skip to Main Content
Google, Apple, Amazon en Facebook gaan pensioenen in Spanje betalen
El Universo

Google, Apple, Amazon en Facebook gaan pensioenen in Spanje betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

El Universo

MADRID – Om de staatsbegroting goed te laten keuren door de Baskische partij PNV moet de Spaanse regering naar extra geld zoeken om de belofte van een hoger pensioen voor de gepensioneerden in Spanje waar te kunnen maken. De Partido Popular (PP) en de PNV zijn overeengekomen dat de pensioenen gaan stijgen en die kosten moeten betaald gaan worden door o.a. Google, Facebook, Amazon en Apple.

Uiteraard betalen deze grote internetreuzen niet direct de pensioenen van de Spaanse ouderen maar indirect zullen Google, Facebook, Apple en andere grote technologische bedrijven zoals Amazon, Yahoo en Microsoft dat wel gaan doen door een nieuwe belasting. De Spaanse belastingdienst (Agencia Tributaria) hoopt met de zogenaamde “tasa Google” (Google belasting) de rest van dit jaar 600 miljoen euro en in 2019 zo’n 1,5 miljard euro op te halen waarmee de extra kosten (geschat op 2,1 miljard euro) voor de hogere pensioenen betaald kunnen worden.

Met deze door de EU aangeraden “Google belasting” zouden grote bedrijven die in de technologische sector zitten een 3% over hun opbrengsten extra aan belasting moeten gaan betalen in Spanje. Weliswaar heeft deze extra belasting de naam van de populaire zoekmachine gekregen maar deze geldt voor alle grote internationale internetreuzen zoals de eerder genoemde bedrijven.

De Spaanse regering moet extra geld op gaan halen om de beloofde pensioenverhoging van 1,6% volgend jaar te kunnen bekostigen. Vanwege een akkoord met de Baskische PNV partij waarna deze hoogstwaarschijnlijk de staatsbegroting van de PP zal steunen, moeten de pensioenen in Spanje gelijk met de zogenaamde Índice de Precios al Consumidor (IPC) ofwel de Consumentenprijsindex (CPI) verhoogd gaan worden vanaf volgend jaar.

Dat gaat de regering uiteraard veel geld kosten en dat heeft men op dit moment niet dus wordt er gezocht naar manieren om dat geld op te halen. Terwijl de Spaanse regering wel tussen de 1,8 en 2 miljard euro uitgeeft om negen tolwegen van faillissement te redden, zegt de PP dat ze geen geld heeft om de pensioenen van de Spanjaarden te verhogen. Mede omdat de pensionados in Spanje dat als een leugen zien is deze groep Spanjaarden al weken aan het demonstreren op de straten in de grote steden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Dit soort ad-hoc maatregelen dienen alleen maar om de populariteit van de PP te verhogen, maar zullen nooit tot een oplossing voor de lange termijn leiden. Deze Tech-reuzen laten zich echt niet ringeloren door Spanje, want dan is het einde zoek voor hen. De PP zal hopelijk spoedig afgestraft worden voor hun constant falend beleid en vooral voor alle corruptie.

 2. De beslissing van de regering om de pensioenen te koppelen aan de evolutie van de consumptieprijzen vind ik een goeie zaak. Tenslotte gaat het over een vervangingsinkomen voor mensen die te oud zijn om zelf voor hun inkomen te werken. Dat inkomen moet dan ook voldoende zijn om normaal te kunnen leven, zonder in de armoede terecht te komen.
  Wel heb ik bedenkingen bij het feit dat Rajoy dit blijkbaar alleen maar doet om zijn begroting goedgekeurd te krijgen en zodoende nog een jaar langer aan de macht te blijven.

  1. uiteraard doet Rajoy doet, dat is ook zijn doel. In 2020 zijn er weer verkiezingen (hopelijk eerder als Rajoy moet opstappen) en dan komt er weer een andere regering, wie weet Ciudadanos of de PSOE of die twee samen of…. en dan wordt alels weer veranderd, zoals altijd.

 3. Een kleine correctie. Niet-Spanjaarden hebben vaak over pver “pensionados” maar zoals de meeste spaans sprekenden weten bestaat dit woord in het spaans. Het zijn pensionistas of jubilados.

 4. Dus men is al weer pot aan het verteren voordat de belastingen binnen zijn. Ik vraag me af of die internetbedrijven zo gemakkelijk gaan betalen en niet vertrekken naar een ander land.

 5. Corruptie , wegsluizen , oplichting , witwassen . Regeringen , banken , bedrijven , beleggers zij doen er allemaal aan mee.. Als ik er een paar vergeten bent. ! !!! Ik blijf het maar herhalen er is geen winnaar in dit vage spel , helaas alleen maar verliezers .

  Het toerisme wat op hoofdzakelijk buitelands vermogen leunt. Kan zomaar onderuit gaan. Het goede voorbeeld moet door de regering gegeven worden , zoniet hoe kan men dan verlangen dat het volk dat wel doet of gaat doen.

  Een slechte gang van zaken. Spook steden en dorpen heeft het volk verworpen. Blind gaan lopen richting het grote vermogen genereert groot schalig onvermogen.

  Wat massaal scheef is gegaan meldt zich vanzelf zonder aankondiging.

  De verstandige leraar zegt , leert van u fouten om herhaling te voorkomen.

 6. Dacht dat de pensioenverhoging in de begroting zat van 2018. Vorig jaar is deze begroting vastgesteld, echter vertraagd door het Catalaanse gedonder stond in een vorig artikel. Als de verhoging gaat plaats vinden in 2019 hebben ze weer een jaartje gepikt………….want dat kunnen ze.

 7. Denk dat ze de voetbal club maar eens moeten scheren met de riante salarisen van de spelers en de rest die er om heen hangt is het tekort snel weg.

  1. De voetbalclubs in Spanje zijn eigendom van de banken….tja, hoe dat kan en nog altijd toegestaan is door de UEFA en de FIFA…zeg het maar.
   Ik dacht dat er van de Liga maar 4 clubs zich zelf overeind houden en de rest, door de banken….en ja ja, Real en Barcelona zitten NIET bij die 4!
   Hoezo competitie vervalsing…..

 8. Als elk land deze “Google belasting” vraagt bestaat Google niet meer.
  Het is ook niet zeker of Google dat ook wel gaat betalen.
  Zijn ze dan allemaal zo kortzichtig ?
  Belastingdruk verhogen haalt niets uit, integendeel. Economie stimuleren, daar hebben ze nog niet van gehoord.

  1. Economie stimuleren is altijd goed.
   Daarnaast moeten Spanjaarden naar mijn mening zich ook instellen op het afsluiten van een toegevoegde, particuliere pensioen-voorziening.
   De Spaanse banken bieden uitstekende voorzieningen daarvoor, flexibel, zonder de verplichte looptijden en/of ingewikkelde contracten van 48 pagina’s.
   Je kunt al een klein bedrag per maand betalen, en dat ook beëindigen of opnieuw starten wanneer je maar wil.
   Helaas hebben veel Spanjaarden (met name vrouwen), vele jaren zwart gewerkt (en nog..), waardoor er geen aanspraak mogelijk is op staatspensioen.

  2. aan de ene kant ook wel logisch want de grote bedrijven zijn slim, plaatsen hun bedrijf in Ierland, Luxemburg of zelfs Nederland, verdienen veel in Spanje met de verkopen maar betalen amper belasting daarover. Dat gebeurt in meerdere landen zoals o.a. Nederland wat voor velen als een belastingparadijs maar Spanje wil daar nu iets aan doen. Het is alleen wel een stomme verkiezingsstunt van de PP

 9. Moet je geen werk hebben? Daar kunnen de medewerkers weer een mentaal trauma van overhouden

  1. ? Hoe komt mijn reactie nu onder dit artikel te staan? Was bedoelt voor artikel met been gevonden op sporen te Tarragona

   1. Er gebeuren wel vaker rare dingen hier zo heb ik vaak mij eigen berichten niet gezien en pas na een 2e wel, en dan ben je al te laat en kun je niets anders doen dan op een houtje bijten, de website ververst zichzelf schijnbaar niet waardoor je pas iets terug ziet als je op F5 drukt. Een zeer kwalijke zaak.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken