302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje

302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – In maart zijn er 302.365 nieuwe werklozen bijgekomen in Spanje, dat is het hoogste aantal werklozen ooit in één enkele maand. Ondanks maatregelen die de Spaanse regering genomen heeft zijn er toch tienduizenden mensen definitief ontslagen. Het aantal bij de sociale zekerheid ingeschreven personen daalde met 833.979 personen, dit o.a. als gevolg van de tijdelijke annulering van arbeidscontracten bij duizenden bedrijven via de zogenaamde ERTE’s.

Terwijl februari als een goede maand wordt gezien voor de werkgelegenheid met een afname van 42.003 werklozen, is dat in de coronavirus-maand maart een heel ander verhaal. Sinds 15 maart bevindt Spanje zich in een noodtoestand waardoor veel bedrijven, de horeca etc. gesloten zijn. Veel bedrijven hebben direct hun werknemers op straat gezet terwijl anderen een tijdelijke tijdelijke schorsing van de arbeidscontracten aan hebben gevraagd. 

Het aantal werklozen in maart is gestegen met 302.365 personen naar 3.548.312 personen zonder een baan, een stijging van 9,3%. Het hoogste aantal werklozen werd gemerkt in de dienstensector (servicios) waar ook de horeca en het toerisme bij horen met 206.016 werklozen. In de bouwsector (construcción) vielen 59.551 werklozen gevolgd door industrie (industria) met 25.194 werklozen en de landbouw (agricultura) met 6.520 werklozen. 

De werkloosheid is in alle 17 autonome regio’s gestegen. In Andalusië steeg dit met 138.569 personen gevolgd door de Valencia regio met 35.565 en Catalonië met 21.833 werklozen.

LEESTIP: Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje

Het aantal bij de Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) ingeschreven personen is gedaald met 833.979 personen waardoor er begin april 18.445.436 personen ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid in Spanje terwijl dat in februari nog boven de 19 miljoen uitkwam.

Maart is traditiegetrouw, mede vanwege de dienstensector en met name het toerisme en de horeca, de maand waar veel banen gecreëerd worden. Maar vanwege de corona-crisis en de noodtoestand is maart 2020 uitgegroeid tot de maand met het hoogste aantal werklozen ooit in één maand tijd.

ERTE en ERE

Veel bedrijven in Spanje hebben een zogenaamde ERTE of een ERE aangevraagd. ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Van een ERTE wordt vooral gebruik gemaakt als er sprake is van overmacht zoals in de huidige situatie. Bedrijven besluiten vanwege een enorme daling van activiteiten of het verplicht moeten sluiten vanwege de noodtoestand tijdelijk de arbeidscontracten te ontbinden of de werktijden te verkorten.

SInds enkele dagen is het volgens de wet verboden om werknemers te ontslaan tijdens de noodtoestand. Bedrijven kunnen wel een ERTE aanvragen waarbij de werknemers dus de garantie hebben dat ze na de corona-crisis weer kunnen gaan werken. Ten tijde van de ERTE periode krijgen werknemers in Spanje een ww-uitkering.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

1 reactie op “302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.