Aantal boetes en arrestaties stijgt in derde week noodtoestand Spanje

Aantal boetes en arrestaties stijgt in derde week noodtoestand Spanje
Beeld: Europa Press

MADRID – Spanje bevindt zich sinds 15 maart in een noodtoestand die tot tenminste nog 12 april zal duren. Het gaat om een speciale periode waarin de Spanjaarden alleen de woning mogen verlaten om bv. boodschappen te doen in de supermarkt, naar de apotheek, bank, kiosk of werk te gaan en om de hond uit te laten. Het is niet toegestaan om een wandeling te maken, te fietsen of te joggen of een rondje te rijden met de auto en dat blijken veel mensen nog niet te begrijpen. 

Spanje heeft een van de strengste noodtoestanden van Europa afgekondigd waarbij praktisch niets is toegestaan en iedereen binnenshuis moet blijven. Terwijl men in andere landen zoals Duitsland, Nederland en België nog naar buiten mag is dat in Spanje tot tenminste 12 april, op uitzonderingen na, strikt verboden.

Daarom controleert de politie ook op de goede naleving van de vergaande en drastische maatregelen die gelukkig door het overgrote deel van de Spanjaarden en in Spanje aanwezige personen worden nageleefd.

Maar er zijn altijd mensen die denken dat de regels niet voor hen gelden, of omdat ze het er niet mee eens zijn, het onzin vinden en zeggen dat het toch geen zin heeft en besluiten de straat op te gaan. Zeker nu Spanje bijna de vierde week van de noodtoestand ingaat wordt het voor veel mensen steeds lastiger om de genomen maatregelen te blijven volgen.

En al helemaal omdat de Semana Santa nadert, een traditionele vakantieweek waarbij half Spanje op vakantie gaat maar dit jaar dat dus niet mogelijk zal zijn. De vraag is of veel Spanjaarden zich ook dan aan de maatregelen houden of dat ze toch in de auto stappen en richting de kust of de bergen trekken. 

Veel dorpen in met name de bergen hebben zelf al de straten geblokkeerd omdat ze geen personen van buiten in hun dorp willen hebben om zo besmetting en eventueel sterfgevallen van veelal oudere inwoners te voorkomen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Controles

De politie is overal aanwezig met controles en er wordt met name bij de uitgaande wegen bij de grote steden gecontroleerd om te voorkomen dat men in de auto stapt om voor het weekend en/of de Semana Santa op reis te gaan. 

De politie wordt daarbij vergezeld door militairen van het Spaanse leger die de taak van politieagenten mogen uitvoeren maar dat nu nog niet doen omdat daar volgens de minister van Binnenlandse zaken nog geen aanleiding voor geweest is.

De politie is over het algemeen erg tevreden over de houding van de Spanjaarden en in Spanje aanwezige personen omdat het overgrote merendeel zich netjes houdt aan de regels. Maar er zijn uitzonderingen en deze worden aangesproken, bekeurd of gearresteerd.

Aantallen

Tot en met 31 maart hebben de verschillende politie eenheden in Spanje samen 252.159 bekeuringen uitgeschreven met boetes die oplopen tot 1.000 euro of zelfs meer, afhankelijk van de overtreding. Er werden tevens 2.136 mensen gearresteerd.

Wat betreft arrestaties heeft de Policia Nacional 938 personen aangehouden en 74.864 bekeuringen uitgeschreven. De Guardia Civil heeft 293 mensen aangehouden en 72.926 boetes gegeven, de Baskische Ertzaintza heeft 102 mensen gearresteerd en 4.313 boetes gegeven en de Catalaanse Mossos d’Esquadra heeft 187 mensen aangehouden en 24.040 boetes gegeven.

De regionale Policia Foral in Navarra heeft 5 mensen aangehouden en 761 boetes gegeven terwijl de Policia Local in heel Spanje 610 mensen heeft gearresteerd en 75.081 boetes heeft gegeven en de Policia Canaria 1 persoon heeft gearresteerd en 174 boetes heeft gegeven.

Het overgrote merendeel van de aangehouden personen hebben zich schuldig gemaakt aan artikel 36.6 van de wet 4/2015 van de zogenaamde ‘Seguridad Ciudadana’. Daarin staat dat iemand gearresteerd kan worden in het geval van ongehoorzaamheid of verzet tegen de autoriteit (desobediencia o la resistencia a la autoridad).

Elke dag worden onderstaande gegevens door het ministerie van Binnenlandse zaken via Twitter gedeeld. Daarop staan de totalen en dag-aantallen per politie afdeling maar niet over welke overtredingen het gaat.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

1 reactie op “Aantal boetes en arrestaties stijgt in derde week noodtoestand Spanje”

  1. Wij wonen in een urbanisatie. Zondag j.l. de buren schuin achter ons 65+, Twee auto’s met kinderen en kleinkinderen voor de barbecue. Nagenoeg de hele middag. Als er nog meer van zulke idioten zijn in Spanje, Kijk ik nergens meer van op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.