menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe kom je aan een bewijs/certificaat als je gevaccineerd bent in Spanje? (UPDATES)

Hoe kom je aan een bewijs/certificaat als je gevaccineerd bent in Spanje?
Beeld: Freepik

Hoe kom je aan een bewijs/certificaat als je gevaccineerd bent in Spanje? (UPDATES)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is men al sinds 27 december 2020 bezig met vaccineren maar dat gebeurt niet overal in Spanje gelijk. Er zijn 17 autonome regio’s die elk verantwoordelijk zijn voor het vaccinatie proces dat weliswaar landelijk georganiseerd is maar verder gedelegeerd wordt naar de regionale overheden en de betreffende gezondheidsinstanties.

Net zoals in Nederland of België vindt het corona-vaccinatie proces gestructureerd plaats. Daarbij zijn eerst de meest gevoelige inwoners gevaccineerd zoals de bewoners en het personeel van bejaardencentra, 80-plussers die zelfstandig wonen (groep 5A), het medisch personeel, essentieel personeel etc.

Daarna vindt de vaccinatie procedure via leeftijdsgroepen plaats zoals de leeftijd 70 tot en met 79 jaar (groep 5B), 60 tot en met 69 jaar (groep 5C) en daarna leeftijdsgroepen van 50 tot en met 59 jaar (groep 8) en van 45 tot en met 55 jaar (groep 9). Dit proces en leeftijdsgroepen kunnen echter aangepast worden naar gelang de beschikbaarheid van vaccins. KLIK HIER voor meer informatie. 

In de meeste autonome regio’s is men op dit moment bezig met groep 5A, 5B en 5C. Verwacht wordt dat in juni, juli en augustus de groepen 8 en 9 aan bod komen maar dat kan, zoals in Catalonië werd aangegeven, ook al half mei beginnen met groep 8 (50 tot en met 59 jaar). Het proces hangt helemaal af van de beschikbaarheid van de vaccins.

Net zoals in andere landen is het niet mogelijk te kiezen voor een bepaald vaccin of merk. In Spanje wordt gebruik gemaakt van Pfizer/BioNtech, Vaxzevria (AstraZeneca), Moderna en Janssen/Oxford. Deze vaccins worden verschillend per leeftijdsgroepen gebruikt.

ATTENTIE: Onderaan dit artikel staan links naar belangrijke websites. DIt artikel wordt bijgewerkt zodra we meer informatie kunnen vinden.

Oproep

Alle buitenlanders die correct staan ingeschreven bij de Spaanse gemeente (empadronado) kunnen in Spanje gevaccineerd worden . Binnen de EU is afgesproken dat EU-inwoners die in een ander land wonen ook in hun vaste woonland gevaccineerd worden. Sta je in Spanje bij jouw gemeente ingeschreven, dan wordt je in Spanje gevaccineerd en kun je in theorie niet in Nederland of België terecht. (tip lezer: je moet min. 183 dagen ingechreven staan)

Daarom is het belangrijk dat de juiste contactgegevens bekend zijn bij de lokale of regionale gezondheidsdiensten. De informatie om dat door te geven is over het algemeen op de websites terug te vinden.

De vaccinatie oproep gebeurt namelijk via een SMS die naar een mobiele telefoon wordt gestuurd. Klopt jouw telefoonnummer niet bij de gezondheidsinstantie dan ontvang je dus geen SMS. Verder wordt via sociale media, lokale kranten en de televisie ook bekend gemaakt welke leeftijdsgroep aan de beurt is. (tip lezer: je moet een Spaans mobile nummer hebben)

In de meeste autonome regio’s in Spanje is het ook mogelijk online een afspraak te maken mocht je de SMS niet hebben ontvangen. Daarvoor heb je dan wel bepaalde informatie nodig wat verder omschreven wordt op de website.

Vaccinatiebewijs

Als je eenmaal gevaccineerd bent krijg je in de meeste gevallen niet (zoals in Nederland en België) een vaccinatiebewijs mee. Dat dien je na afloop zelf te downloaden via websites of smartphone apps. Dit is echter ook weer per autonome regio anders geregeld wat het uiteraard verwarrend maakt.

Hieronder hebben we enkele websites geplaatst waar we de informatie hebben gevonden (heeft iemand nog tips, laat het ons weten via een E-MAIL). Op deze websites staat informatie over hoe je aan een vaccinatiebewijs (justificante vacunal) kunt komen.

Lezers die informatie hebben over het corona-vaccinatie proces en de manier waarop je een vaccinatiebewijs kunt krijgen, laat het ons weten zodat we alle lezers van de juiste informatie kunnen voorzien. Gracias. Stuur ons een E-MAIL.

Catalonië

In Catalonië staat HIER (PDF) netjes in het Engels het hele proces van vaccinatie omschreven. Je kunt dat ook HIER in het Spaans of HIER in het Catalaans lezen.

Het is mogelijk om een vaccinatiebewijs te krijgen via La Meva Salut , zowel de website als de smartphone app. 

Valencia regio

In de Valencia regio (Comunidad Valenciana) kun je naar DEZE WEBSITE gaan voor een vaccinatiecertificaat. Klik daarna op de tweede knop “Justificante Vacunal Covid-19” waarna een andere pagina wordt geopend met een formulier.

Eenmaal op DEZE PAGINA moet je persoonsgegevens invullen zoals het: SIP-nummer, geboortedatum, de datum dat de SIP-kaart is uitgegeven (als deze kaart een uitgiftedatum heeft) en de beveiligings/spamcontrole code invoeren en dan te klikken op VALIDAR. 

Andalusië

Inwoners van Andalusië die gevaccineerd zijn kunnen via DEZE WEBSITE door op de knop Certificado de Vacunación een vaccinatiecertificaat aanvragen. Het aanvraagproces gebeurt daarna via de website ClicSalud+ of via de smartphone app Salud Andalucía.  

Voor de website ClicSalud+ heb je dan wel een Certificado Digital, DNIe of Cl@ve nodig. Datzelfde geldt in feite voor de smartphone app Salud Andalucía waarbij je ook jezelf moet identificeren door middel van een Certificado Digital of Cl@ve. Het is ook mogelijk om fysiek naar jouw medisch centrum te gaan om een vaccinatiecertificaat aan te vragen.

AANVULLENDE INFORMATIE: Op de website van de Junta de Andalucia staat welk recht je als buitenlander hebt met de EHCI-kaart(zie bijgaande link: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/ciudadania/asistencia-durante-un-desplazamiento/asistencia-sanitaria-para-personas-de-la-union-europea ).

Om je te registreren in de databank van de Junta de Andalucia, vul je het formulier ‘Solicitud de alta en la base, etc.’ in, dit formulier is te vinden in de volgende link: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/sites/default/files/sincfiles/wsas-media-mediafile_sasdocumento/2021/ALTA_SIMPLIFICADA_BDU_PRIVADOS_EXTRANJERO.pdf

Vervolgens kun je met de EHCI kaart, het ingevulde formulier en ons paspoort en NIE nummer naar het Centro de Salud gaan en om je daar in te schrijven in de databank van de Junta. Je krijgt daarvan een ‘Certificado de datos en la base” mee met daarop een zgn. NUHSA nummer.

Vervolgens wordt je, als het ‘je beurt’ voor vaccinatie is, gebeld of je kunt zelf bellen naar 955 545 060 of het plaatselijke Centro de Salud en als je dan je NUHSA nummer geeft, krijg je een afspraak voor vaccinatie. (tip lezer)

Madrid regio

In de Madrid regio kunnen inwoners via de smartphone app Tarjeta Sanitaria (virtual) een corona-certificaat krijgen. In die smartphone app kun je o.a. ook andere corona gerelateerde informatie zien zoals ‘Mis pruebas diagnósticas COVID’ en ‘CoronaMadrid’.

Balearen

Op de Balearen eilanden moet het mogelijk zijn om via de smartphone app en website Portal del Paciente een vaccinatiecertificaat te downloaden. Je moet daarvoor jezelf eerst aanmelden (als je dat niet al hebt gedaan) om daarna via de Certificado Electrónico of Cl@ve in te loggen.

Canarische Eilanden

Bewoners van de Canarische Eilanden kunnen hun corona-certificaat downloaden via DEZE WEBSITE van Historia Clínica Digital. Dit is de plaats waar alle medische informatie van inwoners te vinden is. Je moet daarvoor jezelf eerst aanmelden (als je dat niet al hebt gedaan) om daarna via de Certificado Electrónico of Cl@ve in te loggen.

Aragón

Al hebben we niet de juiste informatie kunnen vinden over waar en of inwoners van Aragón die gevaccineerd zijn een vaccinatiecertificaat kunnen downloaden, vermoedelijk gaat dit vía de Carpeta de Salud . Dit is de plaats waar alle medische informatie van inwoners te vinden is. Je moet daarvoor jezelf eerst aanmelden (als je dat niet al hebt gedaan) om daarna via de Certificado Electrónico of Cl@ve in te loggen.