Politiek getouwtrek rondom vertrek van grootste bouwbedrijf van Spanje naar Nederland

Politiek getouwtrek rondom vertrek van grootste bouwbedrijf van Spanje naar Nederland
Beeld: Canva

Politiek getouwtrek rondom vertrek van grootste bouwbedrijf van Spanje naar Nederland

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De plannen van het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial om hun hoofdkantoor naar Nederland te verhuizen, hebben in Spanje voor onrust gezorgd. De regering onder leiding van premier Pedro Sánchez beschouwt deze stap als ondankbaar en niet in het belang van Spanje. Minister van Economische Zaken Nadia Calviño heeft in een gesprek met Ferrovial-voorzitter Rafael del Pino aangegeven dat de verhuisplannen als een fout worden beschouwd want het bedrijf heeft haar succes juist aan Spanje te danken. Ondertussen zegt de grootste oppositiepartij PP dat de verhuizing het gevolg is van de slechte politiek van de socialistisch-linkse coalitieregering.

Op dinsdagavond kondigde Ferrovial aan dat het van plan is om zijn hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Er werd Ferrovial meteen op dinsdagavond verweten dat Nederland bekend staat als een belastingparadijs. Het bedrijf, dat voornamelijk infrastructuur ontwerpt, bouwt en beheert, en de Londense luchthaven Heathrow uitbaat, ontkent dit echter. Eerder waren alle niet-Spaanse activiteiten in Engeland ondergebracht. Na de Brexit had Ferrovial deze activiteiten echter al verplaatst naar Nederland om binnen de Europese Unie te blijven. Ferrovial haalt 82 procent van alle omzet buiten Spanje.

Ferrovial heeft verklaard dat de verhuizing geen invloed zal hebben op de activiteiten, werkgelegenheid en investeringsplannen in Spanje. Maar de Spaanse regering is alles dan tevreden met deze beslissing. In een interview heeft Economie minister Calviño kritiek geuit op een beslissing die tegen het belang en de reputatie van Spanje ingaat. Ze heeft vooral het “gebaar” van een van de iconische bedrijven bekritiseert en benadrukt dat deze bedrijven hun groei en ontwikkeling te danken hebben aan de bijdrage van de publieke sector en de Spaanse burgers. Volgens haar zouden deze bedrijven hun toewijding aan het land moeten tonen omdat ze alles te danken hebben aan Spanje.

Ferrovial heeft aangegeven dat er geen veranderingen zullen plaatsvinden, ondanks het risico op oppositie van aandeelhouders. Als meer dan 2,57% van het aandelenkapitaal zich verzet tegen de verhuizing en hun recht op terugtrekking uitoefent door de juiste documenten tijdig in te dienen, kan het plan van het bestuur echter in gevaar komen.

Een van de veranderingen die gepaard gaat met de verhuizing is de verandering in belastingheffing. Ferrovial zal niet langer belastingen betalen aan de Spaanse belastingdienst, maar in plaats daarvan aan de Nederlandse belastingdienst nu ze hun maatschappelijke zetel hebben verplaatst. De groep heeft echter verduidelijkt dat dit geen grote fiscale impact zal hebben omdat het slechts 1% tot 1,5% van hun jaarlijkse belastingbetalingen vertegenwoordigt. Ferrovial heeft momenteel 15 werknemers in Nederland en hun inkomsten uit dat gebied vormen slechts een klein deel van hun totale inkomsten.

Ga naar de inhoud