skip to Main Content
Meer dan 50 kleinere aardbevingen rondom vulkaan tussen Tenerife en Gran Canaria
IGN

Meer dan 50 kleinere aardbevingen rondom vulkaan tussen Tenerife en Gran Canaria

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IGN

TENERIFE – Het Spaanse Geografische Instituut heeft sinds 28 april meer dan 50 events geregistreerd waarbij er aardbevingen hebben plaatsgevonden tussen de 1,6 en 3,2 op de schaal van Richter. Deze bevingen werden geregistreerd rondom de vulkaan Enmedio die gelegen is tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Sommige van deze kleine bevingen werden gevoeld op de eilanden maar de meeste van hen gingen ongemerkt voorbij.

Het is niets nieuws dat er aardbevingen worden waargenomen door het Instituto Geográfico Nacional (IGN) rondom en op de Canarische Eilanden, het zijn immers eilanden met een vulkanische oorsprong waarbij de bodem nooit stil is. De meeste bevingen worden door de bevolking niet waargenomen en gaan ongemerkt voorbij maar soms vinden er in een kort tijdsbestek tientallen kleinere bevingen plaats waarna de geologen alerter zijn dan normaal.

Tussen 28 april en 1 mei hebben er meer dan 50 kleinere bevingen plaatsgevonden tussen Tenerife en Gran Canaria, onder het zeeoppervlak en op dieptes variërend van 6 tot 52 kilometer. De lichtste aardbeving had slechts een kracht van 1,6 op de schaal van Richter maar de zwaarste beving had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter (deze werd gemeten op 29 april om 1.44 uur op een diepte van slechts 8 kilometer.

Volgens experts is er niets aan de hand en hoeft niemand zich zorgen te maken aangezien dit volgens hen wel vaker gebeurd. Meestal worden kleinere bevingen met krachten minder dan 2,2 op de schaal van Richter niet gemeld in de Spaanse pers maar als het er 50 achter elkaar zijn is dat voor sommige kranten noemenswaardig.

De Enmedio vulkaan (Volcán de Enmedio) is een onderzeese vulkaan gelegen op 24,5 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria. De basis van deze vulkaan is enorm groot en men vergelijkt deze met maar liefst 539 voetbalvelden, De vulkaan heeft een hoogte van ongeveer 1.630 meter. De laatste keer dat de Enmedio vulkaan voor enige problemen zorgde was in mei 1989 toen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter gevoeld werd op de eilanden Tenerife en Gran Canaria (zonder schade en gewonden).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken