“Ik wil de eerste vrouwelijke premier van Spanje worden” zegt Yolanda Diaz tijdens presentatie nieuwe partij ‘Sumar’

“Ik wil de eerste vrouwelijke premier van Spanje worden” zegt Yolanda Diaz tijdens presentatie nieuwe partij 'Sumar'
Beeld: @sumar / twitter

“Ik wil de eerste vrouwelijke premier van Spanje worden” zegt Yolanda Diaz tijdens presentatie nieuwe partij ‘Sumar’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Yolanda Díaz heeft aangekondigd dat ze zich kandidaat stelt voor de algemene verkiezingen namens het platform Sumar. Tijdens het evenement genaamd ‘Empieza todo’, gehouden in de Magariños sporthal in Madrid, kondigde ze aan dat ze de eerste vrouwelijke premier van Spanje wil worden en een stap voorwaarts zet. Zoals verwacht, was de leiding van haar huidige partij Podemos niet aanwezig.

Ze sprak deze woorden voor een publiek van 3.000 trouwe aanhangers, waarvan vertegenwoordigers van tien alternatieve linkse partijen aanwezig waren zoals IU, Más País, los comunes, Compromís en Verdes Equo. Ook aanwezig waren prominente politieke leiders, zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau (comunes), Alberto Garzón (IU), Íñigo Errejón (Más País), Mónica García (Más País) en de burgemeester van Valencia Joan Ribó (Compromis).

Zonder uitdrukkelijk Podemos te noemen, benadrukte Yolanda Díaz het belang van verenigen en dialogeren in de politiek en pleitte ze voor minder polarisatie. “We zijn van niemand. Ik ben van niemand. We zijn moe van betutteling”, voegde ze eraan toe. Díaz is trots op de arbeidshervorming die ze heeft doorgevoerd, die volgens haar de rechten van werknemers niet aantast. Ze uitte kritiek op ‘de politiek van het nee’, die volgens haar vertegenwoordigd wordt door de Partido Popular (PP) van Alberto Núñez Feijóo. Díaz sprak ook over het belang van de publieke gezondheidszorg, huisvestingsbeleid en feminisme. Ze benadrukte het belang van “waarheid, eerlijkheid, passie en toewijding” in de politiek.

Met de officiële aankondiging van haar kandidatuur begint Díaz aan een nieuwe fase in haar verkiezingsplannen. Ze concludeerde vorige week het luisterproces met de burgers om een beslissing te nemen over haar politieke toekomst. Na de gemeente- en autonome verkiezingen van 28 mei zal de tweede vicepremier en minister van Arbeid een coalitie gaan vormen voor de verkiezingen. Het is nog onduidelijk welke politieke krachten zich zullen aansluiten bij haar coalitie.

Wie is Yolanda Diaz

Yolanda Díaz is een Spaanse politica en vakbondsleider. Sinds 2020 is ze de minister van Arbeid en Sociale Economie van Spanje in de regering van premier Pedro Sánchez. Ze is ook de tweede vicepremier van de regering. Voordat ze de politiek inging, was Díaz actief als advocaat en vakbondsleider en was ze secretaris-generaal van de Confederación Sindical de Comisiones Obreras (CCOO) in Galicië.

Yolanda Díaz (6 mei 1971) is afgestudeerd in de rechten aan de Universiteit van Santiago de Compostela. Vanaf 1998 had ze haar eigen advocatenkantoor in Ferrol, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Yolanda Díaz is in 2004 getrouwd en heeft een dochter.

Populair en beste gewaardeerde politicus

Bij de barometer van het CIS in maart 2023 werd Yolanda Diaz, ook al was ze toen geen partijleider, als beste gewaardeerd met een 4,89 gevolgd door de Spaanse premier Pedro Sánchez met een score van 4,41 en Alberto Núñez Feijóo, de leider van de PP, met een score van 4,28. Aan de onderkant van de lijst staat de leider van de extreemrechtse partij Vox, Santiago Abascal, met slechts 2,68 waarmee hij achter Inés Arrimadas staat die niet langer de partijleider is van Ciudadanos, maar wel op de lijst staat met een score van 3,39.

Ga naar de inhoud