Search
menu
Search

Meer en gevaarlijkere kwallen verwacht langs de Spaanse kusten deze zomer

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer en gevaarlijkere kwallen verwacht langs de Spaanse kusten deze zomer

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens experts zullen er deze zomer langs de kusten aan de Middellandse Zee meer kwallen te vinden zijn. De weer- en wateromstandigheden zijn ideaal om meer kwallen te kweken die daarnaast ook nog eens gevaarlijker en agressiever kunnen zijn. Het wordt dus oppassen deze zomer als je de zee in gaat. Met name de hoge watertemperatuur zal ervoor zorgen dat er meer kwallen zullen zijn, aldus het Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

De meest voorkomende kwallen zijn de “Pelagia noctiluna” ofwel de Parelkwal, de “Carabela portuguesa” ofwel het Portugees oorlogsschip en de “Velella Vellela” ofwel Bezaantje. De meeste kwallen zorgen bij aanraking voor een vervelende pijn maar er zijn kwallen die tot de dood kunnen leiden. Gelukkig komt dat laatste niet veel voor in de Middellandse Zee maar als de tendens zo voortzet zou het deze zomer wel eens erger kunnen worden. De laatste weken zijn er namelijk op diverse stranden langs de Middellandse Zee (Balearen, Comunidad Valencana en Catalonië) waar de Portugese oorlogsschepen niet voorkomen, honderden van deze potentieel dodelijke kwallen aangetroffen waardoor nu al stranden gesloten moesten worden. Langs de kust van Andalusië komen deze gevaarlijke kwallen vaker voor.

Pelagia noctiluna

De parelkwal of lichtende kwal (Pelagia noctiluca) behoort tot de familie Pelagiidae. In het Grieks betekent Pelagia “van de zee”, nocti “nacht” en luca “licht”. De kwal is in staat op te lichten in het donker. De kwal met een diameter van tien centimeter heeft 8 tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Deze tentakels kunnen erg ver worden uitgestrekt en samengetrokken. Het halfronde scherm verloopt van lichtpaars tot donkerrood. Bij bedreiging neemt deze kwal een ’s nachts goed zichtbare, roodpaars oplichtende kleur aan. Bij aanraking van een parelkwal kan een ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Na een steek kan je best de wonden afspoelen met zout water en daarna koelen met een ijscompres.

Carabela Portuguesa

Het Portugees oorlogsschip is een staatkwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”. Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Velella Velella

De “medusa velero” ofwel “velella” in het Nederlands “Bezaantje” is een kleine kwal van ongeveer zeven centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke “carabela portuguesa” ofwel het Portugees oorlogsschip. Het bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet. Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een met gas gevuld zeiltje in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst worden. Het bezaantje is eigenlijk geen kwal maar een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op stranden.

Smartphone app

Misschien wel makkelijk als je deze zomer naar de Spaanse stranden gaat, de smartphone app. iMedJelly waarop in real-time de aanwezigheid van kwallen wordt aangegeven langs de Spaanse kust. E is ook een website genaamd medjelly.com maar de smartphone app. is meer geactualiseerd. Download de app via de GOOGLE PLAYSTORE of via de APPLE STORE.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?