Search
menu
Search

Het mysterie van de Mariaverschijningen: Maak kennis met het Spaanse Lourdes in Teruel

Het mysterie van de Mariaverschijningen: Maak kennis met het Spaanse Lourdes in Teruel
Beeld: Maagd Maria / Canva

Het mysterie van de Mariaverschijningen: Maak kennis met het Spaanse Lourdes in Teruel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – In 1958 getuigden in Jorcas (Teruel) maar liefst acht kinderen over de verschijning van de maagd Maria. Het tijdschrift Blanco y Negro vroeg zich af of Jorcas het Spaanse Lourdes zou worden. Een klein overzicht van de gebeurtenissen.

In 1958 vulde het tijdschrift ‘Blanco y Negro’ er haar voorpagina mee ‘8 kinderen uit Jorcas bevestigen dat ze de Maagd zagen verschijnen.’ De kinderen beweerden dat dit op 6 Juni gebeurde op het einde van een kleine kloof vol bomen en struikgewas. De jonge Miguel Izquierdo was er rond het middaguur om twee flessen water te vullen bij een bron. Hij stuitte daarbij op een grot, waarna hij gillend naar huis liep. Thuis beweerde hij de Maagd Maria te hebben gezien. Dat was dan wel al eerder gebeurd in Spanje, toch was het ondertussen van 1945 in Badajoz geleden dat er nog getuigenissen waren.

‘Een Spaanse Lourdes’?, kopte het tijdschrift ‘Blanco y Negro’ een week nadien. De krant ABC stuurde de schrijver Luis Castrasena om het uit te zoeken. Waren de kinderen betrouwbaar? Was het verhaal dat ze vertelden consistent? De eerste vragen wezen in hun voordeel uit. Sommige onder hen waren de beste leerlingen van de school, en bovendien kwamen ze echt bang thuis.

De kinderen beschreven een lichtgevende, grote verschijning met veel blauw en wit. Ze zagen de Maagd bovendien verschillende keren op dezelfde plek. Na alle interviews besloot Castrasena dat slechts de kerk finaal uitsluitsel zou kunnen geven over de waarachtigheid van het verhaal. 

Ondanks de toeloop van een honderdtal journalisten en nieuwsgierigen bleef het mysterie echter onopgelost. Jammer genoeg voor Jorcas, dat vandaag nog slechts 34 inwoners telt, werd het dorpje dus niet de Spaanse Lourdes. Het zou er vandaag alleszins een pak minder rustig zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?