Spaanse regering onderzoekt of men deels naar buiten mag

Spaanse regering onderzoekt of men deels naar buiten mag
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft tijdens zijn verschijning in de Senaat op donderdag aangegeven dat Spanje de eerste fase van de corona-crisis achter zich heeft gelaten. Nu zal het land in de tweede fase terechtkomen, die van stabilisatie van het aantal besmettings- en sterfgevallen. Dat zal niet in heel Spanje gelden maar wel in veel regio’s. Naar aanleiding van de gegevens van volgende week kan men voorzichtig gaan nadenken om ouders met kinderen naar buiten te laten gaan en enige bewegingsvrijheid om te sporten toe te staan.

De minister geeft echter wel aan dat dit slechts ideeën zijn die in overweging worden genomen maar waarvan de implementatie afhangt van hoe de corona-crisis deze en volgende week evolueert. 

Daarnaast is het toestaan van meer bewegingsvrijheid ook een risico omdat er een mogelijkheid bestaat dat de besmettingen weer toe zullen nemen, en dat zou erg jammer zijn na drie of vier weken thuisisolement. De minister belooft dan ook niets maar zegt wel dat men het in overweging neemt.

De minister is van mening dat de beperking van bewegingsvrijheid essentieel is om besmettingen te verminderen maar legt uit dat deze situatie nog niet zichtbaar is in de gegevens van geïnfecteerden en overledenen en ook niet wordt gezien op de ic-afdelingen. 

Op donderdag is het aantal besmettingen opgelopen naar 110.238 personen, is het aantal corona-doden gestegen naar 10.003 personen en steeg het aantal personen dat op een ic-afdeling ligt naar 6.092 personen. Het goede nieuws is dat het aantal uit ziekenhuizen ontslagen en herstelde patiënten ook steeg naar 26.743 personen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Sinds de noodtoestand op 15 maart werd afgekondigd moet in principe iedereen binnenshuis blijven om verdere besmettingen te voorkomen. Slechts in bepaalde situaties zoals het doen van boodschappen of het bezoeken van een apotheek, kiosk, arts, bank, postkantoor of om de hond uit te laten mag men op straat komen en zelfs dat met beperkingen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.