Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (2) 

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (2)
Beeld: Casa Rodriguillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (2) 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel).

Nadat de verkoop van het ene huis niet doorging, zaten we dus even met de handen in het haar. We hadden immers Casa Rodriguillo al gekocht en wilden graag de verbouwing in gang zetten. Hoe sneller dit gestart wordt, hoe sneller we de licentie voor de B&B kunnen aanvragen om zodoende geld te verdienen.

We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en schreven een uitgebreid financieringsvoorstel waarmee we bij familie en vrienden aanklopte. Binnen no-time was het benodigde bedrag bij elkaar en konden we beginnen met het verbouwingsproject. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een lokale aannemer die goed bekend staat met het renoveren van oude panden. Mei 2021 ging de verbouwing van start met het vervangen van het dak, die was namelijk zo lek als een mandje. Dit was voor ons geen verrassing, alle gebreken aan het huis waren verteld en bovendien was het huis zo kaal dat er niets te verbergen viel. Het water, elektra en riool was extreem basic. Geen verrassingen zoals je vaak in “Ik Vertrek” ziet.

Voor de uiteindelijke koop hebben we een aantal lokale aannemers, architecten en onze accountant gevraagd om een schatting te maken van de kosten om het pand te verbouwen tot een B&B en of we moeilijkheden konden verwachten. Alle partijen vertelde ons dat de constructie van het huis in orde was, maar dat er wel een flinke verbouwing voor nodig is om het bewoonbaar te maken. Over een eventuele licentie voor een B&B hoefde we ons volgens de architecte niet zoveel zorgen te maken, zolang we maar tijdens de verbouwing rekening houden met de regels die, in ons geval, door de gemeente Pinoso en de Comunidad Valencia zijn opgesteld.

Wij weten niet goed hoe het in Nederland of België is geregeld, maar hier in Spanje zijn er helaas geen landelijke regels over het verkrijgen van vergunningen. Deze regels verschillen per provincie, zelf per gemeente kan dit anders zijn. Vraag dit dus heel goed na, mocht je zelf iets soortgelijks willen beginnen en vertrouw vooral niet op één persoon. Deze persoon kan het niet slecht bedoelen, maar gewoon niet goed op de hoogte zijn van de lokale regels en dan zit je met de gebakken peren.

Het feit dat ons huis in een dorp staat is en dat de gemeente Pinoso openstaat voor het verstrekken van dit soort vergunningen, maakt het iets makkelijker om een licentie krijgen. Maar dat betekent niet dat je deze zomaar krijgt. Er is een heel boekwerk met alle regels waar een hotel, een camping of in ons geval een Casa Rural aan moet voldoen. Het begrip B&B is niet bekend in Spanje en is dan ook niet beschreven in dit boekwerk. Om dit allemaal goed te begrijpen en te begeleiden werken wij met een extra architect naast die van de aannemer. Een architect met goede referenties en ervaring op het gebied van het verkrijgen van dit soort vergunningen. Dus hopelijk krijgen wij aan het einde van de verbouwing de vergunning voor de Casa Rural in orde en kunnen we Casa Rodriguillo openstellen voor gasten.

Ondertussen stonden onze twee andere huizen nog in de verkoop en half juli 2021 hebben we gelukkig één van de huizen verkocht. Zo ontstond er wat meer financiële ademruimte om te verbouwen… Hasta la próxima, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?