Spanje bereidt zich voor op veel meer camper-toeristen deze zomer

Spanje bereidt zich voor op veel meer camper-toeristen deze zomer
Beeld: 123rf

Spanje bereidt zich voor op veel meer camper-toeristen deze zomer

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse caravaning sector denkt dat meer dan het afgelopen jaar de zomer 2021 vooral druk zal worden op het platteland en met name wat betreft camper en kampeerauto toeristen. In 2020 was al een tendens te merken dat er meer campers dan ooit op de Spaanse wegen reden maar dit jaar verwacht men er nog meer.

Met de camper op reis gaan wordt door veel mensen in een postCovid tijd gezien als een corona-veilige manier van reizen. Je vermijdt immers zo veel mogelijk het contact met andere mensen in ontbijtzalen, bij het diner-buffet of in een hotel en daarnaast geniet de reiziger van een bepaalde vrijheid.

In het eerste corona-jaar 2020 was al een tendens te merken van een toename van camper-toeristen en verwacht wordt dat dit jaar 2021 dat er alleen nog maar meer zullen zijn, zo blijkt onder andere uit het IV Observatorio del Caravaning en España (PDF) samengesteld door onderzoeksbureau Cetelem in opdracht van Aseicar en AutoC.

Uit dat onderzoek blijkt o.a. dat 47% van de ondervraagden erover denkt om een camper/kampeerauto te kopen terwijl een soortgelijk percentage liever een camper/kampeerauto huurt. Maar uiteindelijk blijkt dat slechts 13% daadwerkelijk een camper/kampeerauto heeft gekocht terwijl 87% aangeeft dat niet te hebben gedaan.

Op de vraag of er een camper/kampeerauto werd gehuurd de afgelopen 12 maanden geeft 11% aan dat te hebben gedaan terwijl 89% zegt dat niet te hebben gedaan. 43% van de huurders zegt dat ze dat voor een week hebben gedaan en 40% zegt voor twee weken te hebben gehuurd. Slechts 12% geeft aan voor 3 tot 4 weken een camper/kampeerauto te hebben gehuurd en slechts 4% voor langer dan 4 weken.

Degene die een camper/kampeerauto hebben gekocht in 2020 of 2021 zeggen gemiddeld 43.582 euro te hebben uitgegeven wat iets meer is dan de 42.231 euro in 2020. Degene die een camper/kampeerauto hebben gehuurd zeggen gemiddeld 1.485 euro te hebben betaald wat meer is dan de 1.134 euro in 2020.

LEESTIP:
De soorten kampeerauto’s en de Spaanse namen

Type voertuig

Als gevraagd wordt naar welk type camper/kampeerauto het meest geliefd is om te kopen en huren geeft het merendeel van de deelnemers de halfintegraal-modellen (perfiladas) aan want die zijn het meest geschikt voor families met kinderen.

Het compact model (camper) is echter ook steeds populairder aan het worden, zowel met of zonder hefdak en met of zonder badkamer. Verder is ook het integraal-model (integrales) populair gevolgd door de alkoof-modellen (capuchinas).

Ga naar de inhoud