skip to Main Content
Catalaanse separatisten proberen nu ook de buitenlandse toeristen te overtuigen van hun gelijk

Catalaanse separatisten proberen nu ook de buitenlandse toeristen te overtuigen van hun gelijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR) hebben nu de zomer eraan zit te komen en Catalonië overspoelt wordt door buitenlandse toeristen (ook wel guiris genoemd) hun aandacht gericht op de internationale vakantieganger. Op posters die overal langs de Catalaanse kust bij de populaire kustplaatsen zijn opgedoken probeert de CDR toeristen ervan te overtuigen dat de Spaanse staat de Catalanen met veel geweld onderdrukt.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen.

In de strijd om het internationaal bekend maken van de Spaanse onderdrukking in Catalonië en de noodzaak van een Catalaanse Republiek duidelijk te maken, hebben de leden van de zogenaamde Comités de Defensa de la República (CDR) acties opgezet waar nu ook direct de buitenlandse toerist aan o.a. de Costa Brava, in Barcelona en de Costa Dorada mee te maken kan krijgen. Een toerist die naar Catalonië komt om tijdens een duurbetaalde vakantie rustig te kunnen genieten van de zon, het strand en het goede leven in Spanje, want laten we eerlijk zijn, de meeste toeristen hebben geen idee dat ze op vakantie zijn in Catalonië en denken alleen maar aan een vakantie in Spanje.

Op verschillende plaatsen langs de Catalaanse kust in de populaire badplaatsen zijn posters opgedoken waarop teksten geschreven zijn in het Engels, Frans, Duits en jawel ook het (gebrekkig) Nederlands. Zo is volgens de krant Vozpopuli op die pamfletten te lezen dat de Spaanse staat de Catalanen met veel geweld heeft aangevallen (verwijzende naar het politieoptreden rond het illegale referendum). Er is ook te lezen dat de verkiezingen van 21 december 2017 gehouden werden op aandringen van de Spaanse staat via artikel 155 die daarna de resultaten verbood waardoor het o.a. opsluiten en “vervolgen” van de Catalaanse politici de deelstaat niet regeerbaar maakt.

Letterlijk staat er in het Nederlands: Op 1 oktober vierde het Catalaanse bevolking een referendum uit en de Spaanse staat versloeg met geweld het. Op december 21 heeft de Spaanse staat verkiezingen gehouden en dezelfde staat verbiedt nu de uitvoering van de resultaten. Voor meer informatie: www.raonsxrepublica.net … verwijzende naar een website waar kort in het Catalaanse en Spaans de twijfels over een Catalanse Republiek worden uitgelegd.

Uitleg website

Om het de toerist die naar Catalonië komt makkelijker te maken hebben we naar de 10 punten gekeken die op de website aangehaald worden om de twijfels over een Catalaanse Republiek weg te nemen.

1- Waarom een nieuwe staat?
Omdat we een meer rechtvaardige samenleving willen. Catalonië kan vanuit het niets worden gedefinieerd met het samenstellende proces, een burgerproces waarin iedereen kan deelnemen om een ​​meer rechtvaardige en meervoudige grondwet te maken.

2- Wat gebeurt er met de pensioenen?
Pensioenen worden betaald met de bijdragen van actieve werknemers. In Catalonië is er minder werkloosheid, zijn de salarissen hoger en is de arbeidsparticipatie hoger. Catalonië is in betere economische omstandigheden om pensioenen te betalen dan Spanje.

3- Bestaat er een risico voor een corralito in Catalonië?
Nee. Sinds november 2014 hebben Santander, BBVA, Banc Sabadell en CaixaBank de garanties van de Euro, de liquiditeit van de ECB, de SEP, de TARGET …

4- Catalonië verlaat de Euro?
Nee. Je kunt niet van de euro worden verwijderd. Elke staat bepaalt welke valuta hij gebruikt. In de Europese Unie zijn er 9 landen die het niet gebruiken en in plaats daarvan zijn er kleine staten die het wel gebruiken en niet in de eurozone zijn (Andorra, Monaco, San Marino …)

5- Financiering van de nieuwe Republiek
Alle staten worden gefinancierd met de uitgifte van overheidsschuld. De Catalaanse economie is dynamisch en open en groeit jaar na jaar. Op dit moment kunnen we door de inning van belastingen de plaatsing van de Catalaanse schuld op de financiële markten garanderen.

6- Catalonië zal een zeer hoge schuld hebben
Wanneer er een scheiding is binnen een staat worden de activa en passiva gescheiden. Volgens een studie van economen van de Comissió d’Economia Catalana van de Col·legi d’Economistes de Catalunya, zou met de onafhankelijkheid en de scheiding van bezittingen en schulden, Catalonië haar schuld tussen 30% en 50% kunnen verminderen.

7- Corruptie van Catalonië versus Spanje
Het verschil ligt in hoe de kiezer omgaat met corruptie en hier eindigde het electoraat met een corrupte partij als de CDC. De publieke opinie heeft ze al veroordeeld. Daarentegen regeert in Spanje de meest corrupte partij van Europa met de goedkeuring van de tweede Spaanse partij, die ook corrupt is.

8- De risicopremie en een vermeende economische stabiliteit met de 155
De verhoging van de risicopremie kan het faillissement van de Spaanse staat veroorzaken en daarom wordt het kunstmatig gecontroleerd door de aankoop van schulden van de Europese Centrale Bank. Dat heeft niets te maken met artikel 155. Het is een beleid voor de landen met schulden in Zuid-Europa. De risicopremie heeft sinds 11 september een dieptepunt bereikt.

9- De internationale erkenning van de Republiek Catalonië
Zodra de Republiek is uitgeroepen is het nodig om te communiceren en erkenning te vragen aan de rest van de staten. De erkenning is nog niet aangevraagd. Het is niet de taak van regeringen om de creatie van een nieuwe staat te erkennen. Het is in de parlementen van elk land waar de nieuwe staat wordt besproken en erkend, en dat proces duurt weken of maanden.

10- Waarom is het gunstig voor de Comuns partij dat hun kiezers hun onafhankelijkheidsopties bepalen?
Als ze moeten kiezen voor het constitutionele regime, verliezen ze hun alternatieve referentiebeeld. Als ze een regering van de Republiek promoten, verliezen ze de stemmen in Spanje. Het beste scenario voor de Comuns zou die van een nieuwe onafhankelijke meerderheid zijn die hen in staat stelt om door te gaan met hun sociale beleid omdat er in de Republiek geen Constitutioneel Hof zal zijn dat de Catalaanse wetten opschort, veel van hen met een sociale focus.

Lees de Spaanse argumenten op deze website of download het document in PDF.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 53 reacties
 1. Wat ik er van begrijp is dat een deel van de bevolking van deze regio autonoom wil zijn, men zich Catalaan voelt net als iemand uit Extremadura zich Extremeño voelt. Echter ze voelen zich geen Spanjaard, maar dan wel weer Europeaan. Ze willen ook graag toegelaten worden tot de EU, en stel dat dat lukt, dat Spanje daar niet zijn veto recht gebruikt. Binnen de EU is het solidariteitsprincipe eigenlijk dezelfde als in Spanje. De rijkere regio’s in Spanje (denk aan Madrid, Baskenland, Catalonie, Valencia) ondersteunen de minder rijke regio’s. Dus met andere woorden, Catalonie wil wel bijdragen aan landen als Roemenië en Bulgarije, maar niet aan regio’s in Spanje. Het is fascinerend om te zien hoe van beide kanten uit middels manipulatie mensen een weg kiezen zonder alle feiten te kennen, zich ingraven in hun eigen gelijk, geen ruimte voor een anders klinkende mening en alles op alles zetten om meer mensen in hun kamp te krijgen. Puigdemont en Rajoy zouden niet misstaan in de Spaanse versie van House of Cards.
  Mijn bescheiden mening is dat Spanje een zakenkabinet nodig heeft, 4 jaar lang geen kleur (geen Podemos, PSOE, Ciudadanos of PP) om orde op zaken te stellen. Ingrepen die noodzakelijk en pijnlijk zijn maar broodnodig.

  1. Op zich een goed idee idd.
   Net als de Italianen hebben gedaan toen ze keiharde maatregelen moesten nemen in hun land. Die hadden uiteraard wel een ander karakter.
   Maar zeker als je de bestaande figuren uit beeld haalt en bij elkaar weg houdt en onafhankelijke mensen en nieuwe gezichten aan tafel met elkaar zet, dan komen er vaak veel snellere en betere resultaten!

  2. Dit lijkt me een utopie. Het zou me ten zeerste verbazen dat er één partij is die bereid is daar een akkoord over te sluiten. Hopelijk wordt er in de toekomst wel voldoende goeie wil gevonden om te praten over een actualisering van de grondwet die voor alle regio’s aanvaardbaar is, die voorziet in één solidair en eerlijk financieringssysteem en die de sociale en culturele eigenheid van iedere regio respecteert. Geen eenvoudige opdracht en met de huidige machthebbers evenzeer een utopie.

 2. Eigenlijk verbaas ik me iedere dag opnieuw over de reactie van sommige mensen op dit forum die (doen alsof ze ) in Catalonië wonen.
  Zelf ben ik, zoals waarschijnlijk iedereen op dit forum, een immigrant, woon niet in Catalonië en heb dus weinig persoonlijke ervaring met wat in Catalonië gebeurt. Wel tracht ik de politiek een beetje te volgen via de media (pro en contra, Spaans en Nederlands) en heb daaruit de volgende eigen mening gevormd.
  Ik heb vastgesteld dat Spanje bestaat uit autonome gebieden die niet allemaal even welvarend zijn. Het is dus logisch dat de rijkere regio’s solidair zijn met de armere regio’s. Het zou ook logisch zijn dat men daarvoor één nationaal, voor iedereen geldend akkoord uitwerkt. En hier knijpt volgens mij het schoentje. De regio’s hebben blijkbaar elk een individueel akkoord met de centrale regering dat bovendien iedere legislatuur kan worden herbekeken en dus favoritisme in de hand werkt. Voor Catalonië werd in 2006 een statuut uitgewerkt waar iedereen tevreden mee was maar Rajoy en de PP hebben dat in 2010 tot ongenoegen van de Catalanen laten terugdraaien en weigeren iedere verdere onderhandeling. Dit lijkt me de échte reden waarom een vraag naar meer autonomie is geëvolueerd naar het roep naar onafhankelijkheid. Komt daarbij dat aan andere regio’s wél een beter statuut (bv. Cupo Vasco) wordt toegekend. De ontevreden Catalanen worden door deze en de voorgaande regering, allebei PP, op een fascistische manier behandeld, gebruikmakend van de belangrijkste media die hen afschilderen als misdadigers en een partijdig gerecht dat hen overdreven zwaar aanpakt. De situatie escaleert steeds verder en ik vrees dat de dag niet ver af is dat enkele extreme Catalanen (het hoeven er echt niet veel te zijn) moe getergd al deze onrechtvaardigheden met gewapend geweld gaan beantwoorden. Voor mij ligt de verantwoordelijkheid zeer duidelijk bij de onwil van Rajoy om met de Catalanen te praten en ik hoop echt dat er zeer snel een einde komt aan de zeggenschap van deze aspirant-dictator en Spanje terugkeert naar een échte democratie.
  Wat ik hier schrijf is absoluut geen evangelie en best voor verbetering vatbaar, maar dan graag op een beschaafde niet beledigende manier.

  1. In sommige dingen kan ik je vinden, in andere dan weer niet want zoals gewoonlijk draai jij de dngen om terwijl de bewijzen er liggen. Tot nu toe heeft Madrid volgens de wet gehandeld, wat niet kan gezegd worden van de seps (ik noem ze zo in het algemeen). Jij schrijft over een fascist en een aspirant dictator terwijl het nét de seps zijn waar dit op van toepassing is of hoe noem jij dan iemand die ALLE wetten negeert en leugens verspreid? Met zulke mensen gaan onderhandelen is niet mogelijk. Trouwens voor de zoveelste keer: tijdens de periodieke meetings/samenomst/besprekingen waren het nét de Catalanen (lees seps) die nooit eraan deelgenomen hebben.
   Ik vind wél dat er nieuwe mensen moeten aantreden, bij iedereen! Maar waarom zou Rajoy dit doen? Die heeft er geen belang bij. Ik vrees dat we zullen moeten wachten tot het einde van zijn legislatuur/mandaat.

 3. Precies de reactie die ik verwachte van Vlaming en Juan74, daar doelde ik dan ook op. Dus ik heb wel gelijk. Al heb ik het gevoel dat jullie beiden in het echt 1 persoon zijn en in de trent van troll vallen. In werkelijkheid elk onderwerp proberen jullie 2 een overduidelijk drukkende stempel te drukken op de andere schrijvers hier en zodra daar daar maar een antwoord op komt wordt direct de aanval ingezet. Vlaming doet alsof hij Spanjaard is? Ik leef hier ook al 20 jaar hoor, kan ik ook zeggen dat ik bijna hier geboren ben, enkel doet ik niet mee aan corruptie en geloof ook geen mensen die corruptie verdedigen of er zelf aan mee doen. Daarnaast is mijn schoonfamilie Spaans en net zo tegen Madrid als ik dat ben, het winnen ligt dan ook niet aan het aantal stemmen maar aan het manipuleren van de stemmen, bij de laatste verkiezingen waren er een miljoen stemmen zomaar weg foetsie, en toen men dat uit wilde zoeken was alles al vernietigd, welkom in een wereld van corruptie en de geweldige PP.

  1. Net wat ik dacht vd reactie v Leo. Heb ik weer gelijk!
   + ik daag jou uit om dit via de redactie te controleren! De echte trollen zullen wel bovenkomen!
   Net een klein kind: de bewijzen stapelen zich elke dag op. Maar jij en andere (trollen?) kunnen hun gelijk(?) niet aantonen wegens al de bewijzen. Dus blijf maar mooi in je favoriete stad Madrid en moei je dan ook niet met Catalonië. Áls het zo is zoals jij zegt over Madrid en de pp dan heb je je handen wel vol om ginds de boel te zuiveren. Ik verdedig mijn regio tegen liegers en bedriegers…zie het volledige lijstje onderaan!

   1. De redactie zal meteen maar een einde aan het debat over “een en dezelfde persoon” maken door aan te geven dat er geen dubbele personen zijn die onder andere namen reacties plaatsen 🙂

  2. De redactie zal meteen maar een einde aan het debat over “een en dezelfde persoon” maken door aan te geven dat er geen dubbele personen zijn die onder andere namen reacties plaatsen 🙂

  3. Jij sinds 1998? Ik sinds …1960!
   Ik woon wel op 3 adressen: Catalonië, Ardennen en Antwerpen. Waarom dit zo is gaat jou niks aan. Om jou even de mond te snoeren: ik hoef niet te doen alsof en jij beweert dan hier geboren te zijn? Je spreekt jezelf wel tegen.

   1. Luister Vlaming, jij hoeft je niet te verdedigen tegen niemand niet.
    Leo heeft een persoonlijke vete tegen Madrid.
    In plaats dat hij zijn tijd die hij hier gebruikt, nu eens zou gebruiken om aan de slag te gaan, dan zou hij ook niet meer hoeven aan te trappen tegen de PP als de grote zondaar in elk conflict.
    Zelfs als het over regen en slecht weer gaat en over wateropslag, is het bij hem altijd de PP die het gedaan heeft. De stormen van deze winter, lag aan de PP.
    Die aten te veel bruine bonen en de wind daarvan viel Leo lastig.

    Serieus. Je gaat toch hem niet uitleggen waarom jij op meerdere plekken verblijft. Je hebt al eens gezegd dat dit vanwege gezondheidsredenen is en dat is al treurig genoeg.

    Voor wat mijzelf betreft, ik ben een Nederlander die al 11 jaar in Spanje woont, waarom zou ik mezelf dan ¨Vlaming¨ gaan noemen.
    Dankzij de redactie is er nu weer 1 van de suffe peilers onder sommige mensen hun onzin weg gevallen.
    Ook ben ik altijd heel duidelijk geweest dat ik in het zonnige Zuiden zit, waarom anderen dan vinden dat er ¨mensen zijn die net doen of ze in Catalonie wonen¨ is mij een raadsel. Denk dat die mensen heel selectief lezen en alleen alles draaien zoals het hen van pas komt.

    En inhoudelijk, ach Vlaming ik luister echt niet meer naar wat Leo zegt, zolang hij niet kan ophouden met alleen de PP te bashen, valt er niet mee te praten. En vooropgesteld ik ben zeker geen PP fan, maar ben ook niet zo blind dat alles aan 1 kant en 1 partij zou moeten liggen, dat is wel erg gemakkelijk.

    Voor een deel zal Miel best gelijk hebben, maar ook bij hem is het vooral heel eenzijdig bekeken en wijzen alle vingers naar ¨Madrid en de PP¨
    Men doet de democratie in Spanje echt te kort als men werkelijk denkt dat de PP overal de baas is. In veel regio´s zijn ze niet de grootste en die regio´s hebben allemaal een goed werkend autonoom systeem, ja uiteraard met corruptie erin helaas. Maar als mensen denken dat het in De Lage Landen allemaal zoveel beter is, waarom zit men dan niet daar en is daar gelukkig mee???

    1. Bedankt voor de reactie.
     Wat opvalt is dat er minder reactie komt van o.a. Rob en Cooper. Misschien zijn ze het beu om steeds maar weer met dezelfde uitleg en of het weerleggen van de onzin van sommigen?

     1. Die zijn misschien wel ff druk met andere zaken.
      Cooper zag ik wel op een ander item reageren.

      Als ik zo lees, heb je genoeg mensen die het met je eens zijn Vlaming.
      Dat sommige mensen elke keer met hun one-issue opmerkingen komen over corruptie of de PP, tja, dat weten we nu onderhand wel.

 4. Ik hoop dat de Catalanen zelf zullen inzien dat die flyers zo snel mogelijk moeten verdwijnen; zoals eerder gezegd is niemand vrij van zonde en is de enige oplossing praten, praten en nog eens praten……Door die flyers wordt enkel de situatie verder opgehitst en niemand wordt daar beter van……
  Ik krijg het op mijn heupen als ik hier lees over de corruptie in Madrid……;in Barcelona is het al niet beter gesteld, dus wat nederigheid is hier niet ongepast!
  Praten mensen, anders gaat het land (en in de eerste plaats de Catalaanse regio) naar de verdoemenis en wie weet wat daar het finaal resultaat van zou zijn!!

 5. Voor elke toerist is catalonië Spanje, en wat de catelanen vinden zal hun een worst wezen. Een familie die in juli of augustus (hoogseizoen) op vakantie gaat en gemiddeld 2.500 euro voor 2 weken uitgeeft wil vooral met rust gelaten worden.
  Mocht dat niet het geval zijn vanwege indoctrinatie, opruierige posters etcetera, zal men Catalonië de rug toekeren.
  Ik raad aan om eens naar Santander, Asturias of Galicië te gaan. Geen massa-toerisme, geen overvolle hotels en geweldig goed eten.

 6. Als Spanje nu eens een gezond denkende regering zou hebben dan denk ik dat Catalonië niet onafhankelijk had willen worden. Het komt er een beetje als het zelfde op neer: Als de ouders niet goed zijn en niet goed functioneren dan willen de kinderen het huis uit. Maar ook Catalonië is verkeerd bezig want die zijn de kinderen op de scholen aan het beïnvloeden. Ik ben het daarom wel eens met Madrid dat Puigdemont en zijn volgelingen oproerkraaiers zijn. Heel Europa wil een team worden en er is al heel veel bereikt en dan zijn er een paar mensen die dit gaan dwarsbomen. Als er nu een nieuwe petitie in Engeland gehouden zou worden dan is er geen sprake meer van een brexit zijn. Ik ben absoluut tegen een afscheiding. Maar waar zit de goede leider zonder corruptie voor Spanje? Spanje is een Paradijs voor zijn klimaat, maar de autoriteiten maken er een hel van door zijn bureaucratie en corruptie en de extreem hoge boetes die ze de mensen opleggen, en daarom laat een groot gedeelte van de buitenlanders zich niet registreren in Spanje.

 7. Vanmiddag de eerste 12 reacties bekeken, het voelde als een volksgericht van Catalonië haters, hetzelfde gevoel dat ik in Nederland heb als mensen spijkerhard in de politiek tegenover elkaar staan zonder nuance , begrip en kennis van zaken. Gelukkig net toch nog even gekeken en dankzij a bakker , Luc en Jan Visser, mensen die nuance zien, m’n avond een wat prettiger vervolg krijgt. Ik kom veel in de Empordá en Catalonië en geniet er van de cultuur en de natuur en ook van de mensen! Probeer in gesprek te gaan met mensen, hakken op een forum is zo 2017!
  Ik kom graag in contact met mensen die ook liefde hebben voor deze regio,
  Salud y suerte a todos !

 8. Luc en a bakker, ik bewonder jullie moed en zelfopoffering maar ik vrees dat jullie zo dadelijk meermaals verbaal vermoord gaan worden. ´k Ben benieuwd wie de eerste verdraagzame geest is. 🙂

  1. Kijk Miel, het kan wel. Zowel A. Bakker als Luc leven nog en zijn niet aangevallen.
   Als mensen gewoon met zinnige zaken komen en vragen om dialoog, waarom zouden ze dan ook verbaal vermoord moeten worden??

   Het enige dat ik niet helemaal begrijp is waarom Turkije en Catalonie met elkaar vergeleken worden. Je kan als land pas met de EU praten over toetreding, als je een land bent. Aangezien ze niet zelfstandigheid kunnen uitroepen binnen de grondwet van Spanje, zal de EU op voorhand nooit zich uitspreken over het feit of een afgescheiden Catalonie wel of geen lidmaatschap krijgt.

   Wat vast gesteld is, is dat de EU heeft gezegd, dat ze niet direct na een eventuele afscheiding bij de EU blijven horen. Ze zouden een nieuw land zijn, binnen Europa en derhalve op de normale wijze een toetredingsverzoek moeten indienen.

   En dat er met Turkije gesproken is over toetreding Luc, heeft toch vooral te maken met de vluchtelingen crisis. De EU heeft zich heel goed van te voren gerealiseerd dat der Erdogan, zich toch niet zou kunnen gedragen en dat die gesprekken dus al heel snel in de ijskast konden. Stukje politiek waar we van kunnen vinden wat we willen, maar voor het moment heeft het voor vluchtelingen crisis voor de EU landen (deels) gewerkt. Hoe die vluchtelingen daar zelf over denken, dat laat ik hier maar even in het midden, dat is een hele andere discussie.

  2. Lees mijn reactie hieronder aan Leo maar. Is deels ook van toepassing op jouw “redenering”.
   + ik heb de indruk dat er weer veel trollen hier aan het woord zijn.
   Voor wie niet weet wat trollen zijn: dit zijn reacties geplaatst door 1 en dezelfde persoon maar met een ander alias/naam.
   Laat me zeggen dat zulke werkwijze héél kinderachtig is: als men zo zijn gelijk(?) wil halen dan kan men beter maar terug naar mammie lopen. Vroeg of laat betrappen we zulke kinderen wel. Wat niet wil zeggen dat ik jou hiervan beschuldig Miel (voorlopig).
   Och ja: laat ik ook nog ff zeggen dat ik héél verdraagzaam ben, maar niet voor oplichters/extremsten/separatiste/leugenaars/corrupte personen/wetsovertreders/kindermisbruikers(!!!). en onder heel dit lijstje kan men dus de namn van die paar honderden heethoofden plaatsen, met gevluchte peke bovenaan.
   En jouw beschrijving van verbaal vermoord worden slaat ook op niets. ik noem zoiets je “gelijk” niet krijgen omdat de vele, vele bewijzen nu eenmaal onweerlegbaar zijn.
   Zoals uit een eerdere reactie van jou: ieder zijn mening of mogen wij de leugens die hier door de sep-aanhang verspreid worden ook al niet meer rechtzetten?

   1. Ik zie dat Juan74 ook net gereageerd heeft. Puur toeval Miel, of ga je weer zeggen dat de redactie, ik en Juan74 familie zijn of zoiets…

    1. Hey Vlaming, we zouden toch niet vertellen aan mensen dat we een tweeling zijn?? Op 2 verschillende plaatsen geboren, in 2 verschillende landen en zeker weten niet even oud….rarara….hoe kan dat??
     Oh dat kan alleen in de beleving van sommige mensen zeg je…aha, weer wat geleerd.
     Tegen die mensen zeg ik ¨zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten¨!!

 9. Even voor de duidelijkheid . Ik ben geen voorstander van de onafhankelijkheid van Catalonie .Ook sta ik niet ander de CDR´s , maar kan ik er wel begrip voor opbrengen.
  Daarom even een kleine geschiedenisles voor al degenen die de Catalanen zo aanvallen.
  1977, Pacto de Olvido. We beginnen met een schone lei in Spanje dwz ver vergeten ook de misdaden tegen de menselijkheid. Spanje heeft nooit rekenschap afgelegd over de Franco periode. Wat Duitsland dus wel gedaan heeft.
  Gevolg een minister onder Franco ( Fraga ) kon gewoon weer minister worden en zelfs de voorloper van de huidige Partido Popular oprichten.
  Als klap op de vuurpijl kreeg hij zelfs een staatsbegrafenis.
  Ik zie Rost van Tonningen al in een naoorlogskabinet in Nederland zitten.
  Toen de befaamde onderzoeksminister Garzon dit ter discussie wilde stellen werd hij om maar eens een mooie Nederlandse term te gebruiken kalltgestelt. Het Hooggerechtshof ging mee met de argumenten die een falangistische groep naar voren bracht en Garzon ging in ballingschap.Zij mogen trouwens nog steeds zingen Cara Al Sol zingen .Mijn vrouw kent het nog steeds, maar gebruikt wel andere woorden.
  2010. Het Statuut wat meer zeggenschap voor Catalonie betekende werd door de Partido Popular vakkundig de nek omgedraaid.Gevolg de Catalanen hebben dit nooit vergeten en moesten meebetalen aan o.a. onnodige autowegen, vliegvelden en aan het zeer verliesgevende PPR prestigeproject Ciudad de las Artes y Las Ciencias in Valencia. .
  2014. Ley Mordeza.( PPR )Deze wet gaat zover dat je zelfs beboet kan worden als je een politieagent filmt.
  Ik kan nog wel even doorgaan en mijn volgende bijdrage gaat over mijn schoonvader die op dezelfde boot gevangen zat als de gefusilleerde president van de Catalaanse republiek Lluis Companys.

  1. Ik lees al 1 onwaarheid in uw reactie beste A.Bakker. “Kaltgestelt” is net zo min Nederlands als Spaans. U begint met dat u geen voorstander bent van afscheiding maar eindigt met een schoonvader die op dezelfde boot gevangen zat als de vermoorde president. Jammer doet ernstig afbreuk aan uw reactie. En toeristen betrekken in een situatie als deze kent is m.i. nooit goed, ik zou lekker naar een andere Costa gaan.

  2. De ley mordaza gaat over heel Spanje. Maar er zijn vele landen waar je dit ook niet mag

 10. De Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR) zijn zeer extreem. De grotere Catalaanse separatistische partijen zijn lang niet zo extreem.
  Maar Madrid pakt die meer gematigden ook aan alsof ze extreem-politiek en zelfs gewelddadig zijn.
  Dat is alsof je socialisten zou verwijten van communisten te zijn.
  Op die wijze neem je nooit de wind uit de zeilen van de meest extremen.
  Op die manier blijft het een harde strijd, die lang zal duren en die veel onnodig leed en verlies veroorzaakt.

  Verder verwondert het me dat er met Turkije gesprekken begonnen waren om toe te treden tot de EU, maar dat de Catalonië, quasi gelegen in het hart van Europa, te horen moeten krijgen dat zij niet welkom zouden zijn.

 11. Hopelijk zullen de separisten een s gaan begrijpen dat zij kansloos zijn en onredelijk zijn. Het kan niet zo zijn dat rijkere gedeelten van een land zich afscheiden, hiermee worden alle sociale regels onbetaalbaar te worden.
  Egoisme ten top en wat mij betreft mogen dit soort zielen ook gewoon 25 jaar gevangenis krijgen

 12. De reacties op dit artikel hebben naar mijn mening een nogal schreeuwerig en ongenuanceerd karakter. Daar schiet niemand iets mee op! Om de Catalaanse kwestie op te lossen zal er beweging moeten komen uit Madrid en niet in de laatste plaats ook Europa. Wanneer Europa staatsmannen had gehad (en geen meelopers
  als Juncker, Timmermans etc) was de rust al lang weergekeerd.

  1. Och ja? De Catalaanse regering stuurde wél steeds zijn kat naar de bijeenkomsten vd regio’s.
   En praten met extremisten die élke regel/wet aan zijn laars lapt? Komaan he. En Madrid heeft gereageerd, VOLGENS DE WET! Europa? Die hoeven niet tussenbeide te komen aangezien dit een zuiver binnenlandse aangelegenheid is

 13. Vakantie gangers willen vakantie vieren, en geld besteden.
  De meeste van hen zien niets in het gedrag van deze linkse rakkers, ze zijn in Nederland al van de politiek aan het vervreemden.
  Dus niet geïnteresseerd in opstandige oproerkraaiers.
  Ze willen genieten.

 14. Punt 1 is typisch links gebazel. Klinkt interessant maar er is geen touw aan vast te knopen.
  De rest zijn leugens wordt er gezegd. Ik noem het liever natte dromen. Brussel heeft al lang geleden gezegd dat afscheiding niet geaccepteerd zal worden en dat voortzetting van de euro absoluut niet zeker is.
  Grote bedrijven hebben hun administraties al buiten Catalonie geplaatst.
  Toerisme neemt af.
  Een Autonome democratie is de enige keus. Meer zit er niet in.

 15. Hebben ze nu nog niet begrepen dat ze zichzelf ten gronde richten ? Toeristen komen met VAKANTIE en willen met deze herrie niets te maken hebben. Arm Catalonie

  1. Inderdaad Joke. Heel intriestig. Hopelijk komen er snel nieuwe mensen naar voren om heel deze situatie uit het slop te halen

 16. Hoe ver kan je gaan met liegen????? Gewoon in brand steken die affiches.

 17. Goed bezig, maak vooral kenbaar dat de toerist in een risicozone zit.
  Het zal hem worst wezen en die zie je niet meer terug.

 18. Hoe de toekomst van Catalonie er uit gaat zien:

  Catalonie wordt eindelijk onafhankelijk en lid van de EU!

  Er komt dan weer een nieuwe putchdemon die een gataxit in beweging zet want geld aan de EU afstaan past niet in hun denkbeeld!

  Dus lieve mensen, een “never ending story” met dit volkje!

  Vrolijk pasen.

 19. Ik weet waar het pamflet hangt.
  Zoals gewoonlijk vol met flagrante leugens.
  Eens kijken hoe lang het nog blijft hangen of er overgespoten wordt!

  1. Inderdaad Vlaming, het staat vol met leugens en aannames waarvan ze nu helemaal niet kunnen weten hoe bepaalde zaken zullen gaan.

   Die bankrun hoeft er niet eens meer te komen, er is al 34 miljard verplaatst, dat vergeten ze maar even. Net zo goed als een aantal bedrijven echt niet meer terug gaat komen naar de regio. Zeker niet als het een aparte republiek zou worden.

   Ze vergeten een paar zaken te noemen, nou ja een paar, een hele emmer zaken worden niet genoemd. Doordat Spanje nu nog 1 markt is, hebben ze daar ook veel voordelen van en veel afzet binnen de rest van Spanje. Als het niet meer 1 markt is, verliezen ze die afzet.

   Ze vallen niet automatisch onder het Schengen verdrag, dat is al 1. Ze vallen uit de EU en hebben dus niet meer dezelfde handelsvoordelen die ze nu hebben en ach het behouden van de Euro. Dat noemen ze dan als een voordeel voor de inwoners? Jammer alleen dat de CUP partij, die hen nu nog steunt en die ze nodig hebben voor de plannen, juist ook van de Euro af wil.

   Diezelfde CUP is ook tegen kapitalisme, en de meeste punten van de 10 genoemde gaan toch echt over zaken die juist met kapitalisme te maken hebben. De opstellers van dat pamflet hebben vast geen overleg gehad met de linkse rakkers van CUP.

   1. Weinig reactie vd sep vriendjes hier.
    Waarschijnlijk te druk bezig met pamfletten op te hangen. Jaja

   2. Als het hen lukt om onafhankelijk te worden dan is het helaas jammer ze want een weg terug is er niet meer.

    1. Ik reageer niet eens meer hier op al die anti Catalonie schrijvers(haters). Maar in generaal blijf ik zeggen dat de fout in Madrid ligt. Al hadden die anders gehandeld het helemaal niet zover gekomen was. Maargoed de corruptie regeert samen met al zijn leugens, en als ik Spaans was geweest zou ik ook weg willen van deze idiote liegende corrupte rotzooi uit Madrid.

     1. De bewijzen stapelen zich nu al meer dan een half jaar op en nóg willen de sep vriendjes hier er niet van weten. En hou je beschuldigingen aub maar voor jezelf: ik ben geen Catalonië hater!!! Integendeel, ik ben hier opgegroeid, jij niet. Ik haat wél die paar honderd extremisten die mijn regio bewust nr de kl helpen met leugens, corruptie, laster, het constant overtreden/negeren v wetten…en noem maar op.
      Denk jij soms dat er in de deelregio’s geen corruptie is maar alleen bij de pp in Madrid? Heel naïef v jou dan.

     2. Leo leo, nog altijd je eigen persoonlijke vete met de PP willen uitvechten op een website die er voor Nederlands sprekende mensen is.

      In 1 ding heb je gelijk, als beide partijen en ik zeg heel duidelijk beide partijen nu eens de juiste mensen naar voren schuiven om de zaken op te lossen, dan komt het wel goed. En mij boeit het niet of die mensen uit de PP komen, de PSOE of wie dan ook, we moeten mensen hebben aan tafel die zonder vooroordelen en zonder van te voren eisen te stellen, bereid zijn aan tafel te schuiven.

      Als dat lukt, zijn we een heel eind in de goede richting en kan jij je bloeddruk weer laten zakken tot een normaal niveau zonder je telkens zo op te winnen over de PP.

     3. Begrijp het niet Leo,waarom ga je gewoon niet,weg
      Dan kunnen we weer met verstandige geen haatdragende figuren praten.
      Ik lees alleen maar kritiek van jou,nog nooit een positief

      Geluid gehoord,

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken