van Santa Cruz de Tenerife. De dagen daarna zijn er geen optochten meer maar op woensdag 6 maart wordt het feest afgesloten met de ‘entierro de la sardina’. Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten.

Er zijn nog veel meer steden waar het carnaval met optochten en feest gevierd wordt maar we kunnen helaas niet alle plaatsen omschrijven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Als een getogen Maastrichtenaar kan ik het enkel aangenaam vinden dat in mijn nieuw thuisland ook het carnavalfeest gevierd wordt. Wonend in Mazarrón gaan we zeker carnaval beleven ook in Aguilas. Alaaf….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken