Search
menu
Search

Algo de españa – deel 35: zoenen in Spanje

Algo de españa – deel 35: zoenen in Spanje
Beeld: Supergoedspaansleren

Algo de españa – deel 35: zoenen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Voor Corona werd er flink wat gezoend in Spanje. Als nuchtere Hollander bleef ik me soms verbazen. Je werd aan een vriend of familielid voorgesteld door iemand. Hoppa 2 zoenen. Ik vind het altijd wel een warm welkom.

Maar soms vond ik het ook best raar. Ga je in gesprek met een leraar van school, weer 2 zoenen. Gaf je een hand aan het eind van het gesprek, dan keken ze je wel heel raar aan. Maar tegenwoordig niet meer. Door Corona is er afstand gecreëerd. Maar ik ga nog even terug in de tijd, vlak voor Corona.

Zoen de boekhouder

Ik had een afspraak met een boekhouder, meestal serieuze types. Hij komt binnen, ik zat natuurlijk al precies op tijd te wachten. ¨Hola soy Paco¨ (een afkorting voor Francisco), en hoppakee weer 2 zoenen. Nou best leuk zo’n kennismaking.

Hij zegt ¨mooi op tijd ben ik hè?¨ Ik zeg ¨zeker voor een Spanjaard,¨ slechts 5 minuten te laat valt best mee. 2 uur de tijd nam hij voor me, nog niet eens wetende of we wel zaken zouden gaan doen. ¨Oh¨, zegt Paco, ¨nu ik toch een Nederlander voor me heb, waarom hebben zoveel Nederlandse achternamen VAN. Zoals Van der Vaart, Van Gaal.¨ Altijd gaat het over voetballers haha. Ik uitgelegd, nou dat is gewoon DE in het Spaans, zoals – de la = van de. Ik zeg ¨heel vaak denken Spaanse organisaties dat Van mijn 1e achternaam is en Marrewijk is de 2e.¨ Laat ze maar in die waan.

Ruiz van Marrewijk

Want Spanjaarden hebben natuurlijk allemaal twee achternamen, de eerste van de vader en de tweede achternaam van de moeder. Ik vind het mooi. Je behoudt dus je achternaam de rest van je leven. En je kinderen krijgen dan ook de 1e achternaam van de vader en de 2e achternaam van de moeder. Onze kinderen heten dus Ruiz van Marrewijk, dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Maar goed het is niet anders. 

Neem de tijd

Dus na 2 uur kletsen met boekhouder Paco en hij dus letterlijk alles weet van mijn bedrijf. Er is echt nog nooit een Spanjaard geweest die zoveel details wilde horen. Dus ik vind het heel prettig en met heel veel informatie rijker ga ik weer naar huis, 19:30 uur ’s avonds, maar dat is natuurlijk gewoon ’s middags in Spanje. Oh ja niet vergeten: geen hand geven. Hoppakee weer 2 zoenen. Adiós Paco, hasta la próxima.

Zo vriendelijk

Dit zijn ook weer van die mooie gebaren van Spanjaarden vind ik zelf. Dit is mijn mening, en dat hoeft zeker niet de jouwe te zijn. Maar ik hou van de warmte die Spanjaarden elkaar geven. De vriendelijkheid, de aandacht, ik vind het mooi.

Zo gauw iemand met z’n elleboog naar me toe buigt, echt één van de stomme-corona-gebaren dan sla ik erop, en zeg daar doe ik niet aan mee. Ik sla niet hard hoor, maar ik vind het zo niet horen bij de Spaanse mentaliteit. Ineens ook afstandelijk gedrag. Gelukkig zie je in het dagelijks leven en op televisie nog steeds iedereen elkaar knuffels geven. Al dan niet met mondkapje op, maar dat maakt niet uit. Even een aai over je bol. En weet je wat het mooie is. Er wordt NIKS bij gedacht. 

Het is gewoon vriendelijk en lief zijn voor elkaar. En zo hoort het.  Un beso Cintha.

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?