302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje

302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje
Beeld: 123rf

302.365 nieuwe werklozen door corona-crisis in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In maart zijn er 302.365 nieuwe werklozen bijgekomen in Spanje, dat is het hoogste aantal werklozen ooit in één enkele maand. Ondanks maatregelen die de Spaanse regering genomen heeft zijn er toch tienduizenden mensen definitief ontslagen. Het aantal bij de sociale zekerheid ingeschreven personen daalde met 833.979 personen, dit o.a. als gevolg van de tijdelijke annulering van arbeidscontracten bij duizenden bedrijven via de zogenaamde ERTE’s.

Terwijl februari als een goede maand wordt gezien voor de werkgelegenheid met een afname van 42.003 werklozen, is dat in de coronavirus-maand maart een heel ander verhaal. Sinds 15 maart bevindt Spanje zich in een noodtoestand waardoor veel bedrijven, de horeca etc. gesloten zijn. Veel bedrijven hebben direct hun werknemers op straat gezet terwijl anderen een tijdelijke tijdelijke schorsing van de arbeidscontracten aan hebben gevraagd. 

Het aantal werklozen in maart is gestegen met 302.365 personen naar 3.548.312 personen zonder een baan, een stijging van 9,3%. Het hoogste aantal werklozen werd gemerkt in de dienstensector (servicios) waar ook de horeca en het toerisme bij horen met 206.016 werklozen. In de bouwsector (construcción) vielen 59.551 werklozen gevolgd door industrie (industria) met 25.194 werklozen en de landbouw (agricultura) met 6.520 werklozen. 

De werkloosheid is in alle 17 autonome regio’s gestegen. In Andalusië steeg dit met 138.569 personen gevolgd door de Valencia regio met 35.565 en Catalonië met 21.833 werklozen.

LEESTIP: Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje

Het aantal bij de Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) ingeschreven personen is gedaald met 833.979 personen waardoor er begin april 18.445.436 personen ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid in Spanje terwijl dat in februari nog boven de 19 miljoen uitkwam.

Maart is traditiegetrouw, mede vanwege de dienstensector en met name het toerisme en de horeca, de maand waar veel banen gecreëerd worden. Maar vanwege de corona-crisis en de noodtoestand is maart 2020 uitgegroeid tot de maand met het hoogste aantal werklozen ooit in één maand tijd.

ERTE en ERE

Veel bedrijven in Spanje hebben een zogenaamde ERTE of een ERE aangevraagd. ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Van een ERTE wordt vooral gebruik gemaakt als er sprake is van overmacht zoals in de huidige situatie. Bedrijven besluiten vanwege een enorme daling van activiteiten of het verplicht moeten sluiten vanwege de noodtoestand tijdelijk de arbeidscontracten te ontbinden of de werktijden te verkorten.

SInds enkele dagen is het volgens de wet verboden om werknemers te ontslaan tijdens de noodtoestand. Bedrijven kunnen wel een ERTE aanvragen waarbij de werknemers dus de garantie hebben dat ze na de corona-crisis weer kunnen gaan werken. Ten tijde van de ERTE periode krijgen werknemers in Spanje een ww-uitkering.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.