Search
menu
Search

Vrachtwagenchauffeurs beëindigen na 20 dagen officieel ’tijdelijk’ hun staking in Spanje

Vrachtwagenchauffeurs beëindigen na 20 dagen officieel 'tijdelijk' hun staking in Spanje
Beeld: Europa Press

Vrachtwagenchauffeurs beëindigen na 20 dagen officieel ’tijdelijk’ hun staking in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 20 dagen geleden op 14 maart begon in Spanje een staking van vrachtwagenchauffeurs op initiatief van het Plataforma de Defensa del Sector del Transporte por Carretera. Wat als een kleine staking begin eindigde in een ‘paro’  waarbij de logistiek het land gedeeltelijk plat legde. Maar na de aankondiging van maatregelen die door de Spaanse regering zijn genomen, besloten veel chauffeurs weer aan het werk te gaan waardoor de staking langzaam doodbloedde.

Op maandag 14 maart begon een staking van vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Deze werd georganiseerd door het ‘Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional’, een klein platform dat officieel niet erkend wordt door de belangrijkste verenigingen en vakbonden van vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Maar wat een kleine staking had moeten zijn was volgens de Spaanse regering uitgegroeid tot een ‘boycot’ waarbij vrachtwagenchauffeurs die wel wilden werken werden belemmerd in hun recht op werken.

Er moesten 23.500 politieagenten ingezet worden om konvooien met vrachtwagens te begeleiden terwijl veel bedrijven met problemen hadden met de toelevering van producten en levering van artikelen. Supermarkten hadden minder producten en andere winkels en ook autofabrikanten moesten personeel tijdelijk naar huis sturen. 

Vorige week donderdag heeft de regering een akkoord bereikt met de officiële vertegenwoordiging van de transportsector zoals we HIER beschreven maar daar gingen de initiatiefnemers van de staking niet mee akkoord waarop men besloot door te gaan met de staking. Maar sinds het afgelopen weekend zijn veel stakende vrachtwagenchauffeurs, wat veelal zelfstandigen zijn die al 20 dagen geen inkomen hebben gehad, weer aan het werk gegaan en daalde het aantal stakende chauffeurs drastisch. 

Omdat het aantal stakende chauffeurs steeds minder werd en de impact van de staking nagenoeg voorbij was, heeft het Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional op zaterdag besloten om de staking, die inmiddels alweer 20 dagen duurde, ‘tijdelijk’ te beëindigen om in een later stadium ‘extra sterk’ terug te keren met een staking.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?