Spaanse regering onderzoekt of men deels naar buiten mag

Spaanse regering onderzoekt of men deels naar buiten mag
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft tijdens zijn verschijning in de Senaat op donderdag aangegeven dat Spanje de eerste fase van de corona-crisis achter zich heeft gelaten. Nu zal het land in de tweede fase terechtkomen, die van stabilisatie van het aantal besmettings- en sterfgevallen. Dat zal niet in heel Spanje gelden maar wel in veel regio’s. Naar aanleiding van de gegevens van volgende week kan men voorzichtig gaan nadenken om ouders met kinderen naar buiten te laten gaan en enige bewegingsvrijheid om te sporten toe te staan.

De minister geeft echter wel aan dat dit slechts ideeën zijn die in overweging worden genomen maar waarvan de implementatie afhangt van hoe de corona-crisis deze en volgende week evolueert. 

Daarnaast is het toestaan van meer bewegingsvrijheid ook een risico omdat er een mogelijkheid bestaat dat de besmettingen weer toe zullen nemen, en dat zou erg jammer zijn na drie of vier weken thuisisolement. De minister belooft dan ook niets maar zegt wel dat men het in overweging neemt.

De minister is van mening dat de beperking van bewegingsvrijheid essentieel is om besmettingen te verminderen maar legt uit dat deze situatie nog niet zichtbaar is in de gegevens van geïnfecteerden en overledenen en ook niet wordt gezien op de ic-afdelingen. 

Op donderdag is het aantal besmettingen opgelopen naar 110.238 personen, is het aantal corona-doden gestegen naar 10.003 personen en steeg het aantal personen dat op een ic-afdeling ligt naar 6.092 personen. Het goede nieuws is dat het aantal uit ziekenhuizen ontslagen en herstelde patiënten ook steeg naar 26.743 personen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Sinds de noodtoestand op 15 maart werd afgekondigd moet in principe iedereen binnenshuis blijven om verdere besmettingen te voorkomen. Slechts in bepaalde situaties zoals het doen van boodschappen of het bezoeken van een apotheek, kiosk, arts, bank, postkantoor of om de hond uit te laten mag men op straat komen en zelfs dat met beperkingen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat te denken van de laatste maatregel dan? Alle niet essentiële beroepen die niet meer mogen werken. Ik heb een schilderbedrijf en ga helemaal naar de gallemiesse. Heb nog voor 4 weken financiële ruimte en daarna ga ik maar een supermarkt plunderen of zo, want ik kom nergens voor in aanmerking. Heb 3 grote klussen staan, maar gaat nu dus niet. We werken buiten, en hoeven niet perse met de clienten in contact te komen. Heel frustrerend allemaal. En idd, de mensen die met 2 of 3 jonge kinderen op 60 vierkante meter zitten moeten de gelegenheid krijgen om VERANTWOORD… Lees verder »

Wat wil je liever dat je kinderen doorgaan zonder vader? Dit virus heeft een deadrate van 9 tot 10%. Nogmaals het is beter even door te bijten dan je zelf voor de leeuwen te gooien omdat je er zogenaamd niet meer tegen kan. We zitten allemaal in het zelfde bootje maar gaat dan niet anderen eventueel besmetten omdat je er zelf niet meer tegen kan denk na we moeten hier met zijn allen gezamelijk doorheen. De helft van de geinfecteerden moeten het ziekenhuis in 37% komt op de beademing en bijna 10% gaat er dood aan, dit is iets om… Lees verder »

Fred wat je hier verteld is helemaal uit uw duim gezogen 50% naar het ziekenhuis? graag uw bron!

Helemaal mee eens, mensen opsluiten is een grote ramp, misschien kan op dit moment iedereen op een verantwoorde manier naar buiten gaan omdat de ernst van de situatie zeer is doorgedrongen en we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen plus iemand kunnen aanspreken op zijn/haar gedrag? Je kunt echt geen gezinnen, jongeren, eenzamen, whatever, zolang opsluiten! Laat ons naar buiten!!! Bovendien zie ik inderdaad overal de bouw stilliggen, waarom??? Ik vind deze betutteling, ja, betutteling, veel te ver gaan, alsof er geen mensen met verstand bestaan die voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten zorgen en intussen van de ernst… Lees verder »

Ik begin ook te denken dat het middel erger is dan de kwaal. De economie is volledig aan het instorten. Hoe lang willen ze de mensen nog opsluiten? Wanneer komen ze vrij? Wanneer er 0 doden zijn? Vorig jaar zijn er in Spanje 15.000 mensen aan de griep overleden. Dat is geruisloos aan iedereen voorbij gegaan. Ik heb het niet voor het zeggen en ik hou me aan de regels, maar ik twijfel eraan of het wel zo’n goed idee is om iedereen op te sluiten. Het bij-effect is dat de economie naar z’n grootje gaat. .

Helemaal niet blij mee in Italie doet men het al en daar begint het aantal geinfecteerden al weer op te lopen vooral kinderen zijn carriers van het virus en brengen dan een virus vrij huishouden in gevaar. Denken dat er nog rustige plekjes zullen zijn als je sporters hun gang kan laten gaan, nee met deze 2 regels is het gelijk weer net zo druk als altijd op straat en gaan er nog duidenden meer doden komen. Het is gewoon even een aantal weken doorbijten en dan is het waarschijnlijk allemaal voorbij maar op deze manier komt er geen einde aan.

Beste Fred. In principe heb je gelijk en voor jou kennelijk geen probleem en voor mij ook niet in een vrijstaand huis met mega tuin en zwembad. Maar denk is aan al die mensen wonende in nauwe straatjes met gezinnetjes op 60 m2 ook veelal 2 en 3 hoog. Die kinderenen zijn niet meer in toom te houden na een maand opsluiting. En ook voor de volwassenen is het niet uit te houden. Daar zijn best strakke regels voor te vinden zonder dat het uit de hand loopt. En vergeet vooral niet dat we met zijn allen bang zijn geworden… Lees verder »

U heeft zeker een hond waar u 10x per dag mee de straat op gaat? Ik ben al vanaf 14 maart binnen en de muren komen op mij af! Ik kan mij nauwelijks inhouden als ik die mensen voorbij zie wandelen en doen alsof het zo zwaar is.

Moet toch kunnen, ik denk dat iedereen zich wel bewust is hoe ernstig het virus is.

Dat zou heel goed nieuws zijn! Al is t maar dat je alleen een stukje mag wandelen in een rustig gebied waar je weinig of geen mensen tegen zal komen. Dat zal mensen mentaal en fysiek goed doen

Dat vind ik ook Barbara, Helemaal mee eens en HOPELIJK !!!

Zalig lijkt het me, om weer eens buiten te kunnen wandelen rekening houdend met alles natuurlijk!!

Is er een virus dan? Dacht dat het ergens anders om ging

Dat dacht ik ook, maar er gaan nergens meer mensen nu dood als aan het griepvirus.. Gewoon weer Geld. Boetes uitschrijven. Geld van de E. U. Krijgen. Maar ze snappen niet wat ze naar de knoppen helpen. Dan derbij is het gelijk een excuus om de criminelen op te pakken. Daar hebben ze ruimte voor nodig, dus moeten we binnen blijven. Dus corona is fake en is een excuus voor allerlei redenen. En meer niet. En hoera voor de Amerikaanse militairen hoop dat ze opschieten. Is het virus voorbij.

Dat zou ook heel mooi zijn , hier in Calahonda bij Marbella zijn volgens de informatie geen besmettingen , ik neem toch ook zeker aan dat alle mensen heel bewust met deze vrijheid om zullen gaan , Ik heb geen probleem thuis te blijven . Mis natuurlijk wel dat ik niet wandelen gaan kan of een goede vriend bezoeken die net voor Marbella woont . De restaurants en bars zullen echt nog wel dicht blijven tot na pasen . We hebben nu allemaal ons leven aan moeten passen . Dit is voor de veiligheid van onszelf en alle mensen om ons heen .

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.