menu: rubrieken, zoeken & meer

Wat gebeurt er na beëindiging van de noodtoestand op 9 mei in Spanje? (2022)

Wat gebeurt er na beëindiging van de noodtoestand op 9 mei in Spanje?
Beeld: Freepik

Wat gebeurt er na beëindiging van de noodtoestand op 9 mei in Spanje? (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend werd op 25 oktober 2020 de tweede noodtoestand tijdens de corona-pandemie afgekondigd die ook meteen het langste is en moet eindigen op 9 mei aanstaande. Dankzij de noodtoestand (estado de alarma) is er een juridische paraplu waardoor corona-maatregelen zoals de avondklok en lockdowns ingevoerd kunnen worden. Inmiddels is duidelijk dat de noodtoestand na 9 mei niet verlengd wordt maar wat gebeurt er daarna?

De afgelopen 14 maanden heeft Spanje met twee noodtoestanden te maken gehad. De eerste ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand zoals wij dit hebben genoemd (wat geen lockdown is) tijdens de corona-pandemie ging in op 14 maart 2020. 

Na die datum werd die noodtoestand zes keer verlengd, te weten op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei en uiteindelijk op 7 juni tot 21 juni 2020. Tussen 22 juni 2020 en 24 oktober 2020 was er geen noodtoestand.

De tweede noodtoestand werd op 25 oktober 2020 afgekondigd en eindigt zes maanden later op 9 mei 2021. Maar wat gebeurt er daarna? Zullen er nog steeds corona-maatregelen gelden en zijn deze juridisch onderbouwbaar?

Na 9 mei

Maar wat gaat er gebeuren na 9 mei? Als de noodtoestand stopt valt de juridische paraplu weg en wordt het moeilijker om vergaande corona-maatregelen te nemen. 

De wekelijkse bijeenkomst tijdens de ‘Consejo Interterritorial de Sanidad’, ofwel de bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de regionale overheden van de autonome regio’s, blijft gewoon doorgaan.

Het zijn deze bijeenkomsten waar de belangrijkste beslissingen in samenspraak tussen alle partijen afhankelijk van de epidemiologische situatie landelijk en per regio worden genomen.

Verder hebben de regionale overheden, net zoals nu, de keuze om eigen beslissingen te nemen waardoor er dus een scenario ontstaat van 17 verschillende beslissingen met enkele landelijke maatregelen. In feite net zoals de huidige situatie in een scenario van ‘cogobernanza’ tussen regionale overheden en regering van Spanje.

Vanaf 10 mei wanneer de noodtoestand niet meer van kracht is kunnen regionale overheden bij een regionale rechter om toestemming vragen voor vergaande maatregelen zoals de avondklok en regionale lockdowns. Wordt dat niet goedgekeurd dan kan de regionale overheid zich wenden tot het Hooggerechtshof. De uitspraak zal daarna bindend zijn voor alle andere autonome regio’s.

Problematiek

Er zijn echter veel regionale premiers van de autonome regio’s zoals Andalusië, Murcia, Catalonië, Castilië en León en Baskenland die liever hebben dat de noodtoestand verlengd wordt om de juridisch paraplu te hebben.

Maar er zijn ook bepaalde politieke partijen die zo snel mogelijk een einde willen aan de noodtoestand in Spanje.

Ondertussen wordt er in de autonome regio’s in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid gezocht naar oplossingen zoals avondklokken, regionale of meer nog lokale en district lockdowns (omdat regionaal waarschijnlijk niet is toegestaan), restricties horeca en winkels etc.

Het is dus na een week voor beëindiging van de tweede ‘estado de alarma’ onduidelijk wat er gaat gebeuren na 9 mei.

Spanje gaat open? 

Het is niet zo dat Spanje plots opengaat voor o.a. het toerisme want feit is dat de grenzen van Spanje nooit gesloten zijn geweest gedurende de hele tweede noodtoestand. 

Het reizen naar Spanje vanuit Nederland en België was altijd al toegestaan alleen zijn het die landen die negatieve reisadviezen hebben of een reisverbod hadden en niet-essentiële reizen waren niet toegestaan.

Om naar Spanje te reizen gelden enkele basisregels zoals het hebben van een negatieve PCR- of TMA-testuitslag die max. 72 uur oud voor aankomst in Spanje mag zijn. Verder moet je het verplichte gezondheidsformulier SpTH invullen (behalve reizigers over land) maar hoef je niet in quarantaine na aankomst in Spanje.

Eenmaal in Spanje moet je de landelijke en met name regionale corona-regels opvolgen zoals de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand, de avondklokken en de regionale lockdowns die dus waarschijnlijk komen te vervallen na 9 mei.